Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Jeg hader knus

3. december 2016

Per, Frederiksberg

Hej brevkasse, jeg hader knus. Er ikke kropsforskrækket, men har ikke brug for at blive trykket mod andre menneskers kroppe konstant. Og det bliver værre og værre, alle krammer jo for et godt ord.

Hvad er den bedste strategi for at afværge så mange af dem som muligt?

Svar I:

Fordelingen mellem tilhængere og modstandere af knus i den danske befolkning er nok omkring 50-50. Der er dem, der mener, at knus signalerer en form for intimitet, der i de fleste tilfælde slet ikke er basis for. Andre går ind for så meget kropskontakt som muligt.

Køn og alder spiller som i andre præferencespørgsmål en afgørende rolle. Yngre kvinder knuser mest. Du hedder Per, bor på Frederiksberg og hader knus, så mon ikke du tilhører aldersgruppen 50+?

Selv i en lille, relativt homogen befolkning kan omgangsformer være et dagligt dilemma. Jeg kender en del – flest mænd – der har det som dig. Blandt dem har jeg observeret en teknik, hvor de holder knuserne ud i strakt arm ved at lægge ene hånd på den ene skulder og klappe den anden. Derved undgår de torsokontakt uden at fremstå som utilnærmelige og stive.

Knusersegmentet har også sit at slås med. F.eks. er det akavet at forsøge at få kropskontakt med folk, der stritter imod. Måske skulle nogen lave et ’Knus nej tak’-badge?

— Mette Davidsen-Nielsen

Svar II:

Du har helt ret: Alle krammer hele tiden. Og det er egentlig underligt, for mange af os er ret dårlige krammere. Jeg er selv en jammerlig krammer (det mistænker jeg også dig for at være), og sandheden er, at vi, der krammer dårligt, har tendens til at udråbe os selv krammemodstandere, mens vores kram bare bliver mere og mere akavede.

Du ved, hvor hæsligt det er at række hånden frem til håndtryk og blive mødt af en frembrusende krop. Eller endnu værre: det modsatte. Alt for ofte ser man møder i bybilledet, hvor den ene part går til opgaven med andre forventninger end den anden, og det kikser. Derfor skal du lære at kramme.

Hvis de googler ’learn to hug’, kommer der tusinder af selvhjælpsvideoer frem, som du skal se. Efterfølgende skal du i felten. En idé kunne være at bruge januar som decideret krammedyr. Omfavn dit postbud, din kollega og din kassedame. Du skal igennem en del lidelse, men du kommer ud som en bedre krammer.

— Rasmus Elmelund

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer