Læsetid 3 min.

Brevkassen: Hvordan tackler man at være lesbisk i det offentlige rum?

Skal jeg kysse og holde i hånd med min partner og forsøge at se bort fra mit eget behov for at blive læst som en ’helt normal kvinde’ for på den måde at være min partners allierede? Arkivfoto

Skal jeg kysse og holde i hånd med min partner og forsøge at se bort fra mit eget behov for at blive læst som en ’helt normal kvinde’ for på den måde at være min partners allierede? Arkivfoto

Ditte Valente

27. august 2016

Kvinde, København

Jeg er en kvinde sidst i 20’erne og danner par med en kvinde. Vi er i den heldige situation, at de fleste af vores forskellige venne- og familiefællesskaber finder det naturligt, at kærester kan have alle slags køn, men det skåner os selvsagt ikke fra omverdenens reaktioner på vores forhold.

Jeg har selv meget svært ved at være åben omkring min ’seksualitet’ (hvad det så betyder) og vil helst undgå opmærksomhed og reaktioner fra fremmede.

Min partner har lettere ved at tackle den slags, og det hænger nok til dels sammen med, at hun på grund af sit udseende altid læses som ’lesbisk’ eller ’mand’, og derfor dagligt modtager fordømmende blikke, skingre kommentarer og udsmidninger fra dame-toiletter.

Hvordan tackler jeg den privilegieforskel, der er mellem os, når vi er i offentligheden? Skal jeg kysse og holde i hånd med min partner og forsøge at se bort fra mit eget behov for at blive læst som en ’helt normal kvinde’ for på den måde at være min partners allierede? Og hvordan er man i det hele taget en god allieret i hverdagen?

Svar I:

Som dig, er jeg kæreste med en kvinde, der af omverdenen tydeligere aflæses som lesbisk, end jeg selv gør med mit politisk usolidariske lange hår og min kærlighed til kindrødt.

Jeg behøver ikke som hun at være homoseksuel i alle situationer, hvis jeg ikke lige orker. Og det føles rart. Men det kan også fylde mig med den biseksuelles skam. Følelsen af at slippe nemt om ved noget. Følelsen af at være lidt mindre ægte homo.

Men ægte homo, normal kvinde. Hvem er det?

Din kæreste er en ’normal kvinde’, netop fordi, at sådan som hun er, er kvinder også. Og du, kære kvinde, er en ’ægte homo’ – så ægte, at du er kæreste med en person af samme køn. Sådan som du er (manglende åbenhed and all) er homoseksuelle også.

Men hvordan skal vi nogensinde kollektivt lære at forstå dette banale faktum, hvis ikke vi alle sammen tager et fælles ansvar og springer ud igen og igen. Og igen?

Så ja, du skal kysse og holde i hånd med din partner – så længe I har lyst og ikke vurderer jeres sikkerhed truet, selvfølgelig. Det private er politisk, og det er dig selv, du skal være en god allieret med i hverdagen.

— Eva Eistrup

Svar II:

I en tid, hvor fire ud af 10 homoer og bi’er skjuler deres seksualitet for kollegerne, hvor Erdogan aflyser den tyrkiske Pride, og hvor kvinder, der elsker kvinder, åbenbart møder fordømmende blikke og skingre kommentarer, er der kun et rigtigt svar på dit dilemma: Ja, du skal kysse og holde din kæreste i hånden på åben gade. Så meget som muligt.

Det er selvfølgelig let for en ciskønnet ligusterborgerlig heteroseksuel som mig at sige, tænker du nok, og det er det også.

Men der er vitterligt tale om privilegieforskel mellem din kæreste og dig her, og hvis det betyder noget for hende at være intim med dig i det offentlige rum, er det en god idé at være det, hvis du vil være hend »en god allieret i hverdagen«, som du skriver.

Men altså. Hvis det ikke betyder det store for hende, og du samtidig ikke kan lide det, så lad blufærdighed være blufærdighed, og brug hellere krudtet på at være en god allieret på andre måder. F.eks. ved at lytte, spørge, hjælpe til, gøre tjenester, bakke op.

— Rasmus Elmelund

Brevkassen

Et spørgsmål – to svar.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig - første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu