Kommentar
Læsetid: 2 min.

Feministiske bølger

Nikita Klæstrup og Emma Holten har sat sig i det, som Deadline-værterne med forskellig grad af ironisk distance kalder Wegner-hjørnet

DR

Moderne Tider
7. januar 2017

Nikita Klæstrup (th) og Emma Holten (tv) har sat sig i det, som Deadline-værterne med forskellig grad af ironisk distance kalder Wegner-hjørnet.

Bag dem er kvinderne fra den såkaldte første bølge af feminister, som i tirsdagens Deadline blev symboliseret ved Emmeline Pankhurst og kampen for kvinders stemmeret i årene op til Første Verdenskrig.

Siden har der angiveligt været hele tre bølger af feminisme, og Nikita Klæstrup og Emma Holten er repræsentanter for en fjerde bølge, hvor det er feminisme, når Twerk Queen Louise ryster sin bagdel, fordi man gerne må vise sin krop stolt frem og være feminist på samme tid.

Dette var både Nikita Klæstrup og Emma Holten enige om. Spørgsmålet er, hvor nyt det så er for feminismen, men det er i hvert fald typisk for denne fjerde bølge.

Begge kvinder har i øvrigt vist sig offentligt med en begrænset mængde tøj på, Emma Holten i form af sin samtykkede billedserie, som satte fokus på hævnporno, Nikita Klæstrup ved at møde op til Konservativ Ungdoms 110 års jubilæum i en af de mest omtalte kjoler i nyere tid.

Kvinderne i Wegner-hjørnet er i hvert fald på dette punkt forskellige fra kvinderne på billedet i baggrunden, men der er også løbet meget vand i åen på de 100 år, der er imellem, så det er næppe overraskende.

En anden forskel kommer Emma Holten ind på til allersidst i udsendelsen, nemlig at feminisme for hende ikke kun handler om kvindekamp:

»Der er alle mulige måder, man kan blive undertrykt på. Køn er en af dem. Race er en anden. Klasse er en tredje (…) Alle typer undertrykkelse er feminismens opgave, og det er om noget noget, vi har lært, for Emmeline Pankhurst talte kun om kvinder.«

Det er vel egentlig en bredere form for socialisme, som Emma Holten ønsker at fylde ind i feminismebegrebet. Det er også forsøgt før – det blev endda vist i et klip fra rødstrømpetiden i udsendelsen. Det havde været interessant at høre Nikita Klæstrups svar, for her hører enigheden mellem de to formentlig op. Men tiden var desværre gået i Wegner-hjørnet, så svaret kom aldrig.

Konklusionen må være, at bølgerne er skvulpet lidt sammen, og at skiftende generationer af feminister i forskelligt tøj lægger det, som de selv synes er vigtigt, ind i feminismen.

Det kan sagtens ses som noget positivt: Der er stadig ild i begrebet, og det rummer tilsyneladende både venstrefløjens Emma Holten og Liberal Alliances Nikita Klæstrup. I hvert fald et stykke af vejen.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her