Læsetid: 5 min.

’Jeg er en reaktionær bonderøv’

Han spiser middag med Ku Klux Klan den ene dag og LGBT-asylansøgere den anden. Og så elsker han broccoli, fordi USA’s tidligere præsident George Bush hader det. Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin taler i denne uge med fotograf og foredragsholder Jacob Holdt
3. december 2016

Hvor venstreorienteret er du på en skala fra 1-10?

»5. I filmen om mig skildres min mest ekstremistiske ungdom, hvor jeg en enkelt gang stemte på SF i irritation over, at mit eget parti – dengang de konservative – støttede USA’s Vietnam-krig og svigtede de fattige lande. Men jeg var aldrig interesseret i en socialistisk omvæltning. Og de røde faner i demonstrationerne irriterede mig, fordi jeg mente, at det ville få vores modstandere til at tro, at vi var røde ideologer frem for på de undertryktes side. Siden min USA-rejse i 1970-75 har jeg altid stemt på midten, fordi man bedst derfra kan gå i dialog til begge sider og skabe samarbejde. Jeg bliver normalt irriteret, hvis nogen kalder mig for rød eller venstre- eller højreorienteret. I min mest røde SF-ungdom kaldte 68-oprørerne mig for ’reaktionær bonderøv’, og det er nok, hvad jeg stadig er.«

Hvad er din mest venstreorienterede madoplevelse?

»Jeg arbejder med integration, så når jeg spiser med min kone, er jeg selvfølgelig solidaritetsvegetar, men når jeg bor hos mine muslimske venner, hos DF eller Nye Borgerlige spiser jeg naturligvis som dem. Og omvendt. Når de spiser hjemme hos os, gør jeg alle til vegetarer for en aften. Skik følge eller venner fly. Når jeg spiser ude, lader jeg, som om jeg spiser rødt kød, men lister det uset ned under bordet til min hund. Den er lykkeligt uvidende om klimaets tilstand«.

Når jeg siger højreorienteret mad, hvad tænker du så?

»På juleaften. Den ene gang om året insisterer jeg på at spise flæskesteg, selv om jeg i reglen har op til 10 muslimske gæster til bords. Jeg serverer selvfølgelig and eller gås for dem og nøddepostej for min kone og børn. Alt sammen dekoreret med små dannebrogsflag. Det handler jo om at føre vore danske værdier videre, hvilket muslimerne ingen problemer har med at respektere, når de først føler sig inde i varmen.«

Hvad finder man altid i dit køkken?

»Broccoli, som jeg begyndte at spise, fordi præsident Bush hadede det. Sidenhen fordi det er godt mod kræft.«

Hvad er din livret?

»Biscuits and gravy – klistrede boller med daggammel hvid peberkødssovs hældt hen over. Det spiser jeg altid hos mine Ku Klux Klan-venner, selv om det altid får mine finkulturelle medbragte danske venner såsom Pia Tafdrup til at væmmes.«

Hvad kunne du – af politiske årsager – aldrig finde på at spise?

»Af politiske årsager spiser og drikker jeg alt. Der er ikke noget vigtigere end at integrere sig med hinanden i en hadopsplittet verden. For nylig havde jeg 80 LGBT-asylsøgere til middag. Jeg var ked af, at de ville have kød, men indordnede mig ved synet af, hvor smukt disse homoseksuelle på flugt fra kristen og muslimsk undertrykkelse integrerede sig med hinanden om bordet. Men årets 364 øvrige dage kunne jeg ikke finde på at købe klimaødelæggende rødt kød eller grøntsager transporteret over store afstande. Jeg køber altid de billigste vine for i stedet at kunne give faste bidrag på størrelse med dyre vinpriser til Røde Kors og CARE, som jeg er ambassadør for og støtter på grund af indsatsen for de fattige imod vores klimaødelæggelse. Ikke mindst imod de rødes uhæmmede kød- og flyforbrug.«

Hvad gør du med rester?

»Jeg spiser dem og ville derfor blive alt for tyk, hvis jeg ikke løb dem af hver morgen. Jeg hader madspild og stod derfor på hovedet i mange år i Irmas skraldespande, indtil de satte en stopper for det ved at låse dem af.«

Er der noget, du skammer dig over at elske at spise?

»Jeg har nok mere tendens til at skamme min kone ud for hendes storforbrug af mandler og dermed af vand i Californien, mens jeg selv bliver skammet ud af mine globalt tænkende børn, hvis de ser mig spise tun. Med min egen tendens til at skamme andre ud, vil nogen nok regne mig for venstreorienteret. Men jeg skammer mig af sundhedsmæssige årsager over at spise trøsteslik for at holde mig vågen på mine lange natlige køreture mellem foredrag i Amerika. Og jeg har i den grad skyldfølelse over mit benzinforbrug og kompenserer altid ved at gå rundt og slukke lysene i klasselokalerne i de amerikanske universiteter, som eleverne – venstreorienterede som højreorienterede – ligegyldigt lader brænde døgnet rundt.«

Livretten – Biscuits and Gravy

Brug amerikanske Jumbo Buttermilk Biscuits eller bag dine egne.

  • En pølse, du kan lide.
  • 1/2 dl hvedemel
  • 6 dl letmælk
  • 3 spsk. smør
  • Salt og friskkværnet peber
  • Et nio cayennepeber

Biscuits:

  • 5 dl hvedemel
  • 2 tsk. bagepulver
  • ½ tsk. natron
  • 1 tsk. salt
  • 8 spsk. kold usaltet smør i tern
  • 2,5 dl letmælk

Hvis du bruger købe-biscuits, skal du blot varme dem, som det står på pakken. Hvis du bager dine egne, skal du piske de tørre ingredienser sammen i en skål. Kom smørternene i skålen og smid skålen i fryseren i 10 minutters tid. Der skal kulde til en fluffy biscuit. Kør kortvarigt dejen sammen med en håndmikser og hæld mælk i, indtil dejen samler sig. Form dejen til runde kiks med en højde på cirka 2,5 centimeter. Bag dem ved 200 grader i 15 minutter, til de er hævede og gyldne. Saucen laves ved at smelte smørret på en pande. Kom pølsen på panden, mas den ud med en grydeske og lad den stege fem minutter. Skru panden ned på medium varme og drys pølsen med mel, salt, peber og et nip cayenne. Hæld mælk på lidt ad gangen indtil saucen tykner. Serveres varm oven på lune biscuits.

Joachim Sperling: Den livret kan jeg ikke få til at fungere

»Enhver, der interesserer sig for amerikansk kultur eller som har gået i skole i 80’erne eller 90’erne kender Jacob Holdt, men hans madvaner er helt nye for mig. Jeg forstår dem sådan, at han fuldstændig indretter sin kost efter, hvem han er sammen med, og bortset fra, at det helst ikke må være klimaundertrykkende kød, har han ingen præferencer, hvad angår smag og kvalitet.«

»Der er en utrolig spændvidde i Jacob Holdts sociale liv, der åbenbart går lige fra LGBT-folk til medlemmer af Ku Klux Klan. Det sætter også sit præg på, hvad han serverer. Gode råd om mad vil sikkert være spildte, så jeg vil nøjes med at opfordre ham til at drikke et glas ordentlig vin fra tid til anden. At købe vin til 30 kr., for så at aflevere det, man har sparet til velgørenhed, er ikke bare synd for ham selv, men også for de mange gæster, der skal drikke det sprøjt.«

»Jeg har vendt og drejet den livret Jacob Holdt præsenterer os for, men kan ikke få den til at fungere. Det lyder ikke lækkert at blande pølse med fed dej, for så at toppe den med noget der ligner bechamel. Måske er det sådan en rigtig sydstats-klassiker Donald Trump får til morgenmad med vennerne fra Breitbart? Jeg står over på den«. 

Joachim Sperling er cand. polit, madøre, højreorienteret socialdemokrat. Hver uge vurderer han den røde livret

Serie

De røde spiser

De Røde Spiser – Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin – politiserer alt det, vi putter i munden. Mad er gennemsyret af identitet og ideologi: Hvem er vi, hvor kommer vi fra, og hvem vil vi gerne være, når vi spiser? Et fornuftigt venstreorienteret menneske bør selvfølgelig spise venstreorienteret mad. Men hvad er det? Hvor ligger bælgfrugter på den politiske skala, og er hummeren egentligt rød eller blå?

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu