Læsetid: 12 min.

Mænd, der mener, de har ret til kvinder

Mænds drab på kvinder handler om ejerskab og sex. Og en kvinde er allermest i fare, når hun vælger at forlade sin mand. Det fortæller kriminologerne Rebecca og Russell Dobash, som har lavet et omfattende studie af mænd, der slår kvinder ihjel
Ægteparret Rebecca og Russel Dobash har 40 års fælles forskning i vold mod kvinder bag sig. Det, der driver dem, er overbevisningen om, at viden giver mulighed for at forandre.

Robert Ormerod

11. juni 2016

Der findes et tidspunkt i en kvindes liv, som er mere farligt end noget andet: Når hun vælger at forlade en jaloux og besidderisk mand.

»For når det går op for ham, at han har mistet hende, ændrer han projekt fra at ville have hende for enhver pris til at ville udslette hende,« siger Rebecca Dobash og fortsætter:

»Den her type mand vil aldrig opgive en kvinde. Aldrig nogensinde. At være sammen med ham er farligt. Det øjeblik, hun går ud af døren og finder et nyt liv uden ham, er farligt. Af alle de typer mænd, der dræber kvinder, vi har set på, er den type mand, der dræber en tidligere partner, den mest fokuserede.«

Mænds drab på deres tidligere eller nuværende partnere udgør fire ud af ti drab på kvinder i materialet til bogen When Men Murder Women af professorerne og ægteparret Russell og Rebecca Dobash.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Per Jongberg
 • Torsten Jacobsen
 • Søren Roepstorff
 • Britta Hansen
 • Niels Roed
 • Kristian Laursen
 • Anne Eriksen
 • Jette M. Abildgaard
 • ingemaje lange
Per Jongberg, Torsten Jacobsen, Søren Roepstorff, Britta Hansen, Niels Roed, Kristian Laursen, Anne Eriksen, Jette M. Abildgaard og ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer

Touhami Bennour

Mærkeligt ingen indtil nu skriver en kommentar, det er vigtigt for mig at høre hvad danskere ved om emnet. Det har at gøre med den såkaldte "ligestilling" mellem kønnene og det såkaldte patrialkalske samfund. Jeg kommer fra halvptrialkalsk samfund, hvor mord på kvinder kan ikke finds, fordi hun ved at alle er imod hende, også hos familien, så det er kun at adlyde. Det er en paradox at totalfrihed giver total risiko I nogle situationer. Måske forfatteren har ret "viden" er under alle omstændigheder vigtig her.

Charlotte Svensgaard

Tauhami Bennour; jeg ved ikke hvor du stammer fra, men dit navn kan ligne i retning af nordafrika? Uanset hvad er din konklusion hamrende fejlagtig - der forekommer sansynligvis endog langt flere mord på kvinder med afsæt i at manden mener at have ejerskab over kvinden, uanset om det er hans hustru, mor, søster, kusine med mere. Mordet er blot langt lettere at skjule i en type samfund da der som regel ikke er central registrering af befolkningen og kvinder "er gemt væk", samt at drabene bliver ignoreret af myndighederne, da det 1. er langt det letteste, 2. myndigheds personer er som hovedregel mænd, 3. Det handler om mænds "ære" (eller rettere sagt, mange mænds så totale mangel på ære, at de er nødsaget til at stjæle andres)

Ole Christiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jan Weis, Hanne Ribens og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Charlotte Svensgaard. Nu det drejer sig om at kommenterer emnet , du har ikkre sagt noget endnu, hvad angår arabisk samfund, jeg er født i og har aldrig hørt om mord, drab på kvinder og du siger selv selv mydigheder ved det ikke. Du ved det bedre altså, under alle omstændigheder jeg har aldrig hørt om det. Vi venter næste gang til svare på det med documentation .I hånden.

Charlotte Svensgaard

Det jeg anfægter er " Jeg kommer fra halvptrialkalsk samfund, hvor mord på kvinder kan ikke finds, fordi hun ved at alle er imod hende, også hos familien, så det er kun at adlyde."
Der er også kvinder som flygter fra manden i andre samfund og betaler den højeste pris. Om du vil tro det eller ej er din egen sag. Bevisførsel for en bestemt egn kan man først fremskaffe når man ved hvilken det drejer sig om, men en hurtig google søgning burde afklare spørgsmålet da der findes adskellige rapporter om emner af den type fra fks. Human Rights gruppen osv.

Touhami Bennour

Charlotte Svensgård.
En hurtig Google søgning fik jeg det same oplysninger om kvinder I de arabiske lande , som er det same for de europeiske: Alle piger går I skole , på de hølre anstalter udgøre kvinder flertallet, også for kvinder med eksamensbeviser.
Det med halvpatriarkalsk er min opfindelser, men vil ikkegår og sige at det patrialkalsk er væk, det tror jeg ikke. Det er rigtigt kvinder er stadig kendt af deres oprindelige familier, hun er l ikke alene, så hun kan ikke bare forlade manden.

Henrik Munk Molke Rediin

Det ville nu klæde jer, Information, at belyse den modsatte situation også. Det kan nok være at mænds udfald mod kvinder rent fysisk er voldsommere al den stund at mænd (som flest) er fysisk overlegne. Men lur mig om ikke kvinder har de samme følelser og også lever dem ud.
Hvorfor skriver I aldrig om det?
Hvorfor det her meget ensidige fokus?
Man skulle næsten tro det var med vilje ...

Henrik Munk Molke Rediin:

Det er der jo forsket i i mange år. Læs artiklen grundigt i stedet for at prøve på at fjerne fokus fra emnet:

Mænd tror stadig, de ejer kvinder.

Sus johnsen, Kristian Laursen og Anne Rasmussen anbefalede denne kommentar
Anne Rasmussen

"But what about teh menz?"......Jeg vidste bare, at den kommentar ville komme. For selvfølgelig skal en artikel, der handler om mord på kvinder, fokusere på mord på mænd.

Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Sus johnsen, Sofie Jørgensen, Dana Hansen, Vibeke Rasmussen og Kristian Laursen anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Det er da helt uforståeligt at kvinderne ikke har krævet og opnået ligestilling også på dette meget vigtige punkt.
Man måtte ellers synes at mange kvinder er galsindede nok som det er, men der er meget mere i vente, når de bliver lige så tossede som os andre.
Det bliver en dejlig verden, når vi alle er ens.

Flemming - ligestilling skulle gerne betyde at mænd bliver mindre besideriske og ændre deres ideer om kvinden/kæresten/hustruen som en ejendom.
Jeg forstår at det som mand kan føles som et åg på kønnet, men de allerfleste mænd er heldigvis ikke tossede. og Kønsforskellene forbliver. Magt, kontrol, vold og drab udspringer af vrangforestillinger.
Hvordan disse vrangforestillinger opstår, kan der arbejdes med. Sprogbrug, social arv, følelsen af utilstrækkelighed, internetporno fra en tidlig alder, angst for andres dom(forestillinger) og andre ' kulturelle' påvirkninger kan være kilder.

Poul Sørensen

Der er noget usundt i at nogen kvinder ønsker at være ejet for at føle sig sikker og værdsat og der samtidigt er nogen mænd der søger ejerskab over kvinder af de ene eller anden grund...
Hvis vores kapitalistiske samfund ikke var så opsat på, at opdrage mennesker til at udfylde roller i stedet for, at være mennesker, så ville det nok være knap så mange usikre mænd og kvinder og meget færre tragedier når kærligheden krakkelere...

Mens det er ufarligt at 'ville føle sig ejet', er det ikke tilsyneladende ikke ufarligt når nogen 'føler ejerskab over andre'....

Torsten Jacobsen

Problemet er vel, at mennesker der udøver vold mod en partner, i lovens øjne ikke adskiller sig fra mennesker, der udøver vold i andre sammenhænge?

Hvilke muligheder for beskyttelse tilbyder samfundet i dag mennesker, som udsættes for partnervold? Et polititilhold? Hjælp til at gå under jorden? Ikke just betryggende udveje, hvis man befinder sig i et forhold, hvor partneren er voldelig og kontrollerende.

Det er derfor ikke overraskende, som artiklen også er inde på, at mange mennesker i alt for lang tid 'vælger' at blive i et dysfunktionelt parforhold. Alternativet synes værre: Risikoen ved at gå, opleves - ikke urimeligt - som for stor. Så man bliver. I en situation, hvor der psykologisk set ikke er rum til at eksistere. Så sindet forstrer allehånde forklaringer på, hvorfor man skal acceptere det, som ikke kan accepteres: "Han slår mig kun, fordi jeg fortjener det". "For børnenes skyld". "Han gør det aldrig mere..".

Vold i et forhold er ikke det samme som vold i samfundet generelt. Det er helt andre dynamikker, der er i spil. Noget er grundlæggende galt med mennesker, som udøver vold mod deres partner og deres børn. For os som samfund bør alle alarmklokker derfor ringe, når vi bliver opmærksomme på vold i hjemmet. Frem for at se igennem fingre med sådanne forhold, med henvisning til 'privatlivets fred' og den voldelige parts retssikkerhed, bør vi som samfund reagere prompte og med interventioner, der matcher situationens alvor.

Ikke mindst i situationer, hvor en ex-partner fortsat insisterer på at være en (højst uvelkommen) del af sin tidligere partners liv, bør hensynet til offeret klart overskygge eventuelle betænkeligheder ved at krænke den chikanerende parts retssikkerhed:

Således mener jeg - et radikalt forslag, bevares - at det allerede ved første krænkelse af f.eks. et polititilhold, bør være muligt at skride ind med f.eks. tvangsindlæggelse. Hjemmel til et så drastisk skridt findes i det simple forhold, at både offer og den chikanerende part har hjælp behov.

Thomas T. Jensen

»Og vigtigst af alt: Trods deres baggrund og deres status er deres syn på kvinder præcis det samme som de andres: at han har ret til kvinden, og at hun skal gøre, som han siger, ellers skal hun straffes. Så drabet er ikke en uforklarlig handling,« siger Russell Dobash.
Hvis det er vigtigt, må vi så søge årsagen til mandens (i visse tilfælde) besidderiske og voldelige trang over for kvinden.
Eller vil det være det samme som at finde en undskyldning for manden? Og dermed "No go!"

Jeg vover et øje: Kan det tænkes, at mandens adfærd er nedarvet i kønnet gennem millioner af år?
Uha, uha. ;-)

Poul Sørensen

Der er så meget der er nedarvet i manden og kvinden og med en fornuftig politik så har det vist sig at vi kan kanalisere mange af disse ting ind i fornuftige udviklinger, hvis der er en økonomisk interesse i det eller alternativt at venstrefløjen er stærk og visionær nok til at føre en menneskelig politik for menneskets og menneskelige fællesskabs skyld.