Analyse
Læsetid: 6 min.

Taget med fingrene i fælleskassen

Mere end hundrede aktører fra toppen af engelsk fodbold er impliceret i skattespekulative manøvrer. Blandt andet investeringer i dubiøse filmfonde og placering af penge tjent på imagerettigheder i skattely. Skattevæsenets øverste chef varsler, at der er kriminalsager på vej
Arbejderklassedrengen med holdningerne solidt plantet på den britiske venstrefløj har været en del af legenden om Alex Ferguson. Nu ved vi, at han også er skattespekulant.

Arbejderklassedrengen med holdningerne solidt plantet på den britiske venstrefløj har været en del af legenden om Alex Ferguson. Nu ved vi, at han også er skattespekulant.

Claus Bjørn Larsen

Moderne Tider
17. december 2016

Dengang Alex Ferguson var manager for Manchester United, hang der i hans kontor på klubbens træningsanlæg et skilt med indskriften »AHCUMFIGOVIN«.

For enhver, der ikke er bekendt med den dialekt, som de taler i det sydvestskotske, kan det oplyses, at bogstaverne betyder: »I come from Govan« (jeg kommer fra Govan).

Govan er et af de mere rå og folkelige arbejderkvarterer på Glasgows havnefront. Under Fergusons opvækst rummede det nogle af landets største skibsværfter, hvor blandt andre hans far arbejdede. Og skiltet på United-trænerens kontor illustrerer, hvor stolt Ferguson er af sine rødder i den skotske arbejderklasse og sin baggrund som søn af en skibsværftsarbejder fra Govin.

Gennem hele livet har Ferguson fremhævet de værdier, han blev indpodet i sin opvækst i arbejderklassemiljøet i det sydvestlige Glasgow, hvor han i øvrigt i en kortere periode som nyslået værktøjsmager fungerede som tillidsmand for sine kolleger, før hans fodboldevner førte ham væk fra Glasgows havnefront og op i samfundets højere luftlag.

Han har navngivet sit hus ’Fairfields’ efter det værft, hvor hans far havde sit udkomme. Og han har ved flere lejligheder talt om sin dedikerede støtte til det britiske arbejderparti Labour og sin foragt for de konservative.

»Jeg er af den den overbevisning, at Labour er partiet for arbejderklassen, mens de konservative altid vil hytte deres egne,« har han blandt andet sagt ifølge den venstreorienterede hjemmeside LabourList.org.

Og Tony Blairs tidligere spindoktor Alistair Campbell fortæller i sine erindringer, hvordan Ferguson jævnligt kontaktede ham med rådgivning og støtteerklæringer, dengang Tony Blair sad i Downing Street 10.

Så at Alex Ferguson er en stolt arbejderklassesøn med hjertet til venstre for midten – det ved enhver. Og nu ved vi også noget andet:

Ferguson er skattespekulant.

Krig mod spekulation

Det er kommet frem, i forbindelse med at de britiske medier har afsløret en investeringsfond ved navn Eclipse 35, som den tidligere United-manager har skudt penge i.

Officielt har fonden haft til formål at investere i udvalgte filmprojekter. Men reelt har den udnyttet den britiske skattelovgivnings særlige regler for investeringer i filmbranchen til at kreere en kunstig gæld, som investorerne så kunne trække fra i skat – hvorved de har kunnet sænke deres trækprocent.

Eller med andre ord: Eclipse 35 er en af de her komplicerede afdragskonstruktioner, der udtænkes af kreative skatterådgivere for at hjælpe deres velhavende klienter med at slippe for at betale i skat.

Det hævder i hvert fald de britiske skattemyndigheder. Og i de seneste år har de erklæret krig mod netop den form for skattespekulation, der handler om at drage fordel af Englands særligt gunstige fradragsbetingelser for investeringer i filmindustrien.

Allerede helt tilbage i 2007 blev det britiske skattevæsen – eller som det hedder på de britiske øer: Her Majestys Revenue & Customs – opmærksom på den praksis, der var opstået i elitefodboldmiljøet og blandt andre velhavere med at udnytte filmindustriens skatteregler til at konstruere fonde af skattespekulativ karakter. Og lige siden har myndighederne kæmpet en indædt kamp op gennem det britiske retssystem for at få erklæret disse fonde ulovlige.

Sejr til skattevæsenet

Og et af de centrale opgør har stået omkring Eclipse 35-fonden, der er blevet beskrevet som et af de mest aggressive skattespekulationsarrangementer, der er kommet for dagens lys.

Eller som en højtstående embedsmand fra Finansministeriet har formuleret det over for den engelske avis The Times:

»Regeringen er fast besluttet på at slå ned på skatteunddragelseskonstruktioner som Eclipse. Disse konstruktioner (…) er en hån mod det store flertal af virksomheder og borgere, der betaler den skat,  de skal.«

Tidligere i år vandt skattevæsenet en væsentlig sejr, da Storbritanniens højeste retsinstans slog fast, at fonden Eclipse 35 i bund og grund var et dække over ren skattespekulation. Og på den baggrund har skattemyndighederne på det seneste udsendt store efterregninger for ubetalt skat til fondens investorer.

Alex Ferguson er imidlertid ikke det eneste store navn fra fodboldverdenen, der er blevet afsløret i at bevæge sig ud i lovgivningens tusmørkeland for at undgå at bidrage til den fælles kasse.

Fem spørgsmål til Rooney

Det samme er tilfældet med hans tidligere protegé i Manchester United, angriberen Wayne Rooney.

Rooney tjener godt to en halv millioner danske kroner om ugen. De fleste almindelige mennesker ville nok lige netop kunne skrabe sig igennem på det grundlag, men Rooney bliver åbenbart nødt til at nedbringe sin skattebetaling til det absolut minimale for at få tingene til at hænge sammen.  Derfor har han ligesom sin gamle United-manager skudt en del af sin formue i en filminvesteringsfond.  

I Rooneys tilfælde har der ifølge The Times, der har kulegravet sagen, været tale om en fond ved navn Invicta 43. Denne fond har angriberen fra Old Trafford skudt omkring 110 millioner kroner ind i. Herved har han gennem komplicerede fradragsmanøvrer  været i stand til at få sin skatteprocent ned på et rundt nul for sin løn i Manchester United i gennem tre år.

De britiske myndigheders særlige skatteunddragelsesenhed nægter imidlertid at anerkende fondens legitimitet. Efter deres mening er der – ligesom med Fergusons Eclipse 35-fond – tale om et skalkeskjul for rendyrket skattetænkning. Og derfor har de sendt Rooney – og de andre investorer i fonden – et brev med besked om at betale det beløb, som skattevæsenet mener, at de skylder.

Ifølge The Times er det i øvrigt femte gang inden for de seneste år, at skattemyndighederne stiller alvorlige spørgsmålstegn ved Rooneys investeringer. Blandt andet blev han sidste år opkrævet omkring fem millioner danske kroner i udestående skat i forbindelse med et engagement i en anden fond.

Den spanske finte

Rooney og Ferguson er imidlertid kun de øverste led i vidt forgrenet net af skattespekulanter, der findes i store del af engelsk topfodbold. Mere end 100 nuværende eller nyligt pensionerede Premier League-spillere menes at have udnyttet fidusen med Englands fordelagtige fraskrivningsregler for investeringer i filmfonde, herunder ifølge medierne blandt andre Steven Gerrard, David Beckham, Craig Ballamy og Nolberto Solano samt den nuværende engelske landstræner Gareth Southgate og hans irske kollega Martin O’Neill.

Mange af dem bliver nu hjemsøgt af skattemyndighederne, der med domstolenes kendelser i hånden kræver resterende skat indbetalt med renters rente.

Det er imidlertid ikke kun mere eller mindre dubiøse filmfonde, som tidligere og nuværende fodboldspillere fra Premier League bruger til at høvle deres skatteprocent i bund.

Et stort antal af dem har også gjort brug af  ’den spanske finte’ –  at skjule indtjeningerne fra de personlige image-rettigheder i skattely.

Den manøvre indbraget tidligere på året Lionel Messi 21 måneders betinget fængsel ved en domstol i Barcelona. Mange andre topspillere i den spanske La Liga – blandt andre Real Madrids Ronaldo og Xabi Alonso – anklages for at have gjort det samme. Metoden har også været udbredt i toppen af det engelske fodboldmiljø.

En eksplosiv vækst

For nylig holdt det britiske underhus et åbent udvalgsmøde om netop problemet med skattesnyd i fodboldkredse. Og her betegnede chefen for det britiske skattevæsen netop finten med at bringe indtægterne fra image-rettigheder i fjerne skattely som »den alvorgligste risiko (for skattespekulation, red.) i fodboldverdenen« set fra hans stol.

Politikerne fik desuden oplyst, at der for tiden pågår efterforskning for skattesnyd imod 43 spillere, otte agenter og 12 fodboldklubber.

Der blev ikke nævnt navne, men et kvalificeret gæt er, at Manchester Uniteds manager, José Mourinho, er en af dem, hvis forhold kulegraves.

Afsløringer i The Times har i hvert fald vist, hvordan den portugisiske træner systematisk har ført store millionbeløb fra sine imagerettigheder i skattely. Mourinho selv afviser dog via sine talsmænd at have gjort noget ulovligt.

I det hele taget er der lagt op til et større slagsmål mellem myndighederne og fodboldverdenens højt betalte skatterådgivere og advokater på dette område, for rådgiverne hævder, at de har en gammel aftale med skattevæsenet om, at klubberne godt må udbetale en femtedel af spillernes lønninger som imagerettigheder. Derved kan spillerne undgå at betale indkomstskat for denne del af lønnen og i stedet føre pengene ind i skuffeselskaber i fjerne egne af verden.

I den seneste tid har myndighederne oplevet en eksplosiv vækst i netop denne form for arrangementer i Premier League-klubberne.

Og det er derfor, at hendes majestæts håndgangne mænd i det britiske skattevæsen nu slår ned på det, de ser som et omsiggribende fænomen, der koster statskassen mange millioner pund hvert år.

Hvordan denne styrkeprøve mellem myndighederne og fodboldstjernerne ender, vides af gode grunde ikke. Men vi kan meget vel komme til at opleve de samme scener som i Spanien, hvor nogle af landets største fodboldnavne under stort medieudbud er blevet trukket for domstolene. 

I hvert fald har den øverste chef for skattevæsenet, Jon Thompson, udtalt, at man er ved at forberede retssager mod udvalgte aktører.

Slagsmålet om fodboldspillernes skattespekulation i England er kun lige begyndt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her