Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Gælder samtykke også feriebilleder?

24. september 2016

LG, 29 år, mand

Jeg er lige kommet hjem fra ferie med en mobiltelefon fuld af billeder. På et af dem sidder mit kæreste i en solseng på en strand og smiler. Jeg er rigtig glad for billedet og vil gerne vise det til folk.

Desværre viser billedet også en nøgen mand, som ligger og solbader bag min kæreste. Han har spredte ben og hans ædlere dele er til frit skue. Billedet er taget uden mandens samtykke. Han ved ikke, at han optræder på det.

Kan jeg vise billedet til andre eller skal jeg slette det? Det er ikke muligt at beskære ham ud, for så mister min kæreste sin arm.

Svar I:

Det offentlige rum kan være et farligt sted at opholde sig i. Jeg erindrer en mand, der havde inviteret sin (gifte) elskerinde med til en håndboldkamp.

På et pressebillede, som havnede i avisen, kunne man se et udsnit af publikum, herunder det pågældende par. Det så konen tilfældigvis, og så var det sket med ægteskabet.

Manden ville anlægge sag mod avisen, men opgav, da loven er klar på det punkt: I det offentlige rum må man finde sig i at blive fotograferet på afstand i en folkemængde.

Derimod er det f.eks. ikke tilladt at zoome ind på en piges bare bryster på en badestrand og dele fotoet med andre uden hendes samtykke – i aviser og tv såvel som på sociale medier.

Det samme på gælder manden på fotoet med din kone, selv om han har lagt krongenitalierne åbent frem. De kan jo blive genkendt.

Noget andet er, om din kæreste ville synes, det er morsomt at blive vist med dem som baggrund.

Hvem ved, måske vil hun gerne give en halv eller en hel arm for at undgå det.

— Kristen Bjørnkjær

Svar II:

Jeg prøver med mit universalråd her: Ignorer problemet. Måske findes det slet ikke. Jeg har vredet min hjerne og kan stadig ikke få øje på det.

Det lader ikke til, at den fremmede mand har et problem.

Han har nok bare et afslappet og udramatisk forhold til nøgenhed. Det lader heller ikke til, at du er interesseret i at give ham et problem.

Du vil hverken reducere ham til et sexobjekt eller fnyse eller fnise af hans ædlere dele.

Han har det bare fint i solen (antager og håber jeg) og er tilfældigvis med i baggrunden på et billede af din kæreste, og det billede synes jeg bare, du skal vise frem til folk.

Du skal nok ikke dele det på sociale medier (hvor de alligevel vil blive fjernet, fordi sociale medier er overdrevet hys med den slags, hvilket er en del af problemet, ikke af løsningen).

Det er godt at glæde sig over et billede af sin kæreste og godt at være i stand til at tænke: »Tja, bom bom, det er et tilfældigt nøgent medmenneske,« når man ser et tilfældigt nøgent medmenneske.

— Lone Nikolajsen

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu