Klumme
Læsetid: 4 min.

Massagen i dybet

Afslapning er en vare, ligesom berøring og telefonfri tid. Min kæreste købte en time til mig
Afslapning er en vare, ligesom berøring og telefonfri tid. Min kæreste købte en time til mig

Rasmus Fly Filbert

Moderne Tider
11. juni 2016

Min kæreste giver mig for det meste fødselsdagsgaver, som skal hjælpe mig til at slappe af. Sidst var det en times aromaterapi-massage hos Amazing Space i Hotel d’Angleterres kælder. »Et high-tech organisk sundhedskoncept,« kalder de det.

’High-tech’ bestod af en kop myntete og et glas vand (som jeg fik, mens jeg sad og ventede), noget olie der blev smurt på min krop, lidt musik fra en ghettoblaster, et par elastiske engangstrusser og en kvindes hænder. Jeg har glemt hendes navn, sorry. Jeg følte mig malplaceret fra starten. Det hjalp lidt, at der rendte et par håndværkere rundt ovre ved døren, i gang med at renovere et eller andet. Men steder som Amazing Space er helt klart præget af en intenderet overklasse-vibe.

Fortællingen, om hvor vigtigt det er at slappe er, er meget stærk. Men afslapningen er mere og mere forbeholdt folk med penge. I hvert fald hvis man lever et liv, hvor fritid og arbejde flyder mere og mere sammen. Jeg arbejder næsten konstant, og selv med bonusindtægt fra diverse priser og legater tjener jeg lige nu ca. 20.000 om måneden. Det er en god periode.

Det er derfor, jeg har fået massage-gaven: fordi min evne til at tage det roligt bliver dårligere og dårligere. Selv om jeg igen og igen prøver at insistere på det ved at skrive, at vi har brug for et rum, hvor vi kan sætte os ned og forsøge at føle og tænke over, hvad det er der sker med vores samfund lige nu. Vi skal alle sammen slappe af. Men hvad fanden er det, vi skal slappe af over?

Hos Amazing Space er berøring og afslapning en vare. Lige som tid, hvor man er afskåret fra at tjekke sin telefon. Og det skammer jeg mig næsten over at sige, fordi det får mig til at lyde som en ekstremt gammel person, der er imod internettet.

Jeg er ikke imod internettet, men det føltes helt vildt, at det var rart at få den massage, af en, som jeg nu har gjort totalt ansigtsløs, og som var totalt nærværende og sikkert heller ikke tjener den fedeste løn. Det var noget, jeg tænkte meget på, mens jeg lå med let spredte ben og ansigtet ned gennem hullet på briksen: Når hun spørger mig, om jeg træner meget, hvor jeg har flest spasmer, om hun for lidt ekstra skal give mig en mere dybdegående massage, er hunen person, der er på arbejde.

Et snævert lille rum

Hendes arbejde er at få mig til at slappe af. Og jeg tænkte faktisk på at tale med hende om et eller andet sjovt, som jeg så kunne skrive i denne her klumme, men i det øjeblik hun sagde det med »at for lidt ekstra ...«, så begyndte jeg at lyve. Så sagde jeg pludselig, at jeg gik til fysioterapi én gang om måneden, så jeg havde ikke brug for den dybdegående massage, jeg ville bare gerne slappe af.

Det er det, snak om penge gør ved mig. Jeg har engang haft så dårlig økonomi, at jeg stadig bliver bange, når jeg sætter mit Visa Elektron ind i en hæveautomat. Så sagde hun, at jeg skulle vende mig om på ryggen, og så fik jeg et chock og begyndte at tænke på ikke at måtte tænke på sex eller: Åh gud bare jeg nu ikke kommer til at reagere på en seksuel måde. Jeg skal være kold som en touch-screen. Det var faktisk nemmere, end jeg havde troet, jeg har været vant til, at diverse læger vrider og drejer min krop; at den er et instrument, vi skulle arbejde med.

En massage-celle hos Amazing Space er en sjov ting. Der er en intim stemning. Men intimiteten er også blevet ekstremt instrumentaliseret. Skal hun skrue ned for musikken? Hvilken slags olie vil jeg have? Jeg kan få det hele, det fortjener jeg. Jeg blev ikke seksuelt opstemt. Det er en underlig ting at skulle forsikre nogen om. Det mest sindssyge var hen mod slutningen, hvor hun tog min hånd. Så holdt jeg fandme i hånd med en fremmed. Det var grænseoverskridende. Selv om det selvfølgelig var hende, der holdt min hånd. Så var det pludselig forbi. Så gik hun uden for, så jeg kunne klæde om.

Den første omklædning var i øvrigt akavet, som første gang man skal have tjekket sin penis hos lægen, jeg mener: ’skal jeg bare tage tøjet af’-følelsen. Mens jeg smed de engangstrusser, som var lækre, og som jeg overvejede at nakke med hjem, kunne jeg høre hende hoste ude på gangen. Det gjorde hende menneskelig på en ubehagelig måde, tror jeg. Det gør også mig menneskelig på en ubehagelig måde, tror jeg.

Det var en god oplevelse at være på Amazing Space. Det er en urolig oplevelse at samfundets amazing spaces synes at være forbeholdt en snævrere og snævrere gruppe mennesker, også selv om de fleste kan besøge massage-cellen som turist. Det kan være farligt. Det kan være svært at vende hjem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fed artikel. Det stemmer også meget overens med hvordan jeg oplevede Amazing Space. Men jeg må indrømme, at jeg langt mere foretrækker massage behandlinger hvor massøren kommer hjem til mig. Det får mig til at føle mig mere afslappet og tryk, og så er det også mere på mine vilkår. For nogle år siden var der ikke mange massører som gjorde det, men nu er der en del forskellige. Fx https://www.raskrask.dk har jeg haft super gode erfaringer med, hvor jeg slet ikke følte det grænseoverskridende at få en massage.