Baggrund
Læsetid: 2 min.

Kongelig opdragelse

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik havde tirsdag taget de femårige tvillinger Josephine og Vincent med til vildtparaden i Indre Slotsgård på Fredensborg Slot efter en jagt i Grib Skov. Familien står stærkt oplyst af en byge af blitzlys og kigger på de døde dyr, og det billede var der mange i Marys hjemland, der ikke brød sig om

Ólafur Steinar Gestsson

Moderne Tider
26. november 2016

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik havde tirsdag taget de femårige tvillinger Josephine og Vincent med til vildtparaden i Indre Slotsgård på Fredensborg Slot efter en jagt i Grib Skov. Familien står stærkt oplyst af en byge af blitzlys og kigger på de døde dyr, og det billede var der mange i Marys hjemland, der ikke brød sig om.

Under den ret sjove overskrift »Bloody' Mary in animal slaughter outrage« beskriver avisen Daily Telegraph episoden og en kampagneleder hos dyrevelfærdsgruppen PETA i Australien siger:

»Det er ikke kun ufølsomt af prins Frederik og prinsesse Mary at lære deres børn, at det er acceptabelt at dræbe dyr, det er også en dårlig beslutning i forhold til børneopdragelse.«

Også Daily Mail har skrevet om vildtparaden, og i kommentarsporet er raser mange: En læser fra Sydney kalder det »horrible« og skriver: »Glædelig jul, I små danske royale, og husk, at far slår julemandens rensdyr ihjel og spiser dem.«

Børn er små voksne

Sagen minder om sagen med giraffen Marius, som i 2014 sendte det danske syn på børneopdragelse til debat verden over. Giraffen blev parteret i Københavns Zoo for øjnene af  børn. Dengang var debatten ekstremt polariseret – nogle, også herhjemme, var forargede, mens andre var forundrede over forargelsen.

For mange danskere er det en naturlig ting at inddrage børnene, men det er det bestemt ikke i mange af de lande, vi normalt deler værdier med. »Denmark: Probably the Sickest Country in Europe,« skrev den canadiske kaptajn og hvalaktivist Paul Watson dengang.

Børn skal forskånes for så voldsomme syn, lyder argumentet – det danske modargument er, at  børnene skal oplyses og lære, at kødet ikke kommer fra Brugsen, men fra dyr, som vi rent faktisk slår ihjel. Under Marius-sagen sagde professor fra DPU ved Aarhus Universitet, Ning de Coninck-Smith i Information, at der gennem anskuelsespædagogikken er opstået et særligt børnesyn i Danmark:

»I den forstand ses børn som små voksne, og vi har ikke den samme trang til at beskytte dem og infantilisere barndommen, som vi ser mange andre steder i Vesten.«

Man kan sige at billedet fra Indre Slotsgård er den ultimative blåstempling af denne særlige danske tilgang til børneopdragelse. Den er nu ikke bare folkelig som i Zoo, men kongelig. Kronprinsparret går forrest og siger: »Vi er« – apropos blitzen – »ikke bange for oplysning her i Danmark.«

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Svend Erik Sokkelund

Der aflives, slagtes & ædes hvert år millioner af dyr i Danmark; at mobilisere den store forargelse over, at nogle ugebladskendisser afbildes med resultatet af et stort arbejde med natur- & vildtpleje synes mig noget hysterisk og fremmedgjort.