Læsetid: 10 min.

Flygtningekonstruktionen knager

Europæiske politikeres manglende ansvarstagen for flygtningekrisen er begyndt at få uforudsete konsekvenser i nærområdelande, hvor nogle af nyere tids største massedeportationer skal til at finde sted. Seneste mål for danske stramninger, kvoteflygtningesystemet, var måske det bedste bud på en global løsning
africa, refugees, children, play

Dadaab-lejren har i to årtier taget et støt voksende flygtningepres. Men nu vil de kenyanske myndigheder returnere de 300.000 beboere til en usikker fremtid i Somalia.

Tommy Trenchard

17. september 2016

Dadaab-lejren er verdens største flygtningelejr.

Beliggende i det østlige Kenya er den vokset til noget, der minder om en regulær by med over 300.000 hovedsageligt somaliske flygtninge. Men efter at have eksisteret i mere end to årtier, skal lejren nu lukkes.

Det annoncerede den kenyanske regering for nylig og bekendtgjorde samtidig, at Dadaabs indbyggere skal sendes tilbage til det stadig ustabile Somalia.

Ligesom mange andre af lejrens beboere er 23-årige Brownkey Abdullahi født i Dadaab og har aldrig boet andre steder.

»Mine forældre er fra Somalia, men der er jeg ikke født, og man kan heller ikke sige, jeg er kenyaner. Jeg er født i Dadaab, og derfor plejer jeg at sige, jeg er dadaabianer,« fortæller hun Moderne Tider over en Skype-forbindelse.

Mens UNHCR, FN’s Flygtningehøjkommissariat, i dag driver det enorme kompleks med hjælp fra en række internationale NGO’er, har Brownkey Abdullahi svært ved at forestille sig, hvordan den svage somaliske regering pludselig skal tage ansvar for 300.000 flygtninges sikkerhed, genhusning og adgang til sundhed og uddannelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Angela Merkels Tyskland vil give asyl til 1000000 flygtninge alene i løbet af et år. Aligevel er der journalister der mener at det ikke er anvarligt nok. Hvorfor er det lige politikerne der skal hænges ud. Hvad med journalisterne og deres uansvarlige kvæuleren. Befolkningerne er åbenlyst ikke vilige til at stemme på politikere der vil tage ansvar. Mange såkaldte intelektuele der fører sig frem på Information og andre medier , er præget af en imperialistisk forældet ide om at Danmark og andre eurolande kan fikse alt i denne verden , men der er forskel på den verden de sider og studerer på universitet og virkeligheden. Nogle gange må man affinde sig med at man ikke er gud og man ikke kan ændre verden efter ens ønsker.