Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Prinsesser 

Simona fra DR3’s doku-serie Prinsesserne fra Blokken viser sig stolt frem. Unaturlig som hun er

Fra DR

Moderne Tider
19. november 2016

Simona fra DR3’s doku-serie Prinsesserne fra Blokken viser sig stolt frem. Unaturlig som hun er.

Programmet er blevet rost, og med god grund, for det er første gang, et dansk realityprogram – forstået bredt, dvs. at det også omfatter virkelighedsskildringer –  tager sit favoritsegment fuldstændig seriøst. Og accepterer, at den måde, mennesker iscenesætter sig selv på, siger en hel del om dem.

Programmet skildrer pigerne fra Vestegnen på deres egne præmisser og forsøger ikke at fange dem på det forkerte ben og udstille dem, som der ofte ses – ikke bare i klassisk reality som Paradise Hotel og dokusoaps som De Unge Mødre, men også i angiveligt mere lødig dokumentarisme som DR’s Blok på bistand. Her viser en typisk scene en overvægtig mand, der vågner på sin mors sofa i bar overkrop og som det første tænder en smøg.

Autoritet

Når folk fra samfundets elite er på tv, er de til sammenligning velforberedte og derfor som regel velformulerede. De er i øvrigt også sminkede, og her er prinsesserne fra blokken virkelig med!

Som det fremgår af billedet, filmes pigerne med respekt for deres solkurbrune hud, falske bryster, store øjenvipper og lange negle.

»Det er helt klart det der falske look, som jeg elsker,« siger en af deltagerne i indledningen. Det sminkede bliver ikke gjort til noget værre end det naturlige.

Der er ingen bedrevidende voice over, som principielt er neutral, men reelt er fordømmende. I stedet lader man pigerne fremføre argumenterne for deres skønhedsidealer, som man så kan være enig eller uenig i, ganske som hvis det var et udsagn fra en professionel meningsdanner.

 

"Dem der siger, penge ikke kan købe lykke... ...de ved fandme ikke hvor man skal shoppe!" Se programmet, som folk taler om allerede inden det har været sendt på tv: Prinsesser fra Blokken. Første afsnit handler om skønhed og det er klar på drtv her på linket eller i aften 20.30 på tv.

Posted by DR3 on Monday, November 14, 2016

Blodig akvor

Vi hører også om pigernes baggrund. Bedst med Simona, som fortæller, hvordan hun som barn reagerede på at blive misbrugt af sin venindes far:

»Der lavede jeg Simona. Det var der, jeg skabte hende. Der kom hun med sit sorte hår og hakkede den lille pige, den lyshårede pige, den blege pige, den naturlige pige – den hakkede hun bare ind. Og satte den i fængsel i kroppen.«

Simona ville i stedet være »brunere« og »mørkere«, »det hele skulle bare spille«. Puha! Og så ser man hende stå med sine piercinger og meget lange øjenvipper og danse til musik, hun selv kan lide, i et outfit, hun selv synes er pænt.

Så griner man ikke af hende. Og at dømme efter hendes slutkommentarer om, hvordan systemet har behandlet hende, så er det muligvis første gang, at der er nogen uden for blokken, der lytter til hende.

Det er forfriskende. Måske bliver det et eksempel til efterfølgelse.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her