Læsetid: 10 min.

Heidegger, Løgstrup og nazismen

Kampen om filosoffen Martin Heideggers eftermæle er ikke kun strid om, hvor vidt han var nazist eller ej. Det er en idekamp om, hvad universiteterne skal være. Angrebene på Heidegger er en offensiv for nyrealisme, nynaturalisme, nydarwinisme og nypositivisme, fordi disse gamle videnskabssyn passer som fod i hose til det nye corporate university
Martin Heidegger fotograferet i 1966. Har stemplet ’nazist’ rod i hans gøren og laden eller i eftertidens forskudte syn på ham?

Martin Heidegger fotograferet i 1966. Har stemplet ’nazist’ rod i hans gøren og laden eller i eftertidens forskudte syn på ham?

Ullstein Bild - Meller Marcovicz

26. november 2016

Martin Heidegger var nationalsocialist. Er der stor enighed om. I Freiburg er det blevet foreslået, at man af den grund fjerner gadenavnet Martin-Heidegger-Weg.

Politiseringen af Heidegger-eksegesen har nået et punkt, der er uden idéhistorisk fortilfælde, siger Peter Sloterdijk i Was geschah im 20. Jahrhundert? fra i år. Man nøjes i dag ikke længere med at betragte den periode i 1933, da han var ’nazistisk’ rektor som en kort episode i hans liv, men gør dette år og denne episode til en fortolkningsnøgle til hele forfatterskabet.

Kan man mon i den situation forsvare det synspunkt, at Heidegger – næsten – ikke var nationalsocialist? Måske. Det er i al fald alt for letkøbt at sige, at han var det eller ikke var det. Forsvaret går ud på følgende: De fleste, der kendte Heidegger og havde oplevet nazitiden, havde ikke problemer med Heideggers ’nazisme’. Hans jødiske elever havde heller ikke problemer med hans politiske engagement – med få undtagelser. De samtidige nazistiske filosoffer anså ikke Heidegger for at være nazist.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Nielsen
  • Stig Bøg
  • Jens Østergaard Petersen
  • Christian Mondrup
  • Ejvind Larsen
Niels Nielsen, Stig Bøg, Jens Østergaard Petersen, Christian Mondrup og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det bedste jeg nogensinde har set fra Hauge. Saglig tankevækkende artikel med overraskende og dybt provokerende konklusion. Passer det i virkeligheden at en anti intellektuel konspiration bevidst forsøger at sætte sig på universiteternes pensum ved at klistre nazist mærkatet på Heidegger? Tja - når Trump kan vinde præsidentvalget er der næsten ikke det der er utænkeligt længere.