Læsetid: 2 min.

Demokratiets festflag

Der sker sjældent det hele store ved Folketingets åbning, og derfor bruger vi gerne dagen på at diskutere symboler. Ofte har det været debatten om folketingsmedlemmer, som ikke ønsker at gå i kirke, men i år havde vi fundet et endnu mere symbolsk symbol at diskutere, nemlig dannebrog

Peter Hove Olesen

8. oktober 2016

Der sker sjældent det hele store ved Folketingets åbning, og derfor bruger vi gerne dagen på at diskutere symboler. Ofte har det været debatten om folketingsmedlemmer, som ikke ønsker at gå i kirke, men i år havde vi fundet et endnu mere symbolsk symbol at diskutere, nemlig dannebrog.

Det var Folketingets formand Pia Kjærsgaard, der stod bag ideen om at opsætte det store splitfag. Og selvom det kun er en midlertidig løsning, fordi vægtæppet som en rejselysten flåde er pillet ned som led i en renovering af Folketingssalen, brød debatten løs.

De fleste af folketingets partier deltog i et skuespil, hvor alle spillede rollen perfekt. Dansk Folkeparti ville have det store, danske flag. Enhedslistens Christian Juhl brokkede sig og sagde, at det var »tæt på magtmisbrug« af formanden »at hænge et værdibaseret flag lige ovenover, hvor hun skal sidde«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Gosh! – det kunne være gået helt galt og endt med mord i Folketingssalen, hvis konens splitflag var faldet ned fra himlen over lille samme og havde taget rigsmedisteren med i faldet … ;-)

Dorte Sørensen

En ting til - et splitflag er kun til Statens brug og da Folketinget ikke er rubriceret som staten , så burde Folketingets formand om nogen ikke have brugt et splitflag.
Fornyeligt var der flere gamle kroer, der blev dømt for at benytte splitflaget i deres logo - selv om de havde brugt det i mange år.

Niels Duus Nielsen

"Tilladelse til private til flagning med splitflag meddeles ved kongelig resolution efter indstilling fra Justitsministeriet."

Så vi må håbe for fru Kjærsgaard, at hun har indhentet de nødvendige resolutioner, hvilket ville være en enestående nyhed, især fordi:

"Der ses i tiden efter 1964, [...] ikke at være meddelt tilladelse til private personer til flagning med splitflag."

http://www.justitsministeriet.dk/arbejdsomr%C3%A5der/flagning/flagning-m...

Så vidt som det også kunne registreres i TV-transmissionen fra salen på åbningsdagen, så hang der indtil flere mindre splitflag på hel stang langs væggene - og på mine lystbåde blev der altid flaget med splitflag, mrk. YF, efter gammel skik - og for øvrigt er Christiansborg Slot statens ejendom og som sådan har automatisk ret til at anvende splitflaget ligesom den mindste plimsoller til søs ...