Satire
Læsetid: 6 min.

15 tiltag der skal sikre, at Aarhus bliver 'the place to be'

I 2017 er Aarhus Europæisk Kulturhovedstad. Hvis smilets by for alvor vil markere sig som et centrum for progressivitet, har det meget anerkendte konsulenthus 'Modern Times' udarbejdet 15 tiltag, som med fordel kan sættes i proces
I 2017 er Aarhus Europæisk Kulturhovedstad. Hvis smilets by for alvor vil markere sig som et centrum for progressivitet, har det meget anerkendte konsulenthus 'Modern Times' udarbejdet 15 tiltag, som med fordel kan sættes i proces

Nilas Røpke Driessen/iBureauet

Moderne Tider
7. januar 2017

Nogle har glædet sig lidt mere end andre til at tage hul på 2017.

Aarhus – byen, der både lider af galoperende megalomani og et ikke uanseligt mindreværdskompleks – kan endelig springe ind i det nye år som Europæisk Kulturhovedstad.

Og smilets by håber på at overgå sig selv og alle tidligere kulturbyer med længder.

Et læk, som Information er kommet i besiddelse af, viser nemlig, at Aarhus Kommune har hyret det meget anerkendte konsulenthus Modern Times til at udpege 15 tiltag, som Aarhus mangler for at blive verdens mest progressive by.

Nogle har byen allerede implementeret, andre er stadig undervejs – eller i proces, ikk’å:

1 Få et nyt slogan

Det er egentligt ikke så længe siden, at Aarhus brugte én million kroner på at udskifte det fuldstændigt uforståelige slogan ’smilets by’ med det mere mundrette ’Aarhus – Danish for progress’.

Men sloganet er ikke slået igennem, erkender byens borgmester, som helt har droppet sloganet og nu famlende prøver sig frem med sætningen ’With Aarhus’. Ingen by kan blive stor uden et slogan, og Modern Times foreslår derfor ’all in Aarhus’, udtales [årlingårhus].

Status: i proces

2 Havnebusser til Aarhus Ø

Aarhus har på rekordtid opført en ny bydel i glas nede på havnen og kaldt den Aarhus Ø. Den nye letbane kommer naturligvis til at runde Aarhus Ø, men hvad gør man, hvis man vil fra Marselisborg til Dokk1 på under fem minutter?

Man tager selvfølgelig havnebussen. København har et par stykker, som sjældent bliver brugt og derfor kan lejes ud til en rimelig penge.

Status: i proces

3 Peter Falktoft skal hjem

Han fik stjernestatus med radioprogrammet Monte Carlo, men siden er det gået ned ad bakke for Risskov-barnet Peter Falktoft. Han har fået storhedsvanvid og tror, han er Danmarks hvide svar på Kanye West. Den slags mennesker tager København ikke godt i mod.

Aarhus er derimod vilde med den slags typer, som har lidt wild west-fandenivoldskhed over sig. Hvis Peter Falktoft vender tilbage til Aarhus, har han mulighed for at blive den hvide Yahya Hassan og Aarhus vil give ham al den plads, lykønskningskurve og buketter, han har brug for.

Status: i proces

4 Pep Den Gamle By op

Den Gamle By er et stærkt brand, men selv bundsolide kulturperler har godt af fornyelse. Modern Times foreslår, at Aarhus foretager en nøjagtig kopi af Jægersborggade på Nørrebro – inklusive kaktusforretning, butikken, der laver is med flydende nitrogen, og manden, der sælger træskeer til 1000 kroner stykket – som skal placeres i den lidt kedelige ende af Den Gamle By omkring Algade.  

Status: i proces

5 Bliv mere beskidt

Northside Festival er for pæn. Musikalsk har den for længst overgået Roskilde Festival, som er gået mentalt i stå. Men Northside kæmper stadig med et image som ’den pæne pige i klassen’. Jorden er alt for fast under fødderne, toiletterne for rene og siddeområderne for behagelige.

For at overbevise de sidste Roskilde-ambassadører om, at Northside er fedest, anbefaler Modern Times, at der hver morgen kastes urinstøv ud over festivalpladsen med en svæveflyver, og at der køres 100 ton frisk pløre ind fra Aarhus’ omkringliggende marker.

Status: i proces

6 Bliv klodens bedste til noget

Byg et gigantisk bibliotek i glas og stål, placér det på havnen og form det som et rumskib fra Star Wars. Kald mastodonten Dokk1 og sørg for, at det på en konference i USA bliver kåret som klodens bedste folkebibliotek.

Status: implementeret

7 Mere H. C. Andersen

Det kunne nu have været godt, hvis H. C. Andersen havde levet sit liv og skrevet sine eventyr i Aarhus. Af fuldstændigt uransagelige årsager blev han født i Odense og valgte at bosætte sig i København, men lad nu det ligge.

For sørme om ikke H. C. Andersen var i Aarhus hele otte gange i løbet af sit liv, og det bør fejres med årlige eventyrfestivaler og opførelsen af en stor messingstatue. En sidegevinst vil være, at H. C. Andersen-presset for en stund tages af Odense, som nu får chancen for at profilere sig på noget nyt.

Status: i proces

8 Flere madmarkeder

Det anbefales, at Aarhus bygger en kopi af både Papirøen og Torvehallerne, åbner dem med en måneds mellemrum og kalder den ene Aarhus Central Food Market, den anden Aarhus Street og placerer dem med 450 meters mellemrum.  

Status: implementeret

9 Opfør et ’power house’

Aarhus mangler et lokalt kraftcenter af kreativ og særlig aarhusiansk tænkning, som skal levere løsningsforslag på tidens største udfordringer. Aarhus Power House opføres i et nyt glasbyggeri på havnen, som får navnet Dokk9¾ – et diskret shout out til Harry Potter, den eventyrlige tænkning og troen på, at der er mere mellem himmel og jård.

Blandt kraftcenterets vigtigste aarhusianske tænkere er Medina, Jørgen Leth, Rune Lykkeberg, L.O.C, Ulla Terkelsen, Yahya Hassan, Flemming Povlsen og Flemming Fadøl.

Status: i proces

10 Byg højere

Meget højere. Sæt femte, sjette, syvende, ottende og niende sal på hele Øgadekvarteret.

Status: i proces

11 Hold åben efter klokken 01.00

I Aarhus er det helt utroligt svært at finde en bar, som holder åbent efter klokken 01.00. Om det er fordi, Aarhus er en studieby, der tager ansvar for at få sine studerende tidligt hjem i seng, vides ikke, men uheldigt er det. Særligt nu, hvor Aarhus har planer om, at 2017 skal være én lang fest med internationalt outreach.  

Status: i proces

12 Få et nyt bryghus

Selvom århusianerne til evig tid vil omtale Ceres i kærlige vendinger, er det nu næsten 10 år siden, bryghuset lukkede efter 152 års ølproduktion. I dag er der ikke mange fysiske spor tilbage fra bryggeriets storhedstid.

Tværtimod er hele Ceres-byen ved at blive lavet om til studieboliger. Hele denne historie er dårlig for Aarhus’ image. Det signalerer, at industriafviklingen også har ramt Aarhus, og at gode solide job forsvinder.

Modern Times anbefaler, at Aarhus vender denne potentielt dårlige sag til en god sag. Opfør et bryghus i glas, form det som et rumskib, placér det på havnen og kaldt det fx Dokk7.

Øllen kan markedsføres som værende brygget på ramsløg, tang og kreativitet (eventuelt også den der mærkværdige duft af fiskemel og kogte knogler, som kommer nede fra havnen og lægger sig som en dyne over hele byen ved kraftig østenvind).

Status: i proces

13 Indfør særlige mærkedage

Historien om Thomas Helmig og Renee Toft Simonsen er en dramatisk lovestory, som alle aarhusianere føler, de har en andel i.

Den dag, Thomas og Renee mødte hinanden, den dag, de blev et par, den dag, de gik fra hinanden, den dag, de fandt sammen igen, og den dag, Thomas Helmig konsekvent begyndte at gå med farvede brilleglas, bør gøres til særlige mærkedage, som kan samle byen på Store Torv i fest og fællessang.

Status: i proces

14 Få et designbrand til at være ambassadør

Aarhus er den bedste by i Danmark, ingen tvivl om det, men det kunne være rigtigt rart, hvis en stort designbrand slog sig ned i Aarhus for dermed at signalere, at Aarhus er the place to be.

Modern Times foreslår, at Aarhus Kommune foretager en charmeoffensiv over for Kähler, som overtager hele M. P. Bruuns gade med butikker, restauranter og generelt opkøb af gamle bygninger, som kalder på en kærlig hånd.

Alle gamle værthuse i Jægergaardsgade skal helst udryddes for at gøre plads til flere stribede Omaggio-vaser, som kan lægge landet ned, når en ny afart af den guldstribede rammer butikkerne.

Status: implementeret

15 Hold en helt vild åbningsceremoni

Slå til Søren med en uovertruffen åbningsceremoni. Invitér hele verden via Facebook og skriv i eventet, at det bliver »en magisk aften«, hvor der til tonerne af nordens ældste kendte folkemelodi »Drømte mig en drøm i nat«, vil blive båret tusindvis af lysende lanterner samt seks 12-meter lange oplyste vikingeskibe gennem byen.

Skriv, at skibene og lanternerne vil forvandle Aarhus til et flydende hav af mennesker, musik og storslåede scenarier.

Status: implementeret

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hah, københavnerne er bare misundelige fordi vi er så sygt progressive og edgy og har været nævnt i New York Times i år.

" byen, der både lider af galoperende megalomani og et ikke uanseligt mindreværdskompleks"

Det var vist dagens bemærkning :-D

PS. Artikel er vel satirisk ment, for mange af de ting, den foreslår indført, eksisterer allerede. F.eks. bryghuset.
Og til gengæld for havnebusserne må København gerne få Århus Stiftstidende. Det er nemlig først og fremmest pga. den avis, at i hvert fald anden del af citatet i min kommentar holder stik. :-D

Finn Thøgersen

" byen, der både lider af galoperende megalomani og et ikke uanseligt mindreværdskompleks"

Ja, det er ikke helt tilfældigt at det uofficielle slogan er:

Aarhus - Danish for mindreværdskompleks

:-)

Thomas Østergaard

Jeg er ret sikker på, at intet konsulenthus har anbefalet at hælde urinstøv og pløre ud over Northside festivalen, men derudover kunne resten af tiltagene med deprimerende lethed være resultatet af konsulentbistand for et par millioner kr, forklaret på klart dansk.

Fin satirestil - hvis altså ikke de konkrete Northsidetiltag er Lærkes eget påfund og resten af historien sand...

Fin satirestil

Flyt hovedstaden til Jylland....