Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Mads Silberg

Afghanistan-veteran Mads Silberg søger genkendelse i litteraturen og kalder stillingtagen en forbandet pligt
Moderne Tider
4. juni 2016

Af Bjarke Due Gunslev

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»I forhold til krigen i Afghanistan og den danske deltagelse kan jeg kun opfordre alle til at kaste sig over Mikkel Vedby Rasmussens Den gode krig? fra 2011. De 149 sider er skrevet i et tilgængeligt sprog, så alle kan være med, og danne sig et solidt grundlag at tage stilling ud fra. Jeg mener, at det er alle borgeres forbandede pligt, at søge oplysning og tage stilling, når et demokrati som vores, kaster sig ud i krig. Det må aldrig bare blive soldaternes krig. Vi kæmper som repræsentanter for det danske folk, uanset om den enkelte borger er enig eller ej, hæfter vi solidarisk for folkestyrets beslutninger.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»I forhold til min personlige refleksion over min krigsdeltagelse i Afghanistans Helmandprovins og den måde, vi som nation har involveret os i krige på de sidste 16-17 år, så var danske Nagieb Khajas Historien der ikke bliver fortalt fra 2011 altafgørende. Bogen, som har fået alt for lidt opmærksomhed, åbnede mine øjne for, hvordan krigen blev oplevet i den ende af kamppladsen, som vi sendte kugler afsted mod, når vi troede, vi sloges med ’taleban’. Jeg talte med mange lokale afghanere under min udsendelse, men at se deres oplevelser af krigen og os danske soldater, gengivet på skrift, satte virkelig tankerne igang.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg har virkelig læst mange dagbogsbeskrivelser som refererer en personlig oplevelse af at være i krig. De fleste af dem har desværre intet på hjertet og er blottet for refleksion og stillingtagen. Det er røvkedeligt, og har man læst en, har man læst dem alle.«

Hvilken type læser er du?

»Jeg læser krigslitteratur for at have noget at spejle mine egne følelser, oplevelser og tanker i. Jeg tror, de fleste krigsveteraner søger efter genkendelsen, når de læser bøger eller ser film om krig. For mig er hver eneste dag fyldt med påmindelser og tanker om de ting, jeg har oplevet i krigszoner, så der er en høj grad af selvterapi i at søge viden og information om det.«

Hvornår læser du?

»Jeg læser i klumper. Forstået på den måde, at der kan gå måneder, hvor jeg ikke åbner en bog, og så kan jeg læse fire i rap. Min søgen efter bøger står dog aldrig stille, og min liste over bøger, jeg skal have læst, vokser konstant.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her