Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvad gør vi ved gamle mænd og deres undertrykkende sprog?

31. december 2016

Kollegaen

Jeg har en kollega, cirka 15 år ældre end mig, en mand sidst i 50’erne. Han er ikke mandschauvinist, homofob eller reaktionær. Jeg kender ham som klart venstreorienteret og humanistisk. Men hans sprog er fra en anden tid. Han siger ’pige’ om kvinder og ’de brune’ om indvandrere og flygtninge. Og så klager han over, hvad der nu skulle være galt med at være en hvid mand.

De yngre kolleger beskylder ham for at være ’mansplaining’ og ’heteronormativ’, når han siger noget. De hidser sig meget op over ham, og parterne ryger hele tiden i totterne på hinanden.

Mit spørgsmål er: Skal jeg sige til de unge, at de skal slappe af og være lige så tolerante over for hans lidt anderledes sprog, som de kræver, at resten af verden skal være over for LBGTQ.

Eller skal jeg forklare ham, at ord er magtfulde, og at jeg godt ved, han ikke mener noget ondt med det når han siger ’brun’ og ’pige’, men at de betydninger blev opfundet i en undertrykkende verden, og undertrykkelsen også sidder fast i sproget?

Svar I:

Hvis ’pige’ og ’de brune’ er det værste, din kollega kan diske op med, mener jeg faktisk, det er under lavmålet for, hvad man bør tage op i en brevkasse. Men okay ...

De unger, du taler om, lyder vildt latterlige – og lidt som en karikatur på folk, der kræver tolerance, men selv er intolerante. Her på avisen er vi heldigvis blevet enige om, at bandlyse ord som heteronormativ og mansplaining.

De er jo ikke argumenter for noget som helst, men alene moralistiske skældsord, som tyndhudede mennesker kan gemme sig bag, når de føler sig krænket. De unge skal selvfølgelig slappe af. Det kan du roligt sige til dem.

Men hvis din kollega i fremtiden skulle gå et niveau op i krænkerstyrke og overdynge jeres åbne kontorlandskab med ’neger’, ’kælling’ og ’perker’, skal du bede ham slappe af. Sproget udvikler sig, og nu er det altså slut med at sige ’neger’ – men ’pige’ er stadig okay.

— Christian Bennike

Svar II:

Det er slet ikke så svært, som det ser ud: Mind blot ’pigerne’ om, at de gamle hanelefanters tid snart er forbi. »Sister forgive them, for they know not what they do.«

Den køber de nok ikke uimodsagt, så guide dem i stedet mod en gruppe yngre mandlige ansatte, der sandsynligvis ikke gør sig skyldige i de store fadæser, men det øvede øje kan helt sikkert få øje på en enkelt flosset kant, som kan files til.

Kvinderne får afløb, de unge mænd bliver mere succesfulde i kærlighedslivet og livet som sådan, og ronkedoren kan lunte rundt i fred og nyde sin sidste tid som definerende for noget som helst.

Hvis det ikke er en plan, så ved jeg ikke hvad en plan er.

— Anna von Sperling

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Nej, Christian Bennike - pige er IKKE ok, når vi taler til og om voksne kvinder. Heller ikke selv om nogle kvinder kan finde på at kalde sig selv piger. For ikke at tale om tøser.