Satire
Læsetid: 5 min.

Krænkede mænd og pjækkerøve fortjener også priser

Ordener hænger man på idioter. Men ikke i Information. Her giver vi dem til folk, der har fortjent dem. Det er tid til årets store hædersfest. Her er Gratulationsprisen 2016
Ordener hænger man på idioter. Men ikke i Information. Her giver vi dem til folk, der har fortjent dem. Det er tid til årets store hædersfest. Her er Gratulationsprisen 2016
Moderne Tider
31. december 2016

1. Ferris Bueller-prisen

Gives til en, som har haft en vild pjækkedag

Vinder: Prins Henrik

Prinsgemalen er gået på pension og har anlagt sig et lokumsbrætskæg. Han gider ikke jage, og han gider vist heller ikke være sammen med dronningen mere. Hans fravær er blevet permanent. Vin og paté er han dog stadig glad for. Det er første gang, at en person genvinder hæderen (Henrik vandt samme pris i 2015).

Øvrige nominerede:

 • Thyra Frank: For ikke at møde op til sit allerførste samråd som minister.
 • Bob Dylan: For ikke at give en fuck for Nobelprisen.
 • Prins Joachim: For at arbejde næsten lige så lidt som sin pensionerede far.

2. Årets krænkede hvide mand

Gives til en bleg heteroseksuel herre, som står på toppen af den kolonialistiske verdensorden – og alligevel er sur

Vinder: Pansergeneralen a.k.a. Jørgen Ejbøl

Bulderbassemediechefen har levet sit liv i journalistikkens frontlinje, men synes alligevel, det er groft, når andre journalister stiller ham kritiske spørgsmål.

»Hvad er du for en næsvis karl,« svarede Ejbøl, da Radio24syv ville vide, hvorfor han (mis)brugte sin position på toppen af Mediedanmark til at hjælpe sin plejedatter ud af en dum situation. Desuden er Ejbøl meget, meget hvid.

Øvrige nominerede:

 • Michael Laudrup: For at sende årets meste fornærmede e-mail til Politiken: »Jeg havde selvfølgelig håbet, at der stadig var noget, som hedder ’at stole på folks ord’. Men jeg har (desværre) kunnet konstatere, at mit ord åbenbart ikke er nok hos alle. Trist.«
 • Naser Khader: For at være så vred over ikke at blive minister, at han skød skylden på sit køn – frem for på sine kognitive kapaciteter.
 • Rene Holten Poulsen: For at give OL’s allermest bitre taberundskyldning, da han ikke vandt guld i 1.000 meter kajak. »Der var flere af de andre, der ikke havde græs på (søgræs, red.), og ham, der vandt, har aldrig vundet et løb før, så jeg tvivler på, at han har haft græs på.«

3. Årets konvertit

Gives til en person, der smertefrit og med stor overbevisning har ændret standpunkt

Vinder: Manu Sareen

Først sagde Manu, at han ville trække sig ud af politik, fordi han blev tæsket af Ida Auken ved valget i 2015. Men så ville han alligevel gerne lege med, og de søde radikale græsrødder på Nørrebro gav ham pladsen som folketingskandidat. Men én måned senere ville han alligevel ikke – eller jo, men kun hvis det var i Alternativet, for han havde fået »et stigende ønske om at bryde gamle konventioner, finde kreative løsninger og nye måder at gøre tingene på.« Så nu er Manu på liste Å. I sandhed en værdig vinder.

Øvrige nominerede:

 • Helle Thorning-Schmidt: For pludselig at kritisere Danmark for ikke at at tage imod kvoteflygtninge.
 • Aleqa Hammond: For at sælge sin identitet som socialdemokrat og integritet som menneske for en formandspost på Borgen.
 • Kenneth Kristensen Berth: For sin overbevisende troværdige præcisering om varselsskud.
 • Kanye West: For at hoppe direkte fra #blacklivesmatters til Trump.

4. Årets moralske fyrtårn

Gives til en person, der med særlig svulstig selvretfærdighed har hævet sig over de umoralske masser

Vinder: Thomas Vinterberg

Vinterberg satte alle andre moralister til vægs, da han på filmfestivallen i Berlin fortalte, at han skammede sig over at være dansker. Den smukke filminstruktør – som er født ind i den kulturelle overklasse i København og har modtaget millioner af støttekroner – viste globalt lederskab ved at møde højrepoulismen med skam. Samvittighed for en hele nation.

Øvrige nominerede:

 • Ingolf Gabold: For sit forsøg på at uddrive DF-spøgelse fra folkesjælen ved hjælp af dramaserien 1864.
 • Emma Holten: For at belære Mette Frederiksen om, at Danmark sagtens kan tage flere flygtninge, fordi hun selv køber dyr brunch.
 • Christian Jensen: For at rage så højt op over alle andre – inklusiv det danske retsvæsen – at han kan offentliggøre bøger, som det passer ham.
 • Stine Bosse: For et usædvanligt højt moralsk bundniveau

5. Årets citat

Gives for den skarpeste og frækkeste udtalelse i 2016

Vinder: Milena Penkowa:

»Yakety-yakety-yakety-yak. Frifundet. Kan du stave til det?«

Øvrige nominerede:

 • Yahya Hassan: »I kan skrive jeres shit og alle jeres løgnehistorier. I kan bare smede alle de rænker I vil imod mig, til min pik, og den er omskåret, og den er flot.«
 • Morten Messerschmidt: »Der er slet ikke nogen tvivl om, i min verden i hvert fald, at reglerne har været overholdt.«
 • Paven (i sin første Instagram-opdatering nogensinde): »I am beginning a new journey, on Instagram, to walk with you along the path of mercy and the tenderness of God.«

6. David Trads-trofæet

Gives for årets mest fejlslagne analyse

Vinder: Morten Bay

For sin eminent forkerte analyse af det amerikanske valg: »Hillary Clinton har aldrig kunnet tabe, og Donald Trump har aldrig kunnet vinde. Alt det andet nonsens er medieskabt drama,«som Bay skrev 10 dage før valget.

Øvrige nominerede:

 • Lars Seier Christensen: For sin analyse af terrorsituationen i Europa: »Vi ville være bedre stillet, hvis der med rimelig sikkerhed i en hver større forsamling fandtes nogle civile med våben og solid uddannelse i at bruge dem.«
 • SKAT: For at have HK’eren, Sven, siddende på et kontor i Høje Taastrup, der sender 12 mia. skattekroner afsted til udenlandske svindlere, der har inviteret ham på druk.

7. Årets afdøde

Gives for den mest bemærkelsesværdige exit fra livet i 2016

Vinder: Ann Patricia ’Mopper’ Christiansen

Den gamle Porter-entusiast og folkekære realitystjerne slog alle andre døde af banen og fik de digitale tårer til at regne ned over landet, da hun steg til himmels i november. Mopper troede ikke på Gud, så om hun er faret til himmels, vides ikke.

Øvrige nominerede:

David Bowie, Prince, Jan Sonnergaard, Trille, Johan Cruyff, Muhammad Ali, Leonard Cohen, Fidel Castro, Mogens Camre, Anker Jørgensen, Mads Holger, Jesper Juhl, Peter Brixtofte og Claus Ryskjær.

8. Årets brune dansker

Gives til en person med kulør i kinderne, som har gjort sig særligt bemærket

Vinder: Lizette Risgaard

Den altid charterbrune Lizette indtog som den første kvinde nogensinde chefkontoret i LO og gik straks i gang med at rense ud i fagbevægelsens mange voksenmobbere. Godt brølet, brune søster.

Øvrige nominerede:

 • Jens Philip Yazdani: For at være en rigtig dansker.
 • Jacob Mchangama: For sin ivrige aktivitet på de sociale medier.
 • Vincent F. Hendricks: For ivrigt at kritisere andres ivrige aktivitet på de sociale medier.

9. Årets Youtuber

Gives til en person, der har gjort sig særligt bemærket som videoformidler på de sociale medier

Vinder: Anders Fogh Rasmussen

Fogh får prisen for sin serie af videoer om bogen The Will to Lead. Hans uortodokse tilgang til digital videokommunikation har fået alle til at spærre øjnene op. Bl.a. arbejder han performativt med et element af tvivl og forvirring, som tvinger seeren til at spørge sig selv: Er han fuld? Er det satire? Hvad fanden foregår der egentlig? Det udfordrer genrens konventioner og hæver Fogh et niveau over de andre youtubere.

Øvrige nominerede:

 • Gulddreng: For at gøre ironi cool igen.
 • Naja Münster: For at være 7 år og have 150.000 abonnenter på Youbtube.
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Moderne Tider

"SKAT: For at have HK’eren, Sven, siddende på et kontor i Høje Taastrup, der sender 12 mia. skattekroner afsted til udenlandske svindlere, der har inviteret ham på druk."

I er for onde - mod læserne, that is.

Bjarne Bisgaard Jensen

Den seneste kanon fremhæver tillid som en udpræget og dyrebar del af det at være dansk, så man må formode at SKAT havde tillid til, at Sven uden problemer sagtens helt alene kunne løse den opgave at forvalte de mange mia.

steen ingvard nielsen

Guldpalmer til Information, for den særligt ætsende, bidende og venligt ydmygende form for humor, der går lige til grænsen men stort set aldrig over!

Prøv lige at se Jens Philip Yazdani for dit indre blik.
Prøv så med Martin Henriksen.
Man kan godt forstå, at Henriksen er lidt misundelig, ikke?