Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Ulrik Frost

Ulrik Frost, forkvinde for Center for Ligestilling, læser bedst, når han er slået helt ud af kurs
Moderne Tider
11. juni 2016

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Karen Blixens essay Moderne ægteskab og andre betragtninger fra 1923-24 er en lige i øjet- kritik af monogamiidealet, som alt for mange stadig lider under. Og så er det helt fantastisk skrevet. Det skulle alle læse.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Et dukkehjem. Nora træffer den sværeste, klogeste og klareste beslutning, som stikker mig i hjertet igen og igen. Det er indbegrebet af frihed. Dramaet minder mig om, at vores moralske kodeks er samfundsskabt, og det er hele tiden til forhandling. Den sidste scene kan jeg næsten udenad, og hver gang jeg genspiller den i mit hoved, får jeg lyst til at gå ud og revolutionere verden. Nora er min evige helt.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg havde fra mange sider fået anbefalet Jonas Gardells trilogi Tør aldrig tårer bort uden handsker. Den irriterede mig. For det første er sproget kedeligt og meget langsomt. Derudover bygger den på en forståelse af seksualitet, som er fuldstændig statisk. Jeg har ofte ladet mig belære om, at den kraftige trang til at gøre sin seksualitet til en stærk identitet er nødvendig for frigørelsen.

Jeg er dybt uenig. For mig er det alfa og omega at forstå min seksualitet som flydende, fordi det tillader mig at udvikle den, udforske den og kultivere den. I mine øjne er den trilogis seksualitetssyn reaktionært, fordi den vil putte folk i forsimplede bokse, hvor kønnet altid vil veje som det tungeste i jagten på sex- og kærlighedspartnere. Hvor kedeligt er det ikke lige?«

Hvilken type læser er du?

»Jeg læser næsten altid højt, jeg læser meget langsomt, jeg drikker som regel alkohol eller ryger hash, når jeg sidder med en bog, og jeg græder ofte, når jeg læser. Jeg læser altid bøger ud i ét, og der kan gå lange perioder, hvor jeg ikke læser. Jeg har aldrig kunnet læse, med mindre jeg er helt alene, og der er fuldstændig ro omkring mig.«

Hvornår læser du?

»Når jeg er slået helt ud af kurs, og når jeg har et vanvittigt mod på verden.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her