Sjovhedstyranni

Når man først har fået den ind i hovedet, er det svært at slippe ideen om, at de 10 mænd på dette foto fra Aarhus Festuge alle kunne være gymnasielærere eller universitetslektorer
Når man først har fået den ind i hovedet, er det svært at slippe ideen om, at de 10 mænd på dette foto fra Aarhus Festuge alle kunne være gymnasielærere eller universitetslektorer

Asger Korsgaard Jensen

Moderne Tider
10. september 2016

Når man først har fået den ind i hovedet, er det svært at slippe ideen om, at de 10 mænd på dette foto fra Aarhus Festuge alle kunne være gymnasielærere eller universitetslektorer.

Måske var der en dag én, som luftede ideen på lærerværelset eller Skolekom om, at man kunne tage samlet og udklædt til festugen. Måske som supermænd for at illustrere vigtigheden af lærerstandens heltegerning, som ellers gang på gang er blevet underkendt af politikerne siden lockouten i 2013.

Flere syntes måske, det var en virkelig god ide den dag. Men nu, som de sidder der på stoppestedet til fuld skue, kan det være let at miste modet og fortryde, at man lod sig forføre.

Det er da også manden uden spandex-dragt, som ser mest tilfreds ud. Måske havde han meldt sit manglende engagement ud på forhånd, eller måske bakkede han bare ud i sidste øjeblik for i stedet at troppe op i sædvanlig vindjakke og Fjällräv.

Teambuilding og rusture

Billedet kan være et tidstypisk eksempel på individet, der ikke ville give dét ekstra af sig selv for fællesskabet – den ene mands manglende udklædning er måske ligefrem, hvad der har skabt den umiddelbart halvdårlige stemning på stoppestedet. Og det er da også for dårligt.

På den anden side kan billedet minde om den klassiske Storm P-tegning af manden, der frydefuldt forlader mængden af uniformerede fabriksarbejdere.

I stedet for industrikapitalismens lønslaveri handler det i dag så bare om at undslippe det tvungne event- og sjovhedstyranni, som i virkeligheden aldrig er ægte og spontant, men altid er planlagt inden for rammerne af undertrykkende institutioner som polterabender, julefrokoster, teambuilding, rusture og Roskilde Festival.

Skal hele samfundsudviklingen vendes, og skal det igen være sjovt at tænke kollektivt, må nye fællesskaber være mere rummelige og elastiske med en større forståelse for folks forskellighed.

Selv i en forsamling af mennesker bestående af udelukkende mænd, der alle er hvide og født engang i 1940’erne, er det for eksempel ikke nødvendigvis alle, der synes superheltekostumer er sjove.

Det gælder også, selvom mændene på dette foto i virkeligheden er ni frivillige deltagere i en performance af koreografen Massimo Furlan samt en enkelt fyr fra samme aldersgruppe, der tilfældigvis stod og skulle have bussen samtidig med dem.

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Brian Nocis Jensen

Kom umiddelbart til at tænke på https://www.youtube.com/watch?v=U01xasUtlvw

Brian Nocis Jensen

Elsker forresten anti-kommunisten i slutningen ...

Jeg tror de har været ude at lede efter en telefonboks til at klæde om i.