Læsetid: 5 min.

Højrefløjens skærpede blik for gamle guder

Ideer fra den yderste højrefløj er ved at vinde fodfæste i nogle grupper af danske asatroende. Blandt andet forestillingen om, at bestemte grupper har en indfødt ret til bestemte landområder. Fjendtlighed over for de monoteistiske religioner er en anden tendens
18. juni 2016

Med kendissen Jim Lyngvilds nylige indvielse af et tempel til de nordiske guder er der kommet offentligt fokus på asatroen i Danmark. I Kristeligt Dagblad har man på den ene side fokuseret på visse offentlige personers reaktion på tilstedeværelsen af folketingsforkvinden Pia Kjærsgaard (DF) og integrationsminister Inger Støjbjerg (V) ved indvielsen af templet den 2. juni.

På den anden side har man fokuseret på det, der af nogle asatroende betegnes som en højredrejning. Denne højredrejning har medført flere medlemmers udmeldelse fra den nationale organisation Forn Siðr. I artiklen »Kritikere: Højredrejning har fat i det danske asamiljø« i Kristeligt Dagblad den 8. juni udtaler flere asatroende sig om emnet, og to bestemte grupperinger beskyldes for at have en højreradikal agenda: Hefjendur og AFA.

Som forsker i nordisk mytologi og lektor i nordiske studier på University of Colorado, USA, beskæftiger jeg mig med brugen af nordisk mytologi i populærkulturen. Dette inkluderer også, hvordan nordisk mytologi bruges af asatroende, og jeg har blandt andet observeret, hvad jeg vil betegne som et ideologisk-religiøst skift i dansk asatro.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Reichsführer SS, Heinrich Luitpold Himmler, hilser fra Valhalla og de to valkyrier, Kjærsgaard og Støjberg, varmer op til den sidste kamp ovre på Fyn … ;-)

Vibeke Hansen, Torben Skov, Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"Luitpold" - så lærte jeg også noget nyt i dag. Tak, Jan Weis.

Det er vel bare Thuleselskabet om igen. Om man tror på asernes eller på ariernes overlegenhed, kan komme ud på et. Danske ariere er rigtige mennesker, i modsætning til alt det fremmede pak. Selv svenskerne er for længst blevet inficeret af det pladderhumanistiske blod. Derfor skal danskerne helbredes, så de igen kan sejre over undermennesker og halvaber.

Der Gruß der Thule-Gesellschaft „Heil und Sieg“ wurde später zum „Sieg Heil“ des Hitlergrußes."

https://de.wikipedia.org/wiki/Thule-Gesellschaft

Steffen Gliese

Det er næsten som en manual i civilisatorisk forfald, der begynder med liberalismens ateistiske budskab, der gør kristen synd til samfunds dyd, og så går det ellers tilbavs derfra, med offerreligioner og despekt for menneskeliv.