Ål nok til næste generation

Venstrefløjen kan have tendens til bedrevidende at ophøje mad frem for at lade det være samlende, synes kok og forfatter Nikolaj Kirk, som dog mener, socialdemokratiske nationalretter er noget pop
Moderne Tider
10. september 2016

Fra 1-10 hvor venstreorienteret er du?

»Så er jeg 9, for det er aldrig godt at være fanatisk.«

Fra 1-10 hvor madglad er du?

»Der må jeg så være 10. Så er jeg måske fanatisk, hvad mad angår, men jeg laver jo heller ikke andet.«

Hvad er din mest venstreorienterede madoplevelse?

»Det må være den første gang, jeg spiste på den gode kogekone Camilla Plums gård. Det var en fuldstændig surrealistisk oplevelse at komme hjem til hende, som har så meget forstand på, hvad der vokser og lever. Alt, hvad der var lavet, var høstet på marken og i haven. Selv fra toilettet brugte man vandet og tisset til drivhuset på en eller anden mærkelig måde, som jeg ikke forstår. Første gang, jeg sad der som lille kokkedreng, var den der gennemarbejdede måde at se naturen på fuldstændig storslået og vel en venstreorienteret øjenåbner.«

Hvad finder man altid i dit køkken?

»God peber. Jeg er lidt nørdet med peber. Når jeg rejser i lande som Cambodja, køber jeg altid noget rigtig godt sort peber, fordi der er mange flere smage, aromaer og æteriske olier i, og når man friskkværner sådan noget henover maden, giver det en helt anden oplevelse.«

Hvad er din livret?

»Lige nu kan jeg godt lide pandestegt hornfisk med nye kartofler og klassisk persillesovs. Det er gude-godt lige nu, hvor man kan gå ud og nappe en hornfisk med sin fiskestang. Fileter den, vend den måske i en lille smule rugmel og så en stor, kæmpeklat smør, der bare smelter stille og roligt, og steg den så i rigeligt smør også. Klasse, klasse, klasse, altså. Allerbedst er det, hvis jeg kan fange fisken om aftenen, og så stå om morgenen med min lille datter på tre et halvt år og filetere fisk, mens hun spiser youghurt fra køkkenbordet. Så står man lige og skærer hovedet af, mens hun kigger lidt på det, så skærer jeg halen af, og vi danser lidt rundt med den på bordet - sådan rigtig klassisk. Så går hun i børnehave, og jeg går på arbejde, og så mødes vi senere og glæder os til at vise hendes mor, at vi har lavet hornfisk.«

Hvad kunne du – af politiske årsager – aldrig finde på at spise?

»Foi gras. For det er synd, at fuglens lever bliver så stor, at det trykker dens andre organer. Jeg vil heller ikke spise ål, for der er for lidt ål i verden, så jeg synes ikke, jeg kan tillade mig at spise videre, så næste generation ikke får oplevelsen af ål. Og så spiser jeg normalt ikke færgemad, for der er for mange E-numre i. Det sætter sig i munden og smager metallisk, og det bryder jeg mig ikke om. Jeg vil have ren mad!«

Er der noget, du skammer dig over at elske at spise, fordi det ikke harmonerer med din politiske overbevisning?

»Dårlig chokolade. Sådan en, man kommer til at købe, når man kører ned igennem Jylland en sen aften. Den er sikkert forarbejdet af nogle mennesker, som ikke har det godt nok, så det skammer jeg mig over.«

Hvad gør du med rester?

»Dem spiser jeg. Jeg hader rester, men jeg spiser dem altid. Og jeg er jo kok, så der er altid rester.«

Hvad er den mest højreorienterede spise, du kan komme i tanke om?

»Jeg har en kammerat, der hver første maj spiser fjordrejer med hvide asparges og drikker Riesling til. Det er ret dekadent og ret højreorienteret på en dag, hvor man burde gå med faner gennem byen.«

Hvad er det bedste, venstrefløjen madmæssigthar bidraget med?

»Venstrefløjen har været med til at se på dyrevelfærd og produktion og holdt fast ved, at jorden og dyrene skal have det godt. Det var især før i tiden, og jeg kunne måske godt tænke mig, de kom lidt på banen igen, så det hele ikke handler om nationalretter og måltidsråd til flere millioner kroner, som i virkeligheden er det rene pop. Det kommer selvfølgelig måske mest fra Socialdemokraterne, som jo nok ikke rigtigt er venstreorienterede mere.«

Hvad er så det værste, venstrefløjen har bidraget med madmæssigt?

»Jeg synes nogle gange, venstrefløjen kan have sådan lidt hellighed over sig. Sådan ’Vi er dem, der ved det rigtige og gør det rigtige,’ og det har jeg altid haft det lidt svært med. Jeg kan ikke lide sådan en ophøjet tilgang til mad, for mad skal være samlende og noget, man mødes omkring, for så derfra at kunne flytte hinanden i en retning, som er god for planeten og selvfølgelig også for måltidet. Der bliver venstrefløjen nogle gange de her irriterende teenagere, der ved bedst. Det kunne man godt lue ud i engang imellem.«

Livretten - Pandestegt hornfisk med nye kartofler og persillesovs:

Fisken vendes i lidt rugmel, tilsættes smør og steges så i rigeligt smør.

Kartoflerne koges med rigeligt salt, kun lige til de er færdige.

20 g smeltet smør piskes op med 2 spsk hvedemel. En halv liter sødmælk tilsættes langsomt under piskning. Koges i 10 minutter, krydres med sort peber, lidt salt og en knivspids muskatnød.

Tilsæt et stort bundt hakket kruspersille inklusiv stilke (der sidder masser af smag i, og det er noget værre svineri at smide dem ud), koges tre minutter.

Joachim Sperling: Kirk gør persillesovs venstreorienteret

»Nikolaj Kirk er i kategori med Jamie Oliver og Claus Meyer. Det er kokke, der bruger maden som platform til at missionere om velsmag, sundhed og autenticitet, og som opnår et stort publikum ved at krænge sig selv ud på TV.«

»Men Nikolaj Kirk bekender også kulør på den klassiske højre-venstreskala, og det er en sjældenhed, for dygtige kokke ved godt, at gæster med velspækkede tegnebøger sjældent orker at høre på venstresnoet snak, når de svælger sig. Men alle vil høre mere om bæredygtighed, dyrevelfærd og økologi, og kokke er de ideelle afsendere af den slags budskaber, fordi de kan efterleve det i praksis. Nikolaj Kirk er helt i særklasse, selvom jeg får kvalme, når han sætter tænderne i en krage eller et pindsvin i det modbydelige program ‘Nak og Æd’.«

»Hvad livretten angår, synes jeg også, at vi burde spise mere efter sæsonen. Hornfisk, kartofler og persillesovs er ikke en specifik venstreorienteret ret, men det bliver den så alligevel når kokken hedder Nikolaj Kirk.«

Joachim Sperling er cand.polit, madøre, højre-orienteret socialdemokrat og tilknyttet kapitalfonden Axcel. Han vurderer hver uge den røde livret

Læs også: Rigtige mænd plukker havtorn

De røde spiser

De Røde Spiser – Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin – politiserer alt det, vi putter i munden. Mad er gennemsyret af identitet og ideologi: Hvem er vi, hvor kommer vi fra, og hvem vil vi gerne være, når vi spiser? Et fornuftigt venstreorienteret menneske bør selvfølgelig spise venstreorienteret mad. Men hvad er det? Hvor ligger bælgfrugter på den politiske skala, og er hummeren egentligt rød eller blå?

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her