Læsetid: 7 min.

Gør feel good-tv politisk

15. oktober 2016

’Den Store Bagedyst’ gjorde det og forvandlede et hyggenygge-program til et sandt kønspolitisk drama.

Den kulturpolitiske konsulentvirksomhed Modern Times præsenterer her sine bud på, hvordan andre feel good-programmer kan gøre Bagedysten kunsten efter og sætte en politisk dagsorden med flow tv. (Og få millionvis af seere).

Bedrag 2

Sådan er det i dag: 

Anden sæson af DR1’s dramasatsning Bedrag er i gang. Den korrupte vindmøllevirksomhed Energreens tidligere chefjurist, Claudia Moreno, har afsonet sin fængselsstraf, men vælter durk tilbage i det lyssky forretningsmiljø blandt erhvervsfyrster og udspekulerende plattenslagere i bankverdenen.

Man skulle tro, at den slags vækker forargelse og får seerne til at diskutere, hvad der sker med mennesker, når ambitioner og grådighed korrumperer. Men nej, der skal kradsere sager til.

Konkret foreslår vi:

En scene – holdt i Hammershøi-agtige dystre, nordiske toner, naturligvis – hvor den altid tjekkede, men kyniske Claudia Moreno forlader et bestyrelseslokale i Absalon Bank. Hun går ud på direktionsgangens toilet, bygget i stål og glas, hvor hun støder ind i den ene af bankens ejere, Amanda Absalonsen, spillet af Sonja Richter.

Som sæson 2 allerede har afsløret, har Amanda Absalonsen haft et kokainmisbrug, som hun forsikrer er et overstået kapitel. Ude på toilettet afslører Claudia Moreno så Amanda Absalonsen i at sniffe en bane direkte af håndvasken, men det er ikke det, der skal få seerne op af sofaerne. Narko er de vant til.

Det, der derimod kommer til at lægge Danmark ned, er denne dialog: Amanda Absalonsen: »Hej Claudia, jeg hørte dig slet ikke komme ind. Har du en tampon?« Claudia Moreno: »Beklager, du. Jeg er fribløder. Jeg lader blodet sive direkte ned i trussen, for det er nu engang det, jeg bedst kan lide«.

Vurderet output:

Forsiden på Politiken. Hvis DR ovenikøbet kan få skuespilleren bag Claudia Moreno-figuren, Natalie Madueño, til at slå et slag for alle friblødere og meddele offentligt, at ikke blot hendes figur, men også hendes virkelige jeg er fribløder, vurderes det, at DR kan kuppe Politikens forside to dage i streg.

Nilas Røpke Driessen

Landmand søger Kærlighed

Sådan er det i dag: 

I TV 2-programmet Landmand søger Kærlighed inviterer fem singlelandmænd en række kvinder indenfor på gårdene for at finde den store kærlighed. Konceptet et nuttet, om end ufarligt. Vildest gik det for sig i sidste sæson, hvor landmanden Ole Andersen afslørede, at han var swinger og tog Alice og Gitte med ned i klubben. 

Modern Times vurderer, at danskerne er så seksuelt frigjorte, at gang bang, SM og sexgynger ikke er nok til at få seere op ad sofaerne og til tasterne. Vi anbefaler i stedet, at Landmand søger Kærlighed-redaktionen går mere kontroversielt til værks og skriver sig ind i den betændte vaccinationsdebat.

Konkret foreslår vi:

At den hollandsk fødte 22-årige landmand Ruud Derk, som har 350 geder og en gård lidt uden for Hobro, inviterer Emma med ud på en halmballe for at indvie hende i sine fremtidsdrømme. Ruud drømmer om børn, fire af slagsen, to drenge og to piger.

Herefter bør han rømme sig, græde lidt, som han så ofte gør, og sige: »Men der er noget, jeg må fortælle.« Lang pause, hvor der panoreres ud over gederne på marken og over på Emmas ansigt, som et et stort spørgsmålstegn.

Herefter klippes til et nærbillede af Ruud, underlægningsmusikken stoppes og så falder de kontroversielle ord:»Jeg vil ikke have, at mine børn skal vaccineres. Jeg tror på kroppens eget forsvar og mener ikke, det er sundt at sprøjte kemikalier ind i kroppen«.

Vurderet output:

Vi forudser en regulær shitstorm på de sociale medier ført an af småbørnsforældre. Den ene fløj vil shame Ruud og bede ham flytte tilbage til Holland, mens den anden vil lovprise Ruud for hans utrolige mod under hashtagget #ruudforpresident.

Nilas Røpke Driessen

Hvem vil være Millionær?

Sådan er det i dag: 

TV 2 har i årevis sendt quizprogrammet, hvor Hans Pilgaard inviterer gæster i den varme stol, hvor de får mulighed for at quizze sig en million kroner rigere. Indtil videre har programmets højdepunkter været dengang, Hans Pilgaard udtalte durum-mel helt forkert, eller da rapperen Niarn svarede forkert på spørgsmålet til 4.000 kroner og måtte gå tomhændet hjem, fordi han troede, Fødevarestyrelsen anbefaler, at man skyller kød før stegning. 

Som koncept fungerer Hvem vil Millionær fint, men programmet er efterhånden også ved at være lidt trægt. TV 2 har – længe før Bagedystens Gunnargate – eksperimenteret med at lade Hans Pilgaard joke med sin homoseksualitet midt i udsendelserne, men det har aldrig vakt debat, kun hjertemild latter.

Danskerne kan ikke længere forarges af homoseksualitet, så der skal helt andre midler i brug, hvis programmet skal løbe med den politiske dagsorden.

Konkret foreslår vi:

Et spørgsmål til 12.000 kr., der hedder: Hvilken af disse politikere er populist? A) Donald Trump. B) Kristian Thulesen Dahl. C) Nigel Farage. D) Viktor Orbán.

Vurderet output:

Denne sofistikerede, men uhyre provokerende gimmick vil garantrisse få både danske og internationale intellektuelle fyrtårne til at skændes om definitionen på en populist. For et beskedent honorar på 200.000 kroner tilbyder Modern Times desuden en skudsikker strategi for, hvordan TV 2 navigerer fuldstændigt sikkert rundt i den kritik, der efterfølgende givetvis må komme fra seere, som gætter med hjemme fra stuen og ikke kan finde det rigtige svaret på Wikipedia.

Nilas Røpke Driessen

Antikduellen

Sådan er det i dag: 

DR giver to antikhandlere 10.000 kroner hver – tre dage i streg – til at handle aktiviteter og retroting for. Efter fem timer prissættes deres loppefund af en uhyre kompetent vurderingsekspert, og dagens vinder er antikhandleren, som har fået de højeste vurderinger.

Tredjedagen er finaledagen, hvor alle antikviteterne bliver sat under hammeren på auktion og her kåres ugens vinder. 

Konkret foreslår vi:

At den ene antikduellant, Rikke Fog, som er indehaver af Kildevang Antik i Næstved, slår et smut forbi loppemarkedet ’Bommelum’ i Holme-Olstrup. Hun er på udkig efter et par gode teaktræsmøbler, som går som varmt brød for tiden, men finder ikke nogen. I stedet forelsker hun sig i en Vilhelm Wohlert pendel, som hun prutter ned i 350 kroner.

Når hun betaler kræmmeren Bjarne, som hun jovialt rører på både arme og skuldre, spotter hun en lille papkasse med indrammede afbilleder af profeten Muhammed. »Ej, hvor er de skønne. Muhammed er både afbilledet med en bombe i turbanen, en appelsin i turbanen og med horn stikkende ud fra turbanen. Det er da verdensklasse humor,« udbryder hun og stikker Bjarne en hundredemand ekstra for kassen.

Vurderet output:

En ny Muhammedkrise. Modern Times vurderer, at den måske bliver værre end sidst, fordi danskere i dag generelt er mere islamfjendtligt indstillede. Men for blot 950.000 kroner ekstra kan DR tilkøbe en drejebog for, hvordan Danmark navigerer sikkert gennem krisen og kommer stærkt ud på den anden side.

Nilas Røpke Driessen

Familien fra Bryggen

Sådan er det i dag: 

Sæson 10 af Familien fra Bryggen er i gang, og livet på Islands Brygge hos Linse, Mopper, Geggo, Cengiz og lille Alba er nogenlunde som det plejer. Linse Kessler køber konventionelle slagtesvin fri og slipper dem løs på en venstreorienteret vegansk bondegård. Mopper er syg, men udskrevet fra hospitalet, og Geggo og Cengiz har åbnet skønhedssalonen La Lotus, hvor man kan få lavet negle og blive malet solbrun på huden. 

TV3 har et stærkt produkt i Familien fra Bryggen, og det er ofte lykkedes realityserien at sætte dagsorden i sladderpressen. Senest i denne sæson, hvor den nybagte mor Geggo fortalte, at hun ammer sin kæreste Cengiz, når hendes bryster er for spændte, og baby Alba ikke kan spise mere.

Den slags er godt til at vække forargelse, men Modern Times anbefaler, at Familien fra Bryggen også begynder at claime den politiske dagsorden.

Konkret foreslår vi:

At Geggo og Cengiz afslører, at de vil udvide deres forretningsforetagende med endnu en butik. Den skal dog ikke sælge manicure og hairextensions, men derimod medicinsk cannabis, som leveres til Danmark af en af Linse Kesslers tidligere forretningsforbindelser i Amsterdam.

Vurderet output:

Uffe Elbæk vil formentligt opfordre Geggo til at stille op for Alternativet. I denne uge scorede han en ny politisk kandidat i Henrik Marstal, men han har brug for endnu flere kendte, hvis han vil vinde valget, som Lars Løkke Rasmussen udskriver i sin nytårstale. Geggo er guld værd for Uffe, da hun har fat i en del af Danmark, ingen politikere formår at tale til.

Nilas Røpke Driessen

Vild med Dans

Sådan er det i dag: 

En række kendisser danser for Gud ved hvilken gang fredag aften rundt på TV 2. Alle Danmarks A-kendisser har efterhånden været med i dansemøllen, og det betyder, at årets nydansere er så langt nede på kendislisten, at man ikke ved, hvem de er. (Der går rygter om, at flere af Informations redaktører vil blive bedt om at medvirke i næste sæson.) 

Konkret foreslår vi:

Ligesom Den Store Bagedyst formåede at løbe med opmærksomheden på et tidspunkt, hvor alle var ved at dømme den store kagebagekonkurrence færdig, handler det om at få Vild med Dans til at ryste danskerne godt og grundigt. Konkret foreslår vi, at dette års nydanser, skuespilleren Mille Dinesen, som især er kendt for rollen som den rapkæftede folkeskolelærer Rita, danser en wienervals iført burka.

Vurderet output:

Anne-Margrethe Laxholm, den af de fire dommere, der går mest op i dansernes fodarbejde, vil i sin kritik brokke sig over, at hun ikke kunne se Mille Dinesens fødder for bare burka. Og Nikolaj Hübbe, som er den dommer, der går mest op i ansigtsmimik, vil for sine fulde lungers hals skrige, at han ikke kan se, hvad Mille Dinesen føler for bare burka.

Jens Werner er også utilfreds, Britt Bendixen synes, Mille Dinesen »ser skøn ud«. Dommerne giver Mille Dinesen og hendes dansepartner bundkarakter, og de ryger ud af konkurrencen. Modern Times forudser, at alle, som kastede sig ind i Bagedyst-debatten igen trænger til at få pulsen op og nu vil kaste sig ind i denne.

Nilas Røpke Driessen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Det hele kommer sig af, at det der med at hvile i sig selv, ikke rigtig hitter for tiden. Kun få trækker sig tilbage på værelset, eller hygger om hinanden i stuen, tager en tung bog ned fra hylden, eller lader rokken gå, stødt i moders stue, og des mere vinden slår, des mer får arnen lue.