Analyse
Læsetid: 2 min.

Iscenesættelsen af en kvinde

Hverken den lækkede selfie, den malede konstruktion eller de forældede billeder af Chelsea Manning er neutrale, og de peger alle symbolsk på noget andet end sig selv. At Manning hellere vil dø end se billeder af sig selv som mand, viser, hvor vigtige billeder og iscenesættelsen er for identiteten

Den amerikanske hær

Moderne Tider
21. januar 2017

Der er noget uhyggeligt over den sort-hvide grynede selfie. Læberne er alt for mørke. Håret alt for blond. Kvindens blik er trist. Hun er alene, og silhuetterne af træer i baggrunden signalerer bevægelse. Det er et billede som – uanset kvaliteten – fortæller en historie. Man tænker uvilkårligt, at hun er på flugt.

Kvinden er en af verdens mest kendte whistleblowere, soldaten Chelsea Manning, som i 2013 blev idømt 35 års fængsel for at have lækket fortrolige oplysninger om den amerikanske hær. Billedet ledsagede i denne uge verden over nyheden om, at Barack Obama netop har benådet hende.

Chelsea Manning er ikke på flugt på billedet, som hun sendte til sin terapeut i 2010. Det var aldrig tiltænkt offentlighedens øjne, men blev alligevel lækket under retssagen. Alligevel er der et sammenfald mellem billedets mystiske udtryk og Mannings livshistorie:

Hun er født Bradley, men har altid følt sig som transkønnet. Dagen efter domfældelsen ændrede hun navn til Chelsea, og året efter fik hun bevilliget hormonbehandling.

Ikke neutral

Der findes mange billeder af hende som Bradley, men ikke andre end dette af Manning som kvinde, for hun må ikke lade sig fotografere i fængslet. Ifølge en artikel i The Verge skrev Manning til hackeren Adrian Lamo, som i sin tid angav hende til FBI, at hun hverken var bekymret for livstid eller henrettelse – »hvis det ikke var for tanken om at have billeder af mig selv som en dreng spredt ud over verdenspressen«.

Hun har siden givet udtryk for, at hun ikke bryder sig om brugen af selfien heller. Men mediernes modargument er, at det er os, der bestemmer, hvilke billeder vi bruger. Og at vi i dette tilfælde ikke har andre billeder af Manning som kvinde.

Information bragte dog på forsiden i denne uge et konstrueret alternativ: et portrætmaleri, som The Chelsea Manning Support Network fik malet i 2014 af Manning med perfekte bryn og arrangerede lange lokker.

Hverken den lækkede selfie, den malede konstruktion eller de forældede billeder af Manning er neutrale, og de peger alle symbolsk på noget andet end sig selv. At Manning hellere vil dø end se billeder af sig selv som mand, viser, hvor vigtige billeder og iscenesættelsen er for identiteten.

Den 17. maj bliver Chelsea Manning løsladt, og billedbureauer verden over vil sandsynligvis få andre fotografier at vælge imellem. Men de vil formentlig aldrig på samme måde kunne fortælle mig den samme historie om en sårbar, ensom kvinde.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her