»Vi rækker fuck, når vi ser en McDonald’s«

Han har drukket vodka til morgenmad, er på Herrens mark uden bananer og finder rødvinsentusiaster dybt småborgerlige. Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin taler i denne uge med journalist og forfatter Peter Øvig Knudsen
Moderne Tider
10. december 2016

Hvor venstreorienteret er du på en skala fra 1-10?

»9. Men det er ikke på en måde, som gør, at jeg stemmer på Enhedslisten, for det gør jeg ikke. Men jeg lægger vægt på nogle idealer, som jeg opfatter som oprindeligt venstreorienterede: nemlig ytringsfrihed, ærlighed og selvrefleksion.«

Fra 1-10 hvor madglad er du?

»5. Nej, måske en 6’er nu, hvor jeg kommer til at tænke på mørk chokolade. Jeg går ikke ret meget op i, hvad jeg spiser, så længe det er økologisk. Jeg har spist det samme til morgenmad og frokost i næsten 20 år, hvilket betyder, at mit repertoire ikke er særligt stort. Om morgenen spiser jeg tykmælk med melon, banan og mysli. Og til frokost spiser jeg fuldkornsrugbrød med fiskefrikadeller eller laks.«

Hvad er din mest venstreorienterede madoplevelse?

»Morgenmad i Moskva i 1989 under kommunismen. Jeg var der som en del af bevægelsen Next Stop Sovjet, hvor 3.000 skandinaviske unge besøgte Sovjetunionen i fire uger. Moskva er simpelthen det grimmeste, jeg nogensinde har set. Betonslum så langt øjet rækker. Jeg boede hos Nikita på 13. etage i et kommunistisk betonhelvede. Der lugtede helt sindssygt af pis i elevatoren, og der løb kakerlakker rundt indenfor. Til morgenmad blev der sat et højt glas foran mig, som blev fyldt op med vodka. Jeg husker ikke, at morgenmaden blev suppleret af nogen form for fast føde. Det kommunistiske diktatur var et meget ubehageligt samfundssystem, og jeg tror, mange klarede sig gennem det med enorme mængder vodka.«

Hvad finder man altid i dit køkken?

»Det mest uundværlige er bananer. Er der ikke mere melon til min morgenmad, går det nok. Men jeg er på herrens mark, hvis ikke der er flere bananer. Bananer er fantastiske, fordi jeg med god samvittighed kan spise dem, hvis jeg er småsulten og ellers nemt kunne være gået i chokoladen. Jeg kan endda finde på at gemme bananer oven på mit køleskab, hvor mine børn ikke kan nå dem, hvis jeg kan se, at det er ved at tynde ud i beholdningen. Jeg vil simpelthen ikke risikere at stå uden.«

Hvad er din livret?

»Lam, men hvordan afhænger af årstiden. Om sommeren foretrækker jeg grillede lammekoteletter, men om vinteren er jeg til lammeculotte eller lammekølle, hvis der er gæster«.

Hvad kunne du af politiske årsager aldrig finde på at spise?

»McDonald’s-mad. Lige siden mine yngre fundamentalistisk venstreorienterede dage har McDonald’s repræsenteret det værste af det værste ved amerikansk kulturimperialisme, og så smager deres burgere helt forfærdeligt. Min søn på 13 har aldrig spist der og fortæller det med stolthed i stemmen, selv om jeg kan høre, at hans kammerater ikke helt tror på det. Min søn og jeg har en tradition om, at vi rækker fuck, når vi ser en McDonald’s og så skriger vi af vores lungers fulde kraft, så højt vi overhovedet kan: Fuuuuuck!«

Er der noget, du skammer dig over at elske at spise?

»Da jeg var dreng, var jeg hver fredag hjemme hos min farmor. Jeg kaldte det ’farmorfredag’. Her fik jeg altid spaghetti med ketchup og pølser og sukkermadder til dessert bestående af kridhvidt birkesfranskbrød med tandsmør og puddersukker. Jeg holder stadig af sukkermader, men mine børn synes, det er ulækkert, og på en måde er indtagelsen af dem derfor forbundet med en vis mængde skam. Nu spiser jeg kun sukkermadder i enrum, for det tager nemlig noget af fornøjelsen, hvis nogen står ved siden af og siger: ’Adr!’«

Hvad er den mest højreorienterede spise, du kan komme i tanke om?

»Som ung iagttog jeg, hvordan voksne mænd gik meget op i rødvin. Jeg syntes, det var noget af det mest latterlige, jeg kunne komme i tanke om. Hvis man gik op i særlige årgange, hang man for alvor fast i den småborgerlige sump. Faktisk har jeg det stadig sådan. I dag har jeg en alder, hvor mange i min omgangskreds går op i rødvin. Også dem, der kalder sig venstreorienterede. Jeg synes stadig, det er en småborgerlig interesse, og selv er jeg fuldstændig ligeglad med, hvilken vin jeg drikker«.

Hvad er det bedste venstrefløjen har tilført den danske madkultur?

»Hele det madkulturelle aspekt med at spise sundt, økologisk og giftfrit stammer fra hippierne. Det var dem, der i slut-60’erne indførte brune ris, skar ned på kødforbruget og præsenterede os for bønner, linser og stærke krydderier, som de havde smagt på deres rejser til Nepal og Indien. Jeg husker tydeligt maden inden Summer of Love i 1967. Det var et kønsløst køkken med frikadeller, karbonader, opbagte saucer, hvide skrællede kartofler og stuvede grøntsager uden hverken smag eller konsistens. At vi ikke stadig er der, kan vi blandt andet takke hippierne for.«

Og hvad er det værste?

»Marcussens universal urtete. Den gik sin sejrsgang i slutningen af 70’erne. Det var især pigerne, der serverede den i kæmpestore tekander, og så sad vi fyre og drak med af uformelige lerkrus, for det var det politisk rigtige at gøre. Jeg husker stadig, hvor slemt det smagte, og jeg har ikke rørt nogen former for urtete siden.«

Livretten - Når-vejret-ikke-er-til-grillede-lammekorteletter-lam

Køb en god lammekølle. Snit små lodrette ridser i den og stik tynde skiver hvidløg og rosmarinnåle ind i dem.

Krydr godt med salt og peber.

Brun lammet i 15 minutter i ovnen ved 225 graders varme. Skru varmen ned til 180 grader og lad lammet stege videre i en god times tid.

Lad herefter lammet trække et kvarters tid og server det så med ovnstegte kartofler og rodfrugter, en grøn salat og hjemmelavet tzatziki.

Joachim Sperling: »Venstreorienteret på den lidt ufede måde«

»Peter Øvig har en særlig evne til at fange de historier, som af forskellige årsager er fejet ind under gulvtæppet. Han rammer et enormt publikum og har ydet et større bidrag til at udbrede den nyere Danmarkshistorie end de fleste professionelle historikere. Han er fantastisk til at få kilderne til at fortælle det, de andre ikke vil have frem.«

»Hans madvaner er dog venstreorienterede på den lidt ufede måde. Han spiser åbenbart hvad som helst, bare det er økologisk, og det bliver til en del bananer og hvidt brød derhjemme foran computeren. Vin er han åbenbart ikke til. Det er en lidt barnagtig og trodsig afstandtagen, synes jeg.«

»Lam med kartofler og tzatziki er en klassisk 70’er-ret, der ikke er meget politik i. Måske skulle han drikke et godt glas chateauneuf du pape til næste gang.«

Joachim Sperling er cand.polit., madøre og højreorienteret socialdemokrat. Hver uge vurderer han den røde livret.

De røde spiser

De Røde Spiser – Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin – politiserer alt det, vi putter i munden. Mad er gennemsyret af identitet og ideologi: Hvem er vi, hvor kommer vi fra, og hvem vil vi gerne være, når vi spiser? Et fornuftigt venstreorienteret menneske bør selvfølgelig spise venstreorienteret mad. Men hvad er det? Hvor ligger bælgfrugter på den politiske skala, og er hummeren egentligt rød eller blå?

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her