»Svin er et frontsymbol i kulturkampen«

Flæskesteg smager godt, men har højreorienteret potentiale, når den patriotisk støtter op om dansk eksportøkonomi og samtidig kan lægge afstand til muslimer, mener blogger, foredragsholder og udenrigspolitisk rådgiver, Poyâ Pâkzâd
Moderne Tider
17. september 2016

Fra 1-10 hvor venstreorienteret er du?

»10. Du må godt skrive 11 faktisk.«

Fra 1-10 hvor madglad er du?

»Der vil jeg helt klart også sige 10, jeg går ret meget op i madlavning.«

Hvad er din mest venstreorienterede madoplevelse?

»Det må være, når jeg sidder i det multikulturelle København og spiser eritreisk injera. Hvor man sidder der og spiser med hænderne. Ellers laver jeg ikke normalt politiske statements med min mad.«

Hvad finder man altid i dit køkken?

»En sækfuld basmatiris, dadler, frossent kød, og tahin til at lave humus med. Især risen, iranere er dem, der ultimativt spiser mest ris per person på årlig basis.«

Hvad er din livret?

»Ghormeh Sabzi, en persisk, grøn urtegryderet med seks forskellige urter. Det er den ældste, kendte iranske ret, som vist går 2.000 år tilbage i iransk historie.«

Hvad kunne du – af politiske årsager – aldrig finde på at spise?

»Når jeg køber frugt og grønt, er jeg meget bevidst om, at det ikke er fra de besatte palæstinensiske områder. Men samtidig køber jeg stadig en gang imellem en burger fra McDonald’s eller en Coca Cola, helt uden at vide, om de efterlever standarderne for virksomheders menneskerettighedsansvar. Jeg har holdninger til mad, men jeg forvalter dem ikke konsekvent.«

Er der noget, du skammer dig over at elske at spise, fordi det ikke harmonerer med din politiske overbevisning?

»Jeg prøver så vidt muligt, og så længe pengene rækker, at købe økologisk af hensyn til klima og dyreetik. Jeg tager det ret alvorligt, men forvalter det inkonsistent. Sådan noget som æg og mælk køber jeg kun økologisk. Men hvis jeg køber noget kalvekød, tænker jeg i mindre grad over det. Det kan jeg godt skamme mig over. Jeg tror, det har noget at gøre med, at de, der har kørt dyrevelfærdskampagner, har gjort et bedre stykke arbejde, når det gælder kyllinger. For det er ikke min umiddelbare opfattelse, at kalve eller grise bliver behandlet stort bedre, men i mit hoved har jeg disse billeder af kyllinger, der har det forfærdeligt.«

Hvad er den mest højreorienterede spise, du kan komme i tanke om?

»Det må blive en fed flæskesteg, for den markerer både din patriotisme for Danmark og dansk eksport­økonomi, og som sidegevinst kan den være en markør, der udsiger noget om din position i forhold til muslimer. Det er jo heller ikke så langt fra, hvad Dan Jørgensen udpegede som nationalret.«

»Let’s face it: Svin er et frontsymbol i kulturkampen. Jeg glemmer aldrig, da den forhenværende statsminister gik på talerstolen oven på en lokal halal-genvordighed og svor troskab til frikadellen. Jeg synes personligt, at det smager lækkert, men ligesom så meget andet i den nationalistiske kanon, er det mindst lige så ufrivilligt morsomt som organiseret religion.«

Hvad er det bedste, venstrefløjen madmæssigt har bidraget med?

»I dag er der en tendens til at anklage hippierne for alt muligt naivt og utopistisk sværmeri. Men miljøbevægelsen, den økologiske bevægelse og den såkaldt biodynamiske produktion stammer jo her fra. Venstrefløjens insisteren på økologi er et helt uvurderligt bidrag til samfundsmoralen og de kulinariske tradi­tioner. Det er der god grund til at være stolt over.«

Hvad er så det værste, venstrefløjen har bidraget med madmæssigt?

»Det antages, at mindre end fem procent af befolkningen har glutenallergi. Men der er eddermame mange på venstrefløjen, der lider af det! For mig fremstår det som en ren identitetsmarkør eller et udslag af sundhedssyge. Det er ofte folk, som er velbjergede og har råd til at købe quinoa og tid til at bage brød uden gær.«

»I mine øjne er det en del af et større nedladende holdningskompleks, hvor man simpelthen ikke er sig sine privilegier bevidst, og f.eks. ser ned på folk, der spiser hamburgere, og hvad ved jeg. Det er meget kedeligt ved venstrefløjens madpraksis, når vi selvfølgelig taler i totalt generelle vendinger.«

Livretten - Ghormeh Sabzi

Steg 1 løg og 2 fed løg. Brun 500 gram oksekød i store tern i løgene. Tilføj kogende vand, til det dækker. Låg på og lad det simre i 1 til 1,5 time.

Steg et bundt purløg, bukkehornsblade og persille i olie og tilsæt til retten. Tilsæt 450 gram kidneybønner og to tørrede lime, der har ligget i blød i et kvarter og har fået stukket nogle huller gennem skrællen.

Tilføj salt, lidt stødt chili, et par teskefulde af den persiske krydderiblanding advieh og en teske tomatpuré.

Kog under låg i en halv time og server gerne med iranske safran-ris med den sprøde tahdig-bund.

Joachim Sperling: Økologien gør kapitalismen mere spiselig

»Da mikro-makro mad slog igennem i Thy, var det på grund af hippiernes rejser til Østen. Det gav orientalske og kødløse retter en venstreorienteret aura, som fortsat hænger ved. Poyâ skal ikke høre for, at hans livret, der vist også er Irans nationalret, er fyldt med kød. Det lader ikke til, at han lader sine madvaner styre af sin politiske overbevisning.«

»Men Poyâ lægger alligevel politik ned i maden. Han forkaster flæskesteg, selv om den sagtens kan være venstreorienteret, hvis den eksempelvis er fra Hindsholm. Det ærgrer mig, at han derved reducerer grisen til et industrielt produkt og til noget, Dansk Folkeparti vil tvinge ned i muslimer. Jeg ønsker alt det bedste for grisen – den vil så gerne smage godt.«

»Hvorfor er Poyâ som andre venstreorienterede så vild med økologi? Kødet er jo dyrt, og hvad grøntsager angår er det svært at smage forskel. Det kunne Camilla Plum i hvert fald ikke, så måske er det en form for aflad. Skånes naturen, kan man nemmere leve i et kapitalistisk samfund.«

Joachim Sperling er cand.polit., madøre og højre­orienteret socialdemokrat. Han vurderer hver uge den røde livret

Læs også: Ål nok til næste generation

De røde spiser

De Røde Spiser – Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin – politiserer alt det, vi putter i munden. Mad er gennemsyret af identitet og ideologi: Hvem er vi, hvor kommer vi fra, og hvem vil vi gerne være, når vi spiser? Et fornuftigt venstreorienteret menneske bør selvfølgelig spise venstreorienteret mad. Men hvad er det? Hvor ligger bælgfrugter på den politiske skala, og er hummeren egentligt rød eller blå?

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her