Læsetid: 6 min.

Bauman: Trump er et hurtigt fix

Donalds Trumps valgsejr er del af et større mønster: Demokratiets institutioner er i krise, fordi stadig flere oplever, at forbindelsen mellem politikken og magten er brudt, vurderer den verdenskendte polske sociolog Zygmunt Bauman
Jeg tror, at det her kan være en alvorlig nedbrydning af de principper for ’demokratiet’, vi troede var uantastelige, siger den tysk-polske sociolog Zygmund Baumann

Jeg tror, at det her kan være en alvorlig nedbrydning af de principper for ’demokratiet’, vi troede var uantastelige, siger den tysk-polske sociolog Zygmund Baumann

Michal Kamaryt

19. november 2016

Sociologen Zygmunt Bauman, en af vor tids mest indflydelsesrige tænkere, ser Donald Trumps sejr som et alarmerende symptom på en grundlæggende skilsmisse mellem magt og politik.

Den har efterladt et tomrum, som er begyndt at blive udfyldt af folk, der lover lette, umiddelbare løsninger på komplekse og systemiske problemer.

Ved dygtigt at trække outsiderkortet og kombinere det med diskriminerende identitetspolitik og en appel til økonomiske bekymringer er Trump ifølge Bauman blevet fortaler for en ekskluderende samfundsmodel, der vil udelukke, marginalisere og gøre mennesker landflygtige.

Det ligner en modgift mod usikkerheden, men det er en gift, siger Bauman, som ser en reel trussel for, at de traditionelle demokratiske institutioner vil blive udskiftet med en »koncentration af magten inden for en autoritær model«.

— På den amerikanske og britiske venstrefløj har den altdominerende reaktion på Donald Trumps valgsejr været: ’Vi er på vej ind i en meget farlig tid’ etc. Deler De den dommedagspessimisme?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Peter Jensen
 • Alan Strandbygaard
 • odd bjertnes
 • Anne Eriksen
 • Kurt Nielsen
 • peter fonnesbech
 • Jens Thaarup Nyberg
 • Merete Jung-Jensen
 • Robert Ørsted-Jensen
 • Mihail Larsen
 • Stig Bøg
Peter Jensen, Alan Strandbygaard, odd bjertnes, Anne Eriksen, Kurt Nielsen, peter fonnesbech, Jens Thaarup Nyberg, Merete Jung-Jensen, Robert Ørsted-Jensen, Mihail Larsen og Stig Bøg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Leffers

Det er længe siden jeg har væres så enig! -Som han skriver: "Kunsten har netop været at knytte de to (økonomisk frygt og frygten for De Andre) sammen, er at vikle dem uadskilleligt ind i hinanden". -Det er det der driver "flugten mod højre" i DK og resten af Europa, og det er grunden til, at "vores" regering kom til magten! Det ender nok med, at dumheden vinder...

økonomisk frygt og frygten for De Andre Denne elitære sammenstilling, konstruktion, falder helt fra hinanden, når det viser sig, at den "økonomiske frygt" ikke længere er frygt, men virkelighed. Og kapitalens mediemonopoler boycotter socialisternes politik.

Liberalisterne og højrepopulisterne er skabt ud af samme ide. Kunsten har netop været at knytte de to sammen, at vikle dem uadskilleligt ind i hinanden. ...og det formår kapitalisterne og deres mediemonopoler.

Emil Eiberg-Jensen

Den rigtige forklaring på ''venstrefløjens bange anelser'' skyldes de samfundsnedbrud som vi i de sidste 30 år har set i Afrika og Mellemøstens overbefolkede stater, i Kinas globale masseforurening og i rovdrift på natur ressourcer i Afrika og Sydamerika.

Det demokratiske systemskiftet fra hvidt skoleuddannet mindretals demokrati, til sort analfabets flertals demokrati Sydafrika, har ikke været den samfundssucces som humanisterne i Europa, (eller som Nelson Mandela) forestillede sig.

Det samme fælder alle (og der er ved at blive rigtigt mange) de andre overbefolkede stater i Afrika, Mellemøsten og Sydamerika, hvor befolkningernes antal, - takket være teknologi og sundhedsviden udvikler til Europæiske og Amerikanske demokratier,
- er steget langt hurtigere end de uddannelsesniveauer som er nødvendige for at gøre stater til de velfungerede demokratier vi ser i Europa og USA.

Hvis Sociologen Zygmunt Bauman vil forklare hvorfor venstrefløjen drømmer om ''apokalyptiske visioner'', så må han fokusere på alle de overbefolkede stater udenfor de USA og Europa.

Men det tør han nok ikke..?

Her er den grundlæggende historiske demografi som Zygmunt Bauman kan basere sine næste demokratiske filosofiske artikel på,
- hvor et afsnit forhåbentligt også vil handle om overbefolknings staternes evner til at varetage deres natur og miljø.

Se World Population Review:
http://worldpopulationreview.com/countries/