Læsetid: 2 min.

Har vi her problemet?

Politifoto
27. august 2016

Denne flise måler 42 x 31 x 17 centimeter, og den vejer 30 kilo. Når vi ved det så præcist, er det, fordi politiet har målt og vejet stenen.

Den er nemlig en af i alt fire sten på sammenlagt 79 kilo, der tidligt søndag morgen blev smidt ned fra en motorvejsbro på Fyn. I løbet af ugen blev de i flere medier kaldt ’de dræbende sten’.

Den tungeste sten på omkring 30 kilo ramte en bil med en tysk familie på en måde, så kvinden i bilen blev dræbt. Hendes mand blev kvæstet og deres søn på fem år slap med skrammer.

Fyns Politi har udsendt billeder af stenene sammen med oplysninger om dem for at få offentlighedens hjælp til at finde gerningsmændene. Det er ikke første gang, der bliver kastet genstande ned fra motorvejsbroerne. Det sker faktisk temmeligt ofte og kan være alt fra mindre sten til mælkekartoner med sand.

Få dage efter hændelsen på Fyn blev tre tunge sten kastet ned mod en bil fra en motorvejsbro ved Silkeborg.

Forbyd, forbyd, forbyd

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, havde mandag en ide til, hvad man kunne gøre ved problemet med udkastning af livsfarlige genstande ud fra motorvejsbroer.

»Viser det sig, at omfanget af ulykker er større end hidtil antaget, så skal vi diskutere, hvilke foranstaltninger der skal træffes,« sagde hun. »Det kan være højere hegn eller bedre overvågning.«

Det fik overvågningsaktivist Peter Kofod til at svare på Twitter: » Forbyd fliser. Og broer. Og biler. Og ugennemtænkte politiske forslag.«

For problemet er jo, at det er svært at indhegne og overvåge sig ud af det, eksperterne kalder low tech attacks.

Det ville f.eks. også have været svært at indhegne og overvåge sig ud af terrorangrebet i Nice den 14. juli, hvor en mand dræbte 84 mennesker ved hjælp af en lejet lastbil. Hvordan kunne man have forhindret angrebet?

Svaret er, at det er noget nær umuligt. For vi kan hverken forbyde lastbiler eller fliser eller bygge en infrastruktur, der forhindrer mennesker i at kaste ting i hovedet hinanden eller køre andre ned med vilje.

Det er ikke stenen eller lastbilen der er dræberne. Det er dem, der kaster eller kører dem. Hvis det, der driver dem, hvad enten det er frustration, had eller manglende empati, skal vendes til omtanke og medmenneskelighed, kræver det noget andet end hegn.

 

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu