Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Min overbo er blevet miljøguerilla

14. januar 2017

Anne-Grethe

Min overbo er i den grad hoppet med på den grønne bølge og er blevet miljøguerilla. Det betyder, at hun holder øje med mig konstant. Om jeg affaldssorterer, vander min plæne og slukker for lyset. Forleden røg vi i et kæmpe skænderi, fordi jeg har bestilt rejse til Vietnam for hele familien i vinterferien. Sidste år var vi på Sri Lanka i de kolde måneder.

Dybest set har hun jo ret, men man jo ikke som enkeltindivid bekæmpe en global klimakrise. Skal jeg sætte hende på plads, være ligeglad eller bare flytte? Jeg orker snart ikke hende og de evige konfrontationer med min egen dårlige samvittighed mere.

Svar I:

Al monomani er træls, især den pessimistiske. Det vidste allerede H.C.Andersen, da han skrev eventyret om troldspejlet, der formindskede alt det smukke og gode og i stedet forstørrede alle fejl. Det er da udmærket, at din underbo har set lyset, vejen og sandheden, men derfor behøver hun jo ikke snakke om det hele tiden og især ikke gå rundt og korrekse andre, som tilmed dybest set er enige.

Jeg er overbevist om, at hvis du faktatjekker underboens livsførelse, vil du se, at hun kunne gøre meget mere, end hun gør, for det kunne stort set alle i hele den vestlige verden, men først når nationer, virksomheder, kommuner og andre store enheder går til stålet, batter det noget.

Desværre tror jeg ikke, det nytter at diskutere med en, der har en splint af troldspejlet i øjet. Undgå hende! Når hun begynder på sine bebrejdelser, så har du pludselig travlt med et møde, du skal til, eller noget. En anden metode kan være at give hende ret i alt – med ultrakorte sætninger som »hvor har du ret«, og »ja, det er også rigtigt«, indtil hun opfatter budskabet. Jeg har selv brugt metoden. Den er ret effektiv.

– Kristen Bjørnkjær

Svar II:

Din overbo har muligvis masser af overskud på den grønne karmabalance, men hun er en eklatant fiasko ud i konceptet ’overbo’. Når det gælder relationen til underboen, tilhører man som overbo nemlig en helt særlig kaste og bør bøje hovedet lidt ekstra ydmygt, når man render på sin underbo på trappen eller ude ved skraldespandene.

Der findes en stiltiende aftale – en pagt – som på alle måder virker til at være gået hen over hovedet på din overbo. Man kunne kalde den ’du hører mig bolle’-pagten eller ’jeg er voksen, men hører Shubiduas ’nam nam’ på repeat’-pagten. Underboen har altid overhånden.

Ej, spas til side. Det, jeg i virkeligheden siger, er: Find lige dine voksenboller! Din overbo er en træls type, og du skal fortælle hende, at hun skal blande sig fuldstændigt udenom og passe sig selv. Din dårlige samvittighed derimod, kan du nok ikke tørre af på din overbo- og overjegsmor, så beskæftig dig lidt med den. Nyd den danske vinter i år. Den bliver varmere og varmere.

– Eva Eistrup

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Majbritt Nielsen

Jeg stemmer helt for den version der. Kristen Brøndkjær - »hvor har du ret«, og »ja, det er også rigtigt«

Og bliv ved med at give dem ret....