Klumme
Læsetid: 2 min.

Vi, afvigerne

Tro og religion lever i bedste velgående i den moderne verden
Pave Frans besøgte Sverige og vinkede til de 18.000 fremmødte. Men hans betydning er forskellig, alt efter hvor i verden man befinder sig. Foto: Andreas Hillergren

Pave Frans besøgte Sverige og vinkede til de 18.000 fremmødte. Men hans betydning er forskellig, alt efter hvor i verden man befinder sig. Foto: Andreas Hillergren

Moderne Tider
5. november 2016

Det er en grå, grå tirsdag formiddag i november, og en ældre herre i hvid kåbe vinker til de 18.000 fremmødte på Swedbank Stadion i Malmø.

De jubler. Som en rockstar på vej til stadionkoncert smiler chefen for verdens 1,3 mia. katolikker til den moderne verden mellem iPhones, tv-kameraer og sikkerhedsvagter. Og babyer.

Få minutter før billedet er taget, har Pave Frans – apostlen Peters hellige efterfølger her på jord – nemlig kysset en masse bløde spædbørn, som de grædende pilgrimme rækker ned til ham fra tribunerne. 

Hele optrinnet virker bizart på os andre skandinaver. Hvorfor skal den gamle mand kysse børnene? Sådan gør vi altså ikke i Norden. Det er ikke moderne.

Vi har lært, at religion og fremskridt udelukker hinanden. Jo mere moderne mennesket bliver, jo mere sekulær bliver verden også.

»Alt fast og solidt fordufter, alt helligt bliver klædt af,« proklamerede Karl Marx i Det Kommunistiske Manifest. Kapitalismen gør det hellige profant, og videnskaben hamrer Gud ned. Det har vi lært. Derfor tænker mange danskere nok også, at verden langsomt må blive mindre religiøs – det gør vi jo selv (i dag kalder hver femte dansker sig ateist, og kirkerne står tomme). Men sådan er det ikke.

Så hvem er afvigerne?

Tro og religion lever i bedste velgående i den moderne verden, og sociologerne flygter fra deres gamle teorier om ’den store sekularisering’.

Fra USA, til Brasilien og Indien er samfundene stadig gennemsyret af tro. Syd for Sahara buldrer kristendommen frem, islam står midt i en eksplosiv vækkelse, og pinsebevægelsen vokser over hele verden (bevægelsen tæller i dag 300 mio. mennesker – i 1905 var der kun nogle stykker).

Det amerikanske analysecenter PEW har beregnet, at andelen af ikke-religiøse på kloden vil falde fra 16 procent i dag til 13 procent i 2050.

Det efterlader os nordboere i en prekær situation. Fordi vores samfund bygger mere på et opgør med kirken end på religion (og gud ske tak og lov for det!), synes vi, det er underligt, når unge muslimer taler om Allah, og når polakker vil gøre aborter ulovlige.

Men i den moderne verden er det ikke dem, der er de underlige. Afvigeren er ikke den ældre herre, der velsigner børn med læberne på et fodboldstadion en tirsdag formiddag. Det er os.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tro, religion og andre vire lever i bedste velgående i den moderne verden.