Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hjælp, jeg er ved at blive borgerlig

21. januar 2017

Søren, København

Jeg er ved at blive borgerlig. Når jeg skriver det på den måde, er det, fordi jeg altid har stemt et godt stykke til venstre for midten, ligesom hele min familie og omgangskreds.

Sidste år blev jeg skilt, og der skete en del i mit liv, som har rykket nogle gamle vaner op med rode. Jeg er træt af, at venstrefløjen piber, hver gang der er forringelser for nogen i samfundet. Jeg kan godt se det logiske i, at vi skal gå senere på pension og stramme op i forhold til dagpenge og topskattelettelser. Men når det kommer til flygtninge og ulandsbistand, er jeg stadig rød.

Det vil være et stort, kontroversielt skridt for mig at stemme LA eller K. Og De Radikale peger jo på en rød statsminister. Råd er meget velkomne.

Svar I:

Ja, det kan vi jo ikke have. Det er godt og modigt af dig, at du rækker ud.

Først og fremmest: Luk ørerne for alle moralske argumenter for at forblive socialist. Venstreorienterede er ikke ’bedre mennesker’. Du skal ikke forblive rød for andres skyld, eller fordi det boner ud på karmakontoen. Nej, venstreorienterede er bare lidt mere rationelt anlagte og evner behovsudskydelser. Så snup en god langsomt brygget kaffe og gennemgå de helt store politikområder med din egen interesse for øje – interesse her forstået som egentlig interesse, ikke finjustering af din allerede ganske fine tilværelse.

En økonomisk politik baseret på et solidarisk omfordelingsprincip betyder f.eks., at færre mennesker kommer i en situation, hvor de vil tage noget fra dig – visualiser det som et sommerhusindbrud, der betyder, at alle dine Dexter Gordon-CD’er ender i en container, fordi indbrudstyve har notirisk disrespekt for harmonisk dristighed og frodig melodisk fantasi.

Tag dernæst klimapolitikken – her kan sommerhuset også være en prisme, hvis du ikke har lyst til at se dine børnebørn (din videreførte genmasse og derfor den eneste grund til, at du eksisterer, Søren) padle rundt, og fortsæt fremdeles.

Mit bud er, at du finder din vej hjem. Ellers skriv igen. For så fornemmer jeg, at vi skal snakke lidt om ekskonen.

– Kammeratlige hilsner, Anna

Svar II:

Rød og rød, det er, som man tager det. Når det angår Socialdemokratiet og Mette Frederiksen og Sass Larsen er farven nærmest gået over i det blåviolette. Bekymringer om det røde bør i hvert fald ikke afholde en nyborgerlig med hang til bløde værdier på ulandsområdet fra at stemme A.

Omvendt kan man være sikker på, at endnu en borgerlig regering i kombinationen VLAK med DF-deltagelse eller -støtte vil skære yderligere i udviklingsbistanden. Man kan også være helt sikker på, at de evindelige stramninger mod mennesker i nød og på flugt vil få en yderligere én på skruen. Socialdemokratiet i delvis afhængighed af venstrefløjen vil i givet fald dæmpe tonen en anelse, uden at dette nødvendigvis får den store betydning.

Det gælder vel i disse mærkværdige tider om at koncentrere indflydelsen hos de politikere og partier, der ikke forfalder til den farligt leflende skidtsnak, der indtil nu har rystet Europa med Brexit og indsat en psykopat i Det Hvide Hus.

– Georg Metz

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Randi Christiansen
  • Niels Duus Nielsen
Randi Christiansen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Med ondt skal ondt fordrives. Du har for meget medvind. Du trænger bare til nogle gedigne tæsk fra samfundet, så er du kureret.

Anders Sørensen, Niels Duus Nielsen, Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek, Torben K L Jensen, Randi Christiansen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

At blive borgerlig et sikkert tegn på, at man et i terminal fase. Farvel.

Lars Rasmussen, Randi Christiansen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Søren - der er vist noget grundlæggende du har misforstået - det er fuldstændigt 100 % ligegyldigt hvad fanden du mener du er "blevet" - når du under den blanke fernis altid har været borgerlig.
Fordi det ganske simpelt er det lettelse. Dit indlæg burde være skrevet til Holdningsløse Tidende.

Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Carlo Karstens - 09:42
Skulle de borgelige været blevet borgerlige før tiden, eller er de fødte med svækket hjernefunktion ?

Niels Duus Nielsen, Torben Skov og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Jeg har altid ment, borgerlighed måtte bero på dårlig opdragelse, men vi skal jo tro på den moderne videnskab.

Randi Christiansen

Træt af, at familien sort har kapret borgerligheden. Jeg er også borger, og jeg insisterer på retten til at være borgerlig socialist. Socialist som i evnen til at være social.

@Randi, du lyder som om, du i virkeligheden er konservativ. Altså ægte konservativ - hvilket ikke er helt det samme som det konservative folkeparti er nu. Altså absolut ikke som Pape (en intellektuel letvægter, der til forveksling ligner en åndløs DF'er), men mere som Haunstrup Clemmensen, Ninn Hansen og Per Stig Møller (social-konservative ordentlige mennesker!). Men det vil du vel på det bestemte nægte.

“Jeg er ved at blive borgerlig.”

Således lyder den bekymrede melding fra Søren, København.

Jeg forstår hans angst og føler den også selv dybt i hjertet.

Thi i sidste ende bliver vi alle borger-lig...

Randi Christiansen

Jens, nu har jeg ærlig talt ikke studeret d'herrers tankegods, men ninn hansens eftermæle er noget plettet af hans fordækte forsøg på at 'redde' danmark i tamilsagen. Per stig møller lyder som om, han er blevet klogere med alderen. Det er jo nemmest at være bagklog, men jeg synes, han burde have ydet fogh mere modstand, da han havde chancen.

For i videst muligt omfang at undgå begrebsforvirring ynder jeg den etymologiske tilgang til sproget. Og hvis jeg skal bekende mig politisk, må det som sagt være borgerlig socialist. Jeg er borger, og jeg anser evnen til at være social for at være den vigtigste, hvis samfundsmaskineriet skal køre velsmurt.

Ikke social som en gang i fremtiden, når de dynamiske effekter (måske) er indtrådt og ikke er spist op af fejlinvesteringer, privatiseringer og skattelettelser til de rige men i dag, hvor menneskers fundamentale rettigheder og behov lokalt og globalt må mødes i en retfærdig fordeling af fællesejet.

Bjarne Bisgaard Jensen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

@Randi, at være borger er ikke det samme som at være borgerlig - de borgerlige er en delmængde af borgerne. Og masser af borgerlige, faktisk de fleste, har en social indstilling og føler et socialt ansvar. Men de er ikke socialister. Sædvanligvis defineres de borgerlige partier som dem, der ikke har et udspring i socialistisk ideologi.

Du får svært ved at finde et borgerligt parti med socialistiske idéer - og lige så svært ved at finde et socialistisk parti med borgerlige holdninger.

Men sådan er det jo så meget - og man kan jo altid lade være med at stemme..

Randi Christiansen

Ja jens, det ved jeg selvfølgelig godt, men som sagt har jeg en lille kæphest ifht sproglig præcision, og jeg synes, at der er tilbøjelighed til begrebsforvirring især omkring begreberne borgerlighed, liberalisme og socialisme. Hvis man derfor insisterer på, at kalde tingene ved deres rette navn, hverken mere eller mindre, kunne megen forvirring undgås.