Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Jacob Holdt

Jacob Holdt opfatter bøger som en flugt fra livet, men samtidig har de været afgørende for hans nære forhold til amerikanerne
Moderne Tider
22. oktober 2016

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Det skønne ved mennesker er, at de er så forskellige, så jeg ville aldrig være så arrogant at anbefale én bog til alle. Tænk på, hvor mange der er alt for handicappede af ordblindhed, sult, undertrykkelse og understimulering til overhovedet at kunne læse en bog ud over Anders And. Selv ville jeg måske blandt skønlitteratur ønske, at alle kristne ville læse den portugisiske nobelpristager Jose Saramagos Jesusevangeliet og blandt muslimer Rumis digte, der begge er udfordrende for dogmatisk vanetænkning.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Ingen enkeltbog, men med min tendens til som dansker at bruge bebrejdende løftede pegefingre føler jeg først, at jeg fik gennemslagskraft blandt amerikanerne, da de kunne mærke, at jeg af hjertet brugte ikkevoldelig kommunikation og inkluderende tænkning. Først da jeg begyndte at bruge en kombination af redskaberne fra Marshall Rosenbergs Nonviolent communication, Harvey Jackins The Human Side of Human Beings: The Theory of Re-Evaluation Counseling, Alice Millers The drama of the gifted child, William Ryans Blaming the victim vandt jeg effektivt de mest reaktionære republikanske universitetselever såvel som Ku Klux Klan over på min side.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Det var diverse undervisningsbøger, som jeg skulle læse af pligt, og ikke kunne komme igennem med min ADHD. De endte på sin vis med at blive mine bedste bøger, da det var dem, der fik mig smidt ud af gymnasiet. I stedet begyndte jeg som omvandrende vagabond at læse den spændende og levende bog, hvert eneste mennesker gemmer i sig. Siden har jeg i høj grad opfattet bøger som en flugt fra livet.«

Hvilken type læser er du?

»Da jeg som omrejsende foredragsholder har uhyre lidt tid til at læse, er jeg nødt til at vælge meget bevidst, typisk anerkendte klassikere eller bøger, jeg kan bruge i mit arbejde. For at forstå det virkelige menneske bag det sorte Amerikas undertrykte facade er det for eksempel afrikanske iagttagelser som i Chimamanda Ngozi Adichies Americanah eller Stanley Elkins Slavery

Hvornår læser du?

»Jeg har næsten kun ro og tid på ferier og lange rejser. Der læser jeg typisk romaner fra og om de lande, jeg rejser i.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her