Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Her går grænsen

Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, bider negle og kigger ned i gulvet, mens et kamerahold gør klar til endnu et interview. Det virker ikke, som om han står der af lyst– han står der, fordi det er nødvendigt

Jens Dresling

Moderne Tider
10. december 2016

Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, bider negle og kigger ned i gulvet, mens et kamerahold gør klar til endnu et interview. Det virker ikke, som om han står der af lyst– han står der, fordi det er nødvendigt.

Bag ham hænger et maleri af små både, der sejler rundt på havet. Et større skib vugger mellem de små. Hvad motivet forestiller, vides ikke. Men pudsigt nok er maleriet et nøjagtigt billede på, hvorfor de seneste dage har været hårde for Kenneth Kristensen Berth.

Meget præcist

Han har nemlig snart været i samtlige medier for at præcisere, hvad han i virkeligheden mente, da han – faktisk meget præcist – i et DK4-program udtalte: »Du må ikke sejle inden for denne her territorialgrænse. Hvis du gør det, bliver du enten beskudt eller vendt om og sejlet tilbage.«

Udtalelsen var møntet på de flygtninge, der krydser Middelhavet for at finde sikkerhed i Europa. Men udtalelsen var lige kras nok, har Kenneth Kristensen Berth efterfølgende erkendt – godt hjulpet på vej af sin partileder, Kristian Thulesen Dahl.

Nu turnerer Berth rundt med et modereret budskab om, at Dansk Folkeparti naturligvis ikke vil skyde bådflygtninge i hoved og arme, men blot affyre varselsskud for at markere, at bådene er i gang med at krydse en grænse.

Varselstekst

Spørgsmålet er, om der er nogen, der tror på, at det var det, han mente i udsendelsen på DK4. Og selv hvis man går med på den tvivlsomme bortforklaring, har Dansk Folkeparti et problem: For hvad følger efter et varselsskud? Det ligger indbygget i ordet, at første skud er til skræk og advarsel, mens det næste bliver affyret for at ramme.

Det spørgsmål fik Kenneth Kristensen Berth heller aldrig svaret på – til hans forsvar skal det dog siges, at det senere kom frem, at der allerede bliver skudt varselsskud i Middelhavet.

Dansk Folkeparti skal ikke have lov til at slippe af sted med denne udtalelse. Det skal punkes for, hvor vanvittig et udsagn det er. Udmeldinger som denne må ikke være med til at rykke grænsen for, hvad man kan tillade sig at udsætte mennesker på flugt for. Den her tekst er et varselsskud. Den er ikke ude på at slå nogen ihjel, men er en markering af, at Dansk Folkeparti har nået en grænse.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

* * * * * til Jens Dresling.