Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Elisa Kragerup

En god læseoplevelse kan føles, som om den fysiske krop forsvinder, siger teaterinstruktør Elisa Kragerup, der er aktuel med forestillingen 'Ødipus og Antigone' på Det Kongelige Teater
Moderne Tider
1. oktober 2016

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Ovids Metamorfoser. I de mytiske urfortællinger er der højere til loftet. De åbner vores fantasi og forestillingsevne. Vildere begær, ubærlige drifter, brutale skæbner. Værket udvider opfattelsen af, hvad mennesker består af og er i stand til med en fascinerende fordomsfrihed, når man tænker på, at det er 2.000 år gammelt.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Jeg blev helt forelsket, da jeg læste Den unge Werthers lidelser af Goethe i gymnasiet. Senere valgte jeg at instruere en dramatisering som min debutforestilling på Det Kongelige Teater. Ligesom en god roman kan få os helt ind i tankerne på en person, kan teatret få os til næsten fysisk at mærke dét, som karaktererne lever og oplever. Jeg elsker Werther for hans kompromisløshed; at han på samme tid kan vække min medfølelse og være helt uudholdelig.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg kommer til at tænke på min sommerferieoplevelse med at læse De velvillige af Jonathan Littell. Det er en roman, jeg længe gerne havde villet læse, og så fandt jeg tilfældigt et brugt eksemplar i en reol på en restaurant i Thailand. Jeg blev så hårdt ramt af beskrivelserne af slagtningen af mennesker under Anden Verdenskrig, at min kæreste til sidst valgte at tage bogen fra mig, da jeg sad på stranden og var helt knuget og opløst i tårer. Jeg nåede til side 117. Romanen er fremragende, men timingen med afstresningsferie var ikke rigtig god.«

Hvilken type læser er du?

»Jeg læser mest i forbindelse med mit arbejde. Som teaterinstruktør er afsættet for mine forestillinger næsten altid en tekst, som jeg læser et utal af gange for at få den ind under huden. Det er en proces, der bevæger sig fra den første intuitive fascination til at få øje for alle svaghederne, til at jeg arbejder mig hen imod en dyb forståelse af kernen og sjælen i stoffet. For så at smide min ærefrygt og tage mit eget greb på stoffet. Jeg kan godt komme op at skændes med teksten undervejs.«

Hvornår læser du?

»Bedst på en liggestol på min sommerhusterrasse. Når jeg har mere end 20 minutter uforstyrret. Jeg har en god indlevelse og har siden jeg var barn kunnet forsvinde ind i andre verdener og nå derhen, hvor det føles, som om min fysiske krop forsvinder.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her