Interview
Læsetid: 2 min.

Mit liv er vist ikke en bog

Biblen er den vigtigste bog, Koranen den værste, mener blogger og radiovært Mikael Jalving
Moderne Tider
20. august 2016

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Bibelen, i fuld længde, mosebog for mosebog, evangelium for evangelium – uden stop. Har naturligvis læst bidder som ung og i forbindelse med min konfirmationsundervisning, men jeg må tilstå, at det har været småt. Når man tænker på, hvor meget den bog har betydet for europæisk kultur og civilisation, og at det meste af verdenslitteraturen mere eller mindre er fodnoter til Bibelen, er det bare for ringe.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Uh, den er sværere. Jeg tror sådan set ikke, at bøger ændrer folk, men snarere, at folk er modtagelige for betydningsfulde bøger i bestemte perioder af deres liv. Vi læser gerne vore egne genvordigheder ind i bøger eller fænges af dem, der sætter vores egen livsbane i relief. Jeg læste tidligt Henrik Stangerup og ville gerne skrive som ham – og lidt senere Thorkild Hansen og drømte om at leve som ham i Paris. Senere var det Hobbes og Hume, mens jeg boede i London. Men ok, hvis du bare skal have én, vil jeg sige: Agaton Sax, ham den tykke, svenske børnedetektiv. Jeg gik i en kommunal skodskole på Nordfyn, indtil min mor fik mig flyttet til en rigtig skole, og pludselig kunne jeg læse. Agaton Sax åbnede mine øjne.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Koranen, uden tvivl. Det mest indbildske og intolerante manifest, jeg har slæbt mig igennem, på sin vis værre end det, jeg udholdte af Mein Kampf. Hvis Koranen maner til noget som helst forsigtigt, er det hovedrysten. Jeg havde jo hørt en del om den bog, før jeg begyndte, men læste alligevel med vantro øjne sura efter sura om alle de vederstyggeligheder, der må og skal overgå vantro – med de rettroendes assistance. Føj for den lede!«

Hvilken type læser er du?

»Jeg er den neglebidende slags. Jeg ved ikke helt hvorfor, men i mit tilfælde er der en sammenhæng mellem læsning og så det der med at sidde og bide i mine eksternaliteter.«

Hvornår læser du?

»Typisk når jeg er i bekneb for tid, i bussen, på vej ud af døren eller lige før ungerne skal hentes. I min studietid var det jo let med livet foran mig og al tid i verden. Nu er det værre. Jeg skal tjene penge, men samtidig holde mig orienteret i mere end de elektroniske medier og helst pleje mit sprog. Har længe lovet mig selv at få sat min læsning mere i system, men mit liv er vist ikke en bog.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"læste alligevel med vantro øjne sura efter sura om alle de vederstyggeligheder, der må og skal overgå vantro – med de rettroendes assistance" - Jalving er chokeret over Koranen - og hævder samtidig at have læst hele Bibelen, men det må være meget længe siden, når han åbenbart har glemt, at man her kan læse nøjagtigt de samme barbariske opskrifter på, hvad man skal gøre ved vantro, forbrydere, kvinder, homoseksuelle, onanister og alle de andre, der vækker "Herrens" vrede.

Jalving holder meget af Mosebøgerne.

Her kan man bl.a. læse om kvinder, der gifter sig uden at være jomfruer:
- Hvis det bevises, at hun ikke var jomfru, ”… skal man føre pigen hen foran døren til hendes fars hus, og byens mænd skal stene hende til døde, fordi hun har begået en nedrighed.” (5. Mosebog).

Det er sku et tunnelsyn, der vil noget ...