Interview
Læsetid: 4 min.

»Det eneste, der begrænser humor, er talentet«

»Der er en del, der spørger, hvorfor vi er så nøgne hele tiden. Men jeg har gået og samlet billeder af nøgne mandlige komikere – og jeg kan forsikre dig for, at de er det mindst lige så meget. Af en eller anden grund bliver det bare mere tydeligt, når det er os«
Moderne Tider
10. december 2016
Jeg ved godt, at der er mange mennesker i Danmark, der har det lidt svært med feminisme. Men jeg har det sådan, at hvis man googler betydningen af ordet, så kan jeg ikke forstå, hvordan man kan være uenig i, siger Ditte Hansen.

Jeg ved godt, at der er mange mennesker i Danmark, der har det lidt svært med feminisme. Men jeg har det sådan, at hvis man googler betydningen af ordet, så kan jeg ikke forstå, hvordan man kan være uenig i, siger Ditte Hansen.

Unger Anthon

Hvorfor er hovedpersonerne i ’Ditte & Louise’ så kiksede?

»Hvis man er superperfekt og dygtig og gør alting rigtigt, så er det ikke rigtig sjovt. Det ligger i humorens dna. Grinet kommer der, hvor man glider i bananskrællen. Vi har skabt to figurer, der har store fejl, og som bringer det bedste og det værste frem i hinanden. De er på en måde modpoler. Men jeg synes ikke, de er kiksede. Jeg synes bare, de er mennesker. Men jeg tror måske, det er nyt at se kvinder så meget som mennesker. Vi har indtaget det at blive mennesker i etaper. Og det der med at være lige så åndssvage og fulde af fejl er den sidste bastion, vi mangler at indtage. På den måde ligger der også det budskab, at vi har ret til at være lige så åndssvage, som mænd kan være.«

Hvor meget af rollen er dig selv?

»I skriveprocessen har vi lånt af Louises og mine smertepunkter. Men alt, hvad der er af baggrundshistorier og konkrete ting, er fiktion. Min mand er ikke keramiker, og han er ikke gået fra mig – heldigvis. Men der er nogle karaktertræk, jeg godt kan genkende. Vi plejer at sige, at Ditte er en stor ja-siger, mens Louise er en lille nejsiger. Det passer også i den virkelige verden – selv om jeg bliver lidt mere ’nej’, og Louise bliver lidt mere ’ja’, som årene går.«

Findes der noget, man ikke må lave sjov med?

»Nej. Jeg plejer at sige, at det eneste, der begrænser humor, er talentet. Du kan tage et meget kontroversielt emne og behandle det elegant. Og du kan tage et meget kedeligt emne og behandle det så vulgært, at det går helt over grænsen. Det handler helt om måden, man gør det på.«

Hvad håber du, der kommer ud af serien? Har du et mål med det, I laver?

»Når man griner, åbner man sig helt fysisk ved at åbne munden. Men også sindet. Det får os til at reflektere og får os til at se tingene på en ny måde. Og når man gør det, så kan man forandre. Jeg plejer at bruge eksemplet med dengang, jeg så Kirsten Lehfeldt i Flamberede Hjerter. Jeg tænkte: Kan man virkelig være kvinde på den måde? Kan man være så sjov og så for meget? Det var befriende for mig.«

Er du feminist?

»Selvfølgelig er jeg det. Jeg ved godt, at der er mange mennesker i Danmark, der har det lidt svært med feminisme. Men jeg har det sådan, at hvis man googler betydningen af ordet, så kan jeg ikke forstå, hvordan man kan være uenig i det. Så jeg prøver at omfavne ordet og gøre det til noget, man kan sige højt. I serien kommer det primært til udtryk ved, at vi er to kvinder i samme tv-serie, og at vi selv har skrevet den fra vores synsvinkel. I en tid, hvor der kun er en tredjedel hovedroller, der er kvinder, og en mindre del, der skriver, mangler vi historier fra den kvindelige synsvinkel.«

Hvad for nogle reaktioner får I på den her lidt grovkornede humor?

»Der er en del, der spørger, hvorfor vi er så nøgne hele tiden. Men jeg har gået og samlet billeder af nøgne mandlige komikere –og jeg kan forsikre dig for, at de er det mindst lige så meget. Af en eller anden grund bliver det bare mere tydeligt, når det er os. I Klassefesten og Klovn er der nøgne mænd og tissemænd, der bliver hevet i, og fingre i numser. Det har vi sådan set ikke. Og alligevel synes folk, at vi er helt vildt for meget. Jeg har svært ved at komme til en anden konklusion, end at det er, fordi vi er kvinder. Men primært får vi meget positive reaktioner. Det er faktisk helt overvældende.«

Hvornår fandt du ud af, at du var sjov?

»Allerede som barn havde jeg den der følelse af, at her kunne man sige noget sjovt. At kunne se noget grotesk eller åndssvagt i en situation. Som barn skal man selvfølgelig ikke stikke for meget ud. Men jeg har altid godt kunnet tåle at blive grinet lidt af. Jeg kan huske en fodboldkamp engang i skolen med to drengehold mod hinanden, hvor jeg råbte: »KOM SÅ, DANMARK!« Så kiggede de bare på mig, som om jeg var åndssvag. Det er jo bare Rosenlundskolen, ikke? Hvor dum er hun lige? Men jeg vidste jo godt selv, at det var dumt. Det var det, der var det sjove.«

Hvad har du i din håndtaske?

»En pakke kleenex med balsam. Jeg er hele tiden forkølet. Så har jeg en oplader til min telefon, en læbepomade, en pudseklud til mine briller og en pakke panodiler. Og så en notesbog med ting, jeg skal bruge i mit arbejde med Louise. Lige nu er der noter fra et et interview, jeg har læst med en forfatter, jeg godt kan lide. Og nogle fra et interview med en sexolog: ’Man har ikke affærer, fordi man er ulykkelig i sit ægteskab, men fordi man er utilfreds med sig selv.’«

Hvis du skulle leve i en anden tid, hvilken skulle det så være?

»Jeg ville ikke være kvinde i nogen anden tid end den jeg lever i nu. For helvede, mand. Jeg er så lykkelig for, at jeg lever nu. Vi har ikke haft ret til at stemme, ikke kunnet bestemme over vores kroppe eller vores penge. Min farmor skulle rede sine brødres senge, og hun måtte ikke få en uddannelse.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Randi Christiansen

Helt enormt mange tak til ditte og louise. I er så sjove, og det er godt for både kvinder og mænd med så klog, morsom og præcis femihumor. Når der modvilje mod 'feminisme', tror jeg, det har at gøre med selve ordet, som på en måde ekskluderer mænd. Maskulinisme? Det lyder bare åndsvagt - hvad med humanisme ....

Men igen - tak tak tak - hvor ville livet dog være frygtelig kedeligt, hvis ikke de af os med 'funny bones' delte ud til os andre. Men lad nu ikke succesen slå jer omkuld eller stige jer til hovedet vel, det ville være så ærgerligt, vi har så meget brug for humorens skarpe blik på os selv og hinanden

Gunilla Funder Brockdorff og Niels Erik Nielsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Og latter frigiver de helbredende belønningsstoffer. Latter er sundt, og tårer renser ud ....

Jeg er vild med Ditte og Louise! Har set alle afsnit på nettet, og synes det er noget af det bedste jeg har set i TV siden Matador. Dejlig humor med pointer der holder, og pigerne er bestem ikke for meget nøgne. Jeg håber der kommer meget mere fra de to begavede mennesker.

Undskyld, men jeg bliver ganske enkelt nødt til at skrive det her:

Hvorfor tror nogen kvinder ud i komedie-genren, at deres budskab nu åbenbart skal være, at de kan være lige så bøvede og ubehagelige og uperfekte som mænd og at kvinder også kan være 'lige så åndssvage og fulde af fejl' som mænd er. Hvorfor? Har vi ikke altid vidst, at kvinder kan det...
For mig at se er det altså ikke den 'sidste bastion' kvinder behøver at indtage - den bastion er nemlig faldet for længst!