Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Det smukke spil

Det er tirsdag morgen, regnen er endelig holdt op, og redningsfolkene kan bære de døde væk fra det knuste fly

Luis Benavides

3. december 2016

Det er tirsdag morgen, regnen er endelig holdt op, og redningsfolkene kan bære de døde væk fra det knuste fly.

Det er kun få timer siden, at fodboldspillerne fra den brasilianske klub Chapecoense sad trygt i kabinen på vej mod Medellín i Colombia for at spille den største kamp i klubbens historie: Finalen i Copa Sudamericana, Sydamerikas svar på UEFA Europa League. De nåede aldrig frem.

Klubben kommer fra den sydlige provinsby Chapecó tæt på Argentina – den mindste by med et fodboldhold i den bedste række. Og de står bag en episk opstigning gennem divisionerne: Fra Série D i 2009 til Série A i 2014!

De er den lille fisk i det store økosystem af topklubber. Brasiliens svar på engelske Leicester. De er den eneste klub i Serie A uden gæld, for de bruger ikke millioner på løntunge stjerner, men rekrutterer lovende spillere fra de lavere rækker. Det eneste navn, som måske klinger velkendt, er kaptajnen, Cléber Santana, som tidligere har huseret i Spanien.

Holdet forsøger ikke at spille sambabold; de løber, kæmper og knokler sig til sejr. Finalepladsen i Copa Sudamericana kom således i hus efter en kneben 0-0’er på hjemmebane, hvor målmand Marcos Danilo lavede en spektakulær fodparade i overtiden.

Fortællingerne

Men nu er de væk. 71 døde i den tragiske ulykke mandag aften – inklusive 17 spillere. Målmanden med fodparaden var én af de syv personer, som blev båret levende ud af det knuste vrag og kørt til hospitalet. Her talte han kort i telefon med sin kone. Så døde han også.

Man kan ikke lade være med at tænke, om det også var den gode gamle måde at drive fodboldklub på, som døde? I et globalt fodboldcirkus, hvor alle er fedtet ind i oliemilliarder og FIFA-korruption, er ’det smukke spil’ ofte grimt. Men Chapecoense var ikke fedtet ind i noget.

Deres succes var en påmindelse om, at sponsorater og glitter betyder meget lidt – det er fortællingerne, der er vigtige. Fortællinger om kamp og modstand. Om lidelse, storhed og fællesskab. Det er det, vi elsker ved fodbold. 

Den brasilianske præsident har erklæret tre dages landesorg, og de andre klubber i Série A er gået sammen for at leje spillere gratis ud til Chapecoense i næste sæson. Lad os håbe, at arven fra de små fodboldfisk fra Chapecó lever videre – selv efter denne tragedie.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu