Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Min søns ven er en dårlig indflydelse

28. januar 2017

Lotte

Min søn på otte år har en god ven fra skolen, som han er meget glad for at lege med. Men jeg synes faktisk ikke, han er en specielt god ven. Deres forhold er ikke lige. Vennen bestemmer alt og er dominerende og ofte fysisk – faktisk halvvoldelig – og han taler grimt, hvilket min søn kopierer. Han taler grimt til mig og sin lillesøster, når han har været sammen med sin ven.

Jeg har besluttet mig for at gøre noget ved det, men hvor meget kan jeg tillade mig at blande mig, når de er sammen? Altså, opdrage på ham? Og hvor meget kan jeg tillade mig at sige til forældrene, altså, opdrage på dem? Jeg har et fint forhold til især moderen.

Svar I:

Meget! Du kan tillade dig meget, for du er voksen og ved bedre. Drengen er gammel nok til at opføre sig ordentligt, så vær generøs med dine ændringsforslag til hans opførsel og også gerne præcis. Han må ikke slå og tale grimt. Det må din søn heller ikke.

Bøller er trælse, og selv om der sikkert er masser af mennesker derude, som er parate til at elske og/eller adlyde dem, så er det ikke noget, man som bølle kan regne med. De fleste synes bare, den slags mennesker er irriterende. Især når de bliver ældre end otte år. Din søns ven er i gang med en kedelig undersøgelse af, hvad man kan tillade sig, og din feedback på hans urimelige adfærd er uvurderlig. Også for din søn, der nødigt skulle få den opfattelse, at det er okay at andre tromler ham.

Det er ikke sikkert, din søn og hans vens forhold bliver lige, og det er heller ikke sikkert, det er det eneste rigtige. Det er også fint at have nogle forbilleder, hvis manerer man kan kopiere. Det skal bare være nogle ordentlige nogle.

– Lone Nikolajsen

Svar II:

Tak for dit spørgsmål.

Min første tanke var at gå hen til reolen og slå op i en af vores bøger om børneopdragelse. De står der alle sammen i en lille række i vores hvide kubereol: Politikens bog om børnehavebarnet, Leg med din baby, Politikens bog om barnets udvikling, Helens bog om børn og mad og så videre. Mine børn er lidt yngre end din søn, men vi har som så mange andre forældre allerede nu samlet et lille bibliotek af håndbøger om børn, som vi bruger for at være sikre på at træffe de rigtige beslutninger.

På den ene side: Det fungerer.

På den anden side er risikoen ved at være så opsatte på at træffe de rigtige beslutninger (ud fra bøgerne) om opdragelse, kost, leg, motion, påklædning, hvordan man undgår fladt baghoved, og hvorfor man aldrig må bruge melamintallerkener til varm mad over 70 grader, at man mister evnen til at træffe en beslutning selv (ud fra sund fornuft).

Men ved du hvad?

Hvis din søns kammerat taler grimt, så skal nogen bede ham om at tale pænt. Hvis din søns kammerat slår, så skal nogen bede ham om at lade være. Og hvis hans forældre ikke gør det, så gør du dem en tjeneste ved at træde til med sund fornuft og almindelig høflighed og tale med deres søn og med dem.

– Otto Lerche Kristiansen

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu