Læsetid: 3 min.

Et liv er forbi: Heidi Ingemann Olsen

Som forbundssekretær i Fængselsforbundet kæmpede Heidi Ingemann Olsen for mere uddannelse i resocialisering. Hun havde tillid til de indsatte, til gengæld forlangte hun ærlighed, ligesom hun gjorde det af sine kollegaer og nærmeste
Moderne Tider
17. december 2016
Heidi Ingemann Olsen med sønnerne, Mads og Jonas.

Heidi Ingemann Olsen med sønnerne, Mads og Jonas.

Åbne fængsler var Heidi Ingemann Olsen fortaler for. Som fængselsbetjent foretrak hun at kunne besøge en indsat i cellen og tage en snak om, hvordan vedkommende undgik at vende tilbage til kriminalitet efter udstået straf. Hvordan den indsatte kunne blive en del af samfundet igen.

Hun gemte sig ikke bag uniformen, men involverede sig personligt i sit arbejde. Hun troede ikke på hårdere straffe, men på at den rette behandlingsdom kunne få en dømt på rette køl. Hun fokuserede på potentialet i et menneske.

Heidi Ingemann Olsen blev i 2000 som 23-årig uddannet fængselsbetjent. Egentlig ville hun have været motorcykelbetjent, så hun kunne kombinere ønsket om at arbejde med mennesker og interessen for at køre motorcykel. Men hun hun dumpede til optagelsens svømmeprøve.

Hun var for sur og stolt til at søge igen, men for målrettet og stædig til at give op. Hun søgte ind som fængselsbetjent og blev optaget. Praktiktiden tilbragte hun i Vestre Fængsel.

Her var mulighederne for den bløde del af fængselsarbejdet, resocialiseringen, for få . Derfor søgte hun til det åbne fængsel Jyderup i 2002.

Bag facaden

Ligesom Heidi Ingemann Olsen ville bag om de indsattes facade, forlangte hun dybde af sine venner og familie. Hun ville derind, hvor marven løber, sagde hun. Meningen med livet kunne hun tale med bedsteveninden Louise Dahl om i flere timer.

De kendte hinanden fra skoletiden i Slagelse. De to singlekvinder talte også om at finde kærligheden igen. Hun var gået fra faren til sønnerne Mads og Jonas i 2009, da drengene var tre og fire år.

Når hun hver anden uge havde børnene, og det var weekend, kunne de ligge i sengen indtil kl. 10 og snakke og putte. Som mor var hun konsekvent og kærlig. Hvis drengene modsatte sig en lang cykeltur på de dyre mountainbikes, hun havde købt til dem alle tre, kørte hun bare af sted mod landevejen, indtil de kom halsende.

Og da Jonas for et par år siden ville have alle sine bamser med i biografen, fandt hun en sort sæk frem, som han selv måtte slæbe bamserne i gennem byen. I biografen fik de plads på sædet ved siden af drengene.

Når hun ikke havde sine sønner, holdt hun af at invitere veninderne over til sig inden en bytur. Hjemmet var en stor treværelseslejlighed i Slagelse centrum tæt på drengenes skole. De gik i den samme privatskole, hun selv havde gået i – og af samme grund som hendes egne forældre havde haft: mere disciplin og høje faglige ambitioner.

Hjemmets indretning gik hun ikke op i. Møblerne var venners og families aflagte, tallerkner havde små skår, og den sorte kaffe blev drukket af julekopper året rundt. Substans over facade var hendes mantra. Mennesker før det materielle.

Tillidskvinde

Kort efter starten i Jyderup Fængsel begyndte Heidi Ingemann Olsen at interessere sig for kollegaernes arbejdsvilkår. Betjentene skulle være mindre nedslidte, have bedre løn, pension og arbejdsmiljø. I 2004 blev hun valgt til næstformand i Fængselsforbundets afdeling i Jyderup, og tre år senere til formand.

For tillidsrepræsentanten var ingen sag for lille, og hun tog telefonen kl. 23 om aftenen, hvis et medlem ringede med et problem. Særligt kæmpede hun for, at fængselsbetjente fik mere uddannelse i resocialiserende indsatser, så relationsarbejdet kunne udgøre en større del af betjentenes job. En kamp hun tog med videre som nyvalgt forbundssekretær for de åbne fængsler i Fængselsforbundet i 2013.

Hun så stillingen som en enestående chance for at arbejde mere indgående med de ting, hun brændte for, udtalte hun til fagbladet. Hun var ikke god til at lade opgaverne blive på arbejdet og blev ked af det, hvis en sag ikke gik som forventet.

I oktober 2014 fik Heidi Ingemann Olsen konstateret livmoderhalskræft, og i foråret 2016 havde kræften havde spredt sig til maven. Den 11. juni døde hun på Rigshospitalet. Til begravelsen var kollegaer i blå uniformer mødt talstærkt op med røde roser til kisten.

Heidi Ingemann Olsen

Født den 5. september 1977 i Slagelse.

Uddannet fængselsbetjent i 2000. Forbundssekretær i Fængselsforbundet i 2013.

Efterlader sig sine to sønner, Mads og Jonas, og sin mor, Ingelise Hockerup.

Død den 11. juni 2016, begravet fra Sankt Mikkels Kirke i Slagelse 18. juni 2016

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bliv nu vaccineret. Ik'?

Hun lyder som et menneske af hvis slags vi har alt for få af. RIP