Ned med ikonerne

Fredagens billeder viste christianitter, der stadig har styrke og kreativitet til også at udfordre egne dogmer. ’Fotografering forbudt’-skiltet på muren ved Pusher Street blev malet over, selv Christianiaflaget på flagstangen ved Sunshine Bakery røg med; ikoner, som indtil nu har været urørlige, og som markerer, at det her – i hvert fald lige nu – er en ægte rydning

Ulrik Hasemann

Moderne Tider
3. september 2016

Findes der et eneste menneske, der var med til at demonstrere for Stadens overlevelse i 00’erne, der kunne undgå at føle det i går?

En eneste af dem, der i 1970’erne drømte bare en lille smule med om, at et andet samfund var muligt, og at man jo kunne starte med et forsøg ude på Bådsmandstrædes Kaserne?

Kunne nogen se billederne af christianitterne, der på Fællesmødets beslutning gik i gang med at rive Pusherstreet-boderne ned, uden at få en lille smule sommerfugle i maven?

En lille smule håb om, at eksperimentet ikke er gået 100 procent i vasken, at ikkevold og fællesskab stadig kan udfordre vold, at lidt af drømmen stadig lever?

Fredagens billeder viste christianitter, der stadig har styrke og kreativitet til også at udfordre egne dogmer. ’Fotografering forbudt’-skiltet på muren ved Pusher Street blev malet over, selv Christianiaflaget på flagstangen ved Sunshine Bakery røg med; ikoner, som indtil nu har været urørlige, og som markerer, at det her – i hvert fald lige nu – er en ægte rydning.

Riv det ned

Det er stærke billeder. Det er også billeder, der appellerer til en helt særlig tilfredsstillelse ved at rive et eller andet ned, når man står over for et komplekst og svært løseligt samfundsmæssigt problem.

En slags vulgærrevolutionær rest fra den europæiske skabelsesberetning om pariserne, der river feudalsamfundet ned for fra scratch at grundlægge det demokrati, vi bor i.

Ærkeeksemplet på den slags billeder er vel det af en gruppe irakere, der vælter en stor Saddam-statue ved invasionen af Bagdad i april 2003.

Ret kort tid efter, at de billeder havde givet demokratielskende amerikanere og europæere sommerfugle i maven, kom det frem, at irakerne kun fik statuen væltet med hjælp fra en deling US Marines med en pansret mandskabsvogn.

I forbindelse med Chilcot-rapporten i sommer fortalte en af irakerne, Kadhim Sharif Hassan Al-Jabbouri, at han i dag kun føler skam over at have væltet statuen. »Saddam er væk, men i hans sted har vi i dag 1.000 saddamer.«

Sagen er, at lige så kraftfulde ikoner er, lige så sjældent er det nok dem, der er selve problemet. Der udestår en temmelig stor opgave, efter at de er væltet.

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her