Læsetid: 3 min.

Kæve København

Kæve Cava, kaffe, kakao i København – fra vand, øl til smoothies med alger, sojadrik og boblete
Kæve Cava, kaffe, kakao i København – fra vand, øl til smoothies med alger, sojadrik og boblete

Rasmus Fly Filbert

Moderne Tider
18. juni 2016

København byder ikke bare på en masse restauranter, men også en syndflod af drikkevarer. Det er et sandt drik-o-rama, varme eller kolde drikke, og man kan selv bestemme, hvor meget man vil kunne huske af sin tur:

T in the Park, lige over for Parken på Østerbro, serverer juice, te, kaffe og specialiteten bubble tea, der ikke er en gang Medova te tilsat kulsyre, men derimod en form for seriøs slush- ice for voksne. På basis af grøn (eller sort) te tilsættes frugtsaft og kugler af frugt, såkaldte boba, og dermed kan man pr. sugerør slubre kiwi-æble-tranebær i sig i hvide og venlige omgivelser.

Kafferisteriet – i øvrigt også navnet på et dagcenter for sindslidende i Holstebro – i Studiestræde var der, hvor jeg endegyldigt forlod min jyske ryatæppebaggrund og hørte mig selv hipsteragtigt sige: »250 gram Papua Ny Guinea til stempelkande, tak.« Sådan, døbt ind i den københavnske kreative klasse i kvalikaffe. Her bliver stemningen endnu mere kold og bitter end usødet iskaffe, hvis man udbreder sig om sin kaffemaskine og totalyndlings BKI kaffe med dertilhørende citronmåne.

På Vesterbro ligger Brass Monkey, hvor udgangspunktet er rom. Med masser af frugt og halløj, så man kan føle sig sund, mens man straffer sin lever. (Rom og cola var so last year, ok?)

Vin i vidunderlige omgivelser kan man tylle, nej undskyld, smage hos de søde sommeliers i Kjær & Sommerfeldt i Gammel Mønt, som siden 1875 ihærdigt har forsøgt at lære os ølbællere at sætte pris på vindruernes glæder.

Nørrebro Bryghus har siden 2003 serveret øl med øl på (og en smule mad til), og der holdes naturligvis foredrag om øl i ’Ølforum’ og ’Ølsymposium’, hvilket vil få enhver klassisk uddannet til at påpege, at symposium betød drikkegilde med vin og vand, og sandelig ikke øl. Men sådan er det nu engang her i det ølnordiske.

Øl og øl

Bryghuset er en del af en lang dansk tradition. Vandet er i København (især på Amager) legendarisk dårligt og utvivlsomt Nordatlantens ringeste. Alle de islændinge, nordmænd, thyboer og bornholmere, jeg har truffet i København, har været skuffede over det fade, lede vand, vi kan tappe fra hanen.

I det mindste er vandet rent og klart grundvand og dermed ikke fyldt med ligrester, møddingsnask, haletudser og ål og alger, som det var førhen. Det var selvfølgelig derfor, alle køn i alle aldre drak øl, morgen, middag, aften. Det var tyndt surt sjasket nisseøl, næppe med mere end én procent alkohol i, men der var meget af det.

Kongens Bryghus sørgede før for at forsyne hær og flåde med øl: 10 liter pr. mand pr. dag. Nær Kongens Bryghus ligger Gåsegade, som intet har med gæs at gøre, men med gose øl (en salt hvedeøl), der blev brygget der i 15-1600-tallet. I 1800 var der 300 bryggerier i København. Men så var der en brygger ved navn Carl Jacobsen, der lavede en bajer i 1847 ... Små 30 år senere kom konkurrenten Tuborg på banen.

Øllet præger stadig København, selv om der ikke er blevet brygget øl i hverken Valby eller Hellerup i mange år. Tuborg Havn er stendødt, næ hov, eksklusivt med lejligheder fra små syv millioner kroner og opefter. Carlsberg har fået langt hår med klatring, caféer og containere med alskens projekter i. Om et par år kan man bo i Bohrtårnet 100 meter over byen, lige ved siden af Carlsberg Campus (gæt hvem der leverer øl til fredagsbarerne).

Som tak og kompensation for ødelagte liv og levere, 1.000 kubikkilometer ølpis og utallige brækklatter har Carlsberg drysset mere end 60 statuer ud i byen, heriblandt hittet Den Lille Havfrue samt bygget Glyptoteket og Videnskabernes Selskab, hvor ædru forskere holder gratis foredrag om forunderlige fund og fremskridt.

Kom og drik dejlige København, fin og flydende – skål!

Hver uge besøger Ayse Dudu Tepe, Caspar Eric, Nina Søndergaard eller Kristen Bjørnkjær et sted i byen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Husk at tage cupperne med jer til den nærmeste skraldespand :)