Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Urkraften Urd

Det er altid opløftende at se civile kræfter gribe ind, når krisen rammer. Men vil vi forhindre de altødelæggende konsekvenser af vejrfænomener som stormflod, må vi stå sammen et andet sted end i det nære
Det er altid opløftende at se civile kræfter gribe ind, når krisen rammer. Men vil vi forhindre de altødelæggende konsekvenser af vejrfænomener som stormflod, må vi stå sammen et andet sted end i det nære

Finn Frandsen

Moderne Tider
31. december 2016

Inden stormen Urd blæste ind over Danmark anden juledag, samledes borgere i Jyllinge om borgmester Joy Mogensen for at høre planen for kystsikringen langs Roskilde Fjord.

Borgmesteren står en lille smule hævet over jorden, så alle kan se hende. Over hende har skyerne lagt sig i mørke, truende formationer. De mindst 60 fremmødte er almindelige borgere, både ældre og yngre, børn og voksne i flyverdragter, regntøj og med huer og hætter, der er klar til at hjælpe med at holde konsekvenserne af Urd i ave.

De husker stormen Bodil i 2013, der forårsagede en stormflod aldrig set magen til i Danmark, og som lagde flere huse tæt på kysten i Roskilde Fjord under vand.

En 100-års hændelse

Otte storme har der været i Danmark, siden daværende klimaminister Martin Lidegaard i 2013 besluttede at give dem navne.

Den første navngivne storm i Danmark var Allan, der satte danmarksrekord med vindstød på over 54 meter i sekundet.

Herefter kom Bodil, Carl og Dagmar efterfulgt af Egon, Freja, Gorm og Helga.

Ifølge DMI betyder de stigende temperaturer på kloden, at vi vil opleve de mest ekstreme regnskyl og storme langt oftere end førhen.

Urkraft

De mange storme har ikke gjort mediedækningen af hver af dem mindre. Det er let at gøre grin med journalister, der går ud med hatte og paraplyer for at rapportere. Men sandheden er, at hele Danmark følger med, og dem, der ikke gør, har frivilligt forladt de varme julestuer for at slæbe sandsække og sætte oppustelige diger op.

Det skyldes mere end bare praktik. Der er noget dragende ved det, vi ikke kan kontrollere. Og vejret er denne ukontrollerbare kraft – en urkraft, der samler nationen.

Urd er navnet på en af de tre norner i Nordisk Mytologi, der bor ved Yggdrasils fod. De sidder med menneskenes livstråde og klipper dem over, når tiden er inde. Ifølge myten er det umuligt for menneskene at ændre på den skæbne, som de tre gudinder har lagt for dem.

På samme måde kan slaget synes at være tabt på forhånd, når vi sætter os op i mod en storm som Urd. Vores dårlige forvaltning af naturen har medført, at vandet kommer, uanset hvor mange sandsække vi henter.

Det er altid opløftende at se civile kræfter gribe ind, når krisen rammer. Men vil vi forhindre de altødelæggende konsekvenser af vejrfænomener som stormflod, må vi stå sammen et andet sted end i det nære. Kan vi mobilisere de samme kræfter til at bekæmpe klimaforandringer globalt, som husejerne i Jyllinge gjorde i denne uge, er der stadig noget at stille op. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her