Læsetid: 5 min.

Kapitalisme avler lortemad

Venstrefløjen har udryddet sult i Danmark, men senere har den desværre skræmt folk væk fra dansk landmad, mener forfatter, sociolog og ex-BZ’er René Karpantschof, hvis mest venstreorienterede måltid var en kokosnød i Svinebugten
Moderne Tider
29. oktober 2016

Hvor venstreorienteret er du på en skala fra 1-10?

»Det er jo helt klart 10. 10 med pil opad.«

Hvor madglad er du på en skala fra 1-10?

»Lad os sige 7. Ja, så er vi i gang!«

Hvad er din mest venstreorienterede madoplevelse?

»Det må være på Cuba for 10 år siden, da jeg sad på en strand i Svinebugten og spiste morgenmad. Det var bare en kokosnød, som var hugget over, men situationen var enormt venstreorienteret, fordi jeg var sammen med nogle gamle BZ-venner. Vi kom i snak med et par fra det tidligere DDR. De havde ikke været interesseret i politik i DDR-tiden, men siden var de blevet glade for den nyvundne politiske frihed og samtidig frustreret over den deroute, deres velfærdsstat var ude på. Så de var begyndt at interessere sig for socialisme, dens historiske bevægelse og de problemer omkring politiske rettigheder, som også har kendetegnet den, og i den forbindelse besøgte de så Cuba. Det var ekstremt historisk vingesus-agtigt og meget venstreorienteret at sidde sådan en forsamling af gamle BZ’ere og DDR-borgere netop på Cuba. Og spise den her kokosnød til morgenmad.«

Hvad finder man altid i dit køkken?

»Salt og peber. God middelhavssalt og friskkværnet peber – det er ikke særligt originalt, men det er genialt og skal bare være i orden.«

Hvad er din livret?

»Hjemmelavet flæskestegssandwich. Alt skal være hjemmelavet: hjemmerørt mayonnaise, hjemmelavet agurkesalat og rødkål, og råvarerne skal selvfølgelig være i orden og økologiske osv. Det er en totaloplevelse. For først har man nogle venner på besøg aftenen inden, hvor man går og hygger sig lidt med at lave stegen – selvfølgelig ikke for mange venner, for der skal være nogle skiver tilbage til dagen efter. Dagen derpå kan man så sidde og se en god film – det vil sige én fra 1970’erne – og spise sandwichen. Det er virkelig dér, hvor man nyder tilværelsen. Og nu er jeg jo selv sådan en åndens arbejder, så jeg har ikke altid lejlighed til at lave noget med mine hænder, men her får man både den dér håndværksoplevelse sammen med den sociale oplevelse.«

Har du en madpolitisk kæphest?

»Det er afslørende for den kapitalisme, vi lever under, at selv om vores samfund er helt vildt rigt og oplyst, er meget af maden alligevel noget lort: totalt ringe kvalitet, ødelagt af alle mulige behandlinger og tilsætningsstoffer. Det afslører, at kapitalismen er drevet af profit i stedet for af, hvad der ville være godt for os alle sammen. Hvis man skulle lave om på det, inden revolutionen kommer, så synes jeg, man skulle prissætte varer, så det afspejlede det, man kalder ’eksternaliteter’ i økonomien – nemlig omkostningerne for vores sundhed, klimaet osv. Hvis man gjorde det, ville økologiske og lokalproducerede fødevarer være langt billigere end konventionelle, der er blevet transporteret fra Australien eller sådan noget. Det ville også være en måde, hvor staten kunne støtte, at der i Danmark blev produceret mere lokalt og mere mangfoldigt i f.eks. små landbrug.«

Hvad er det bedste, venstrefløjen madmæssigt har bidraget med?

»I en dansk kontekst er det ubetinget at sørge for, at alle får mad nok. Dét, at man har hævet de fattigste dele af befolkningen op på et niveau, hvor man ikke lider af sult og fejlernæring, hvilket vel senest blev gennemført i 1950’erne eller mellemkrigstiden. Sult og fejlernæring går også ud over intellektuel præstation og fastlåser én i et liv, der handler om en kamp for mad. Så sund og tilstrækkelig mad frigør mennesket til livsudfoldelse.«

Hvad er så det værste, venstrefløjen har bidraget med madmæssigt?

»Ungdomsoprørets – også positive – fascination af ’eksotiske’ retter fra andre verdensdele har haft den negative konsekvens, at man på sin vis har været skræmt væk fra traditionel, dansk landmad. Det kan ellers både være sundt og lækkert.«

Har du fået nogen kulinarisk inspiration med fra din tid i BZ-bevægelsen?

»Jeg kommer selv fra en lille by i Vestjylland, hvor jeg er vokset op med denne her traditionelle, danske landmad. Så da jeg kom til København og blev BZ’er lærte jeg både vegetarmaden og den selvgjorte mad at kende – for i BZ var færdiglavet mad jo totalt bandlyst. Og så lærte jeg at lave mad til både kollektiver og til rigtig mange i folkekøkkener – i dag mener jeg stadig, at god og billig mad, som man kan være mange om, er vigtigt for styrkelsen af det sociale liv.«   

Livretten - Flæskestegssandwich

Laves af rester fra den vennemiddag, man holdt dagen før. Den langtidssteges i stegeso, så flæskeskiverne er garanteret toplækre på andendagen.

Til middagen laver man også varm rødkålssalat og kold agurkesalat, så til sandwicherne mangler man bare at røre en maynnaise og bage boller.

Det skal være rigtige burgerboller bagt med mælk og smør og med sesamfrø på toppen! Der er egentlig ikke noget fikumdik.

Succesen ligger i at lave det hele selv og hygge sig med at gøre det.

Krydr eventuelt med en god film fra 1970’erne, hvor tempoet ikke giver stress.

Joachim Sperling: Han vinder respekt på at omfavne grisen

»Jeg er forudindtaget over for René Karpantschof, fordi han ofte udtaler sig som ekspert om emner, hvor han selv er part. Et aktuelt eksempel er debatten om BZ-bevægelsen, hvor jeg mener, han sammenblander sin forskerrolle med egne idiosynkrasier om det kapitalistiske samfund.«

»Men han vinder 100 procent respekt ved at omfavne grisen. Naturligvis skal flæskestegen ned i en stegeso, som er en old-fashioned udgave af sous-viden. Og så bager han sine egne burgerboller, som smøres med hjemmerørt mayonaise. Det er god venstreorienteret stil, og jeg kommer gerne forbi til en sandwich og en 70’er film.«

»Når så René kloger sig om kapitalismen og dens ansvar for danskernes gastronomiske deroute, bliver jeg træt igen. At folk køber elendig mad kunne også skyldes, at vi har udviklet et samfund, hvor vi skal arbejde hele tiden for at have råd til alt det andet. Det smager mere af kultur, synes jeg.«

»Rene siger, at ’man’ bare skal prissætte maden, så vi undgår det usunde. Det er himmelråbende naivt.«

Serie

De røde spiser

De Røde Spiser – Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin – politiserer alt det, vi putter i munden. Mad er gennemsyret af identitet og ideologi: Hvem er vi, hvor kommer vi fra, og hvem vil vi gerne være, når vi spiser? Et fornuftigt venstreorienteret menneske bør selvfølgelig spise venstreorienteret mad. Men hvad er det? Hvor ligger bælgfrugter på den politiske skala, og er hummeren egentligt rød eller blå?

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her