Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Retten til at vælge kæreste 

24. september 2016

Veninden

Min venindes barnebarn er lidt i klemme. Hun vil gerne tage en uddannelse, der ikke er SU-berettiget. Hun er derfor nødt til at bo hjemme hos sine forældre, mens uddannelsen varer.

Hendes forældre kan imidlertid ikke lide hendes kæreste og forlanger derfor at hun ikke er sammen med ham, mens hun bor hos dem. Hvad skal min veninde rådgive hendes barnebarn til at gøre?

Svar I:

Hvornår overgår et barn til at blive voksen?

Fysisk, juridisk og seksuelt er det vist rimeligt veldefineret, men i samspillet mellem børn og deres forældre virker det langt mere flydende.

Barnebarnet her var flyttet hjemmefra, havde fået en kæreste efter eget valg og levede på den vis et selvstændigt liv.

Men i det øjeblik hun vælger en livsbane, der igen gør hende afhængig af hendes forældres støtte, får de så ret til at bestemme over resten af hendes (hidtil voksne) liv?

Det er let at sætte sig ind i barnebarnets følelse af uretfærdighed, men når hun overhovedet føler sig i en klemme, skyldes det jo, at hun fortsat accepterer, at hun er et barn i forhold til forældrene, og at de derfor har ret til at stille den slags krav til hende.

Hvordan ville hun reagere, hvis en anden voksen, f.eks. en veninde, gav husly mod bestemmelsesret over hendes kærlighedsliv?

Når det er sagt, kan det sgu være svært for forældre at acceptere deres børn som ligeværdige voksne. Bare se på din vendinde, der i en god sags tjeneste tilsyneladende ikke kan lade være med at blande sig i sine egne børns forhold      

— Emil Rottbøll

Svar II:

Hvor der dog synd for hende. Og ham. Og dem. For alle går ud af den her som tabere.

For man har 100 pct. ret til at bestemme, hvem der kommer ind i ens hjem.

Problemet er bare, at forældrene ikke stopper der. De kunne da fint sige: »Jep, mi casa su casa , men så længe du bor her, må du hænge med ham filipenstypen et andet sted.« Bevares, det ville være irriterende og praktisk udfordrende for datteren, men helt inden for, hvad man kan tillade sig.

Det, man ikke kan tillade sig, er at udøve social kontrol i en økonomisk presset situation.

De risikerer, at deres datter ikke får den uddannelse, hun ønsker og kan gå rundt og bruge sin lediggang på at opbygge seriøs lede mod sine forældre. Så hjælp dem med at stoppe sig selv.

For vist taber alle, men forældrene kan meget nemt ende med at blive de allerstørste.

— Anna von Sperling

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu