Analyse
Læsetid: 2 min.

Kagekrammer

Sune Demant vandt Den store bagedyst 2016 på en dag, hvor mange havde brug for lidt let fordøjelige tv-kalorier.

Sune Demant vandt Den store bagedyst 2016 på en dag, hvor mange havde brug for lidt let fordøjelige tv-kalorier.

DR Presse

Moderne Tider
12. november 2016

Dette er billedet af en vinder, men også af to tabere. Og alligevel er alle glade.

Billedet af de to glade mænd – dommer Jan Friis-Mikkelsen og vinderen af Den Store Bagedyst 2016 Sune Demant – i en akavet krammer er forløsningen på flere måneders spænding. Og tandlægen Sune er ikke den eneste, for hvem sejren var et højdepunkt.

Selvom mange elsker at hade programmet, og det undervejs skabte debat om, hvorvidt en lyserød kage kan være mandehørmet, har det trukket omkring en million seere hen foran skærmen hver onsdag klokken 20 i femte sæson af programmet.

Det er egentlig ikke underligt, for dramaturgien, rollebesætningen og klipningen er fuldstændig perfekt: Vi er på fornavn med deltagerne, der er castet, så man både har mulighed for at heppe på ’Jesper’ den skæggede fyr fra Amager, der giver sine kager et twist med lakridsrod eller den mere følsomme ’Louise’, der designer sine kager ud fra sine børns favoritsmag.

Og det er nærmest umuligt ikke at få pulsen op, da sidstnævnte kikser sit mesterværk i finalen, fordi røreskålen revner, så der kommer glasskår i hendes bryllupskagecreme. Det er ikke bare sukker og mel, der bliver æltet og pisket, det er også seerne.

Kombinationen af sukker, smør og følelser er til tider næsten vulgær, og ind imellem er der også tåkrummende øjeblikke, ikke mindst når deltagerne græder og trøster hinanden, som om der er tale om virkelige problemer, og ikke bare dosering og håndtering af kolonialvarer. Men det bliver hurtigt glemt, når der bliver panoreret hen over en nyrullet marcipanrose.

Læs også: Jeg græder, når jeg bager

I år faldt finalen i bagedysten tilmed sammen med en virkelig skæbnedag. Onsdag morgen vågnede vi op til nyheden om, at Donald Trump havde vundet præsidentvalget i USA.

Efter en nat med for lidt søvn og en dag, hvor verden syntes at være i chok, var det velgørende med en times let fordøjelige tv-kalorier inden sengetid. I modsætning til det amerikanske valg er bagedysten nemlig en rollercoaster-tur, hvor det kilder i maven, uden at det bliver rigtig farligt.

Og frem for alt med en finale, hvor både vindere, tabere og dommere omfavner hinanden. Uanset hvor akavet det end måtte se ud. Konceptet fortsætter formentlig de kommende fire år. Der er noget at glæde sig til.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Man kunne jo også vende det om og sige, at 5 mio. ikke ser programmet.