Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Pension, bankrådgivere og ligestilling

17. december 2016

Mor til to, gift, 35

Min mand og jeg skal til møde med en pensionsrådgiver. Min mand tjener mest, så vi vil nok blive foreslået en pensionsordning til ham, da det skattemæssigt vil være attraktivt. Det er der god ræson i, hvis man vil have flest muligt penge.

Problemet er, at jeg har taget fuld barsel to gange, så jeg har store ’huller’ i min arbejdsgiverindbetalte pension.

Ud fra et ligestillingsperspektiv, vil jeg ikke være med til at øge uligheden mellem os. Omvendt er det måske dumt at sige nej til alle de gode fradrag, for i sidste ende skal vi forhåbentligt være to om at dele pensionen. Hvad siger I?

Svar I:

»Intet er mere som skrift i sand enn løfter om kjærlighet,« skriver den norske digter Rudolf Nilsen (1901 - 1929) i et digt fra 1926. Han var stærkt venstreorienteret, om han var feminist, ved jeg ikke, og digtet ’Revolusjonens røst’ tager på ingen måde højde for moderne pensionsforhold.

Men han har jo ret: Uanset hvor meget I ser frem til at indfri løftet om ’til døden jer skiller’, har I ingen anelse om, hvad livet har i godteposen til jer.

Så drop fradragene og sørg for, at I er økonomisk ligestillet – også hvis I får brug for det.

Og så skal I i øvrigt bare betale jeres skat uden at pive.

— Jon Jørgensen

Svar II:

Du skal ikke være dårligere økonomisk stillet end din mand, hvis I bliver skilt. Det kan ikke komme på tale. Pensionsrådgiveren kan sikkert svare på, om I kan gøre sådan, at du ikke bliver dårligere stillet, selv om I nøjes med at lave en ordning for ham. Måske er der en blanket, I kan udfylde, som forpligter ham til at kompensere dig økonomisk, hvis det er. Kan det ikke lade sig gøre, skal du have din egen opsparing.

Jeg er analfabet på det her område. Kun en gang har jeg talt med en pensionsrådgiver, og der blev jeg distraheret af, at han brugte ordet ’haleneger’ og var meget forhippet på øjenkontakt. Men det går, så vidt jeg kan se, ikke super med at opretholde et velfærdssamfund med en vis økonomisk tryghed for alle, så forsikr (ja, sådan ser bydeformen af det ord ud) jer endelig godt og grundigt, så I også har råd til at give til velgørenhed som pensionister.

Hav et godt ægteskab, en god samtale med pensionsrådgiveren og et godt nytår.

— Lone Nikolajsen

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu