Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Har de svages børn ikke ret til en fest?

Moderne Tider
8. oktober 2016

Kristian Villesen

Født 1978. Kultur- og feature-journalist samt praktikantvejleder. Har netop forladt ungdommen, men kender en del til den.

Mor, vred og resourcestærk

Mine børns skole har tradition for, at dem, der har fødselsdag tæt på hinanden, holder fødselsdag sammen. Så er man flere om at organisere, og alle børn får en fest.

Nu synes nogle af de ressourcestærke forældre i 4.klasse, at man skal give det frit: »Børnene er store og vil gerne selv  vælge, hvem de holder sammen med,« eller: »Det kunne være sjovt at holde en drengefest,« siger de.

I virkeligheden dækker det over, at de er trætte af, at der altid er nogle forældre, der er mindre aktive, ikke er med på noget, er længe om at svare tilbage etc.

Resultatet er, at der er børn, som slet ikke har holdt fødselsdag i år – og det er ikke de ressourcestærke. Det gør mig vred, men hvad gør jeg? Tager det op på forældremødet? Ja. Men hvordan undgår man at hænge de børn/forældre yderligere ud, som ikke har holdt en fest? Skal jeg påtage mig at holde fødselsdag sammen med ressourcesvage forældre?

Svar I:

Man kan kun beskytte børn imod den slags op til en vis alder, og jeg hælder til at 4. klasse er et passende tidspunkt at give slip og lade børnene møde den rå virkelighed, når det kommer til afholdelse af fødselsdage. Børnene fra både de ressourcestærke og -svage familier har luret, hvad der foregår.

Sandsynligvis er det også børnene og ikke forældrene alene, som presser på for at holde fødselsdage i nye konstellationer. Og det kan give større traumer at blive kvoteret ind i en ressourcestærk fødselsdag imod den ressourcestærke fødselars ønske end slet ikke at holde en fødselsdag.

Det er, når der er fri leg, det går hårdest for sig, det vil de fleste kunne huske fra deres barndom. Men det er også dér, man lærer mest om andre mennesker. Det er dér, børnene lærer at se hierarkierne og forholde sig til dem.

Nogle af de stærke vil med tiden lære selv at føle empati for de svageste. Og måske viser det sig, at det er en af de ressourcesvage, der er bedst til at tænke, spille computer eller se godt ud og dermed vil nye hierarkier opstå. Måske vil en af de ressourcestærke frivilligt holde sin fødselsdag med en af de ressourcesvage. Det sidste er måske ikke videre sandsynligt, men det kan ikke udelukkes.

Lige meget hvad kan man ikke lege gårdvagt for dem hele livet.

— Kristian Villesen

Svar II:

Fælles fødselsdage i folkeskoleklasser er en fremragende idé. Det gælder særligt på skoler, hvor børnene har forskellige vilkår hvad angår penge, plads og traditioner på hjemmefronten. Jeg har selv børn, der gik i skole i Københavns nordvestkvarter. Halvdelen af børnene ville ikke være blevet fejret, hvis forældrene ikke havde ydet efter evne.

Jeg synes bestemt, du skal omsætte din vrede til handling, men lad være med at påtage dig opgaven alene. Tag det op på forældremødet og foreslå et konkret koncept, der ikke hænger nogen ud – skyld og skam motiverer hverken de ressourcestærke eller de ressourcesvage.

Foreslå f.eks. en model, hvor I fester på neutral grund. I kan sikkert låne et lokale på skolen tre gange om året og holde fødselsdag for de børn, der er født inden for de samme fire måneder. Forældrene til børnene, der har fødselsdag, kan så bidrage med, hvad de nu er i stand til. Langt de fleste stiller gerne op for deres børn, hvis de har mulighed for det.

– Mette Davidsen-Nielsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her