Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Lotte Folke Kaarsholm

For Deadline-vært Lotte Folke Kaarsholm er ’dårlige gode bøger’ det værste – sådan nogle bøger, der anses som fine og avantgarde, ’men bare er nedtur’
Moderne Tider
14. januar 2017

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Lige for tiden bør alle læse Halfdan Piskets trilogi Desertør, Kakerlak og Dansker. Det er graphic novels om en rejse fra en tyrkisk landsby til Danmark, og et moderne dansk hovedværk, fordi de er nyskabende stilistisk og gør kunst ud af en central erfaring for vores tid.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»I mit voksenliv er det Venter på barbarerne af J.M. Coetzee. Det er en slags allegorisk roman, meget prunkløst og lakonisk fortalt, om en grænsepost for en civilisation, der frygter barbarernes indtog. Coetzee er en enormt sur mand, der skriver så skarpt og tørt, at man næsten ikke opdager, hvor varmt og klogt og sjovt det i virkeligheden også er. Han har betydet ekstremt meget for mig som en af de forfattere, der har lavet de kategorier inde i mit hoved, som jeg efterfølgende har brugt til at tænke med. Ligesom Houellebecq har gjort det senest med Underkastelse, i øvrigt.«

»Men jeg var en kæmpe læsehest som barn og er blevet medopdraget af alle mulige bøger, som jeg har læst 10-15 gange hver: Kiplings Stilk & Co., Michaëlis’ Bibi-bøger, Hergés Tintin, Trier Mørchs Vinterbørn, Reuters Når snerlen blomstrer, Soyas Min farmors hus, Defoes Robinson Crusoe og mange andre.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Det værste er dårlige gode bøger, altså sådan nogle, som anses som fine og avantgarde, men bare er nedtur. Jeg kan for eksempel ikke lide sådan noget modernistisk vrængende kvalmelitteratur, fra Céline til Jokum Rohde. Men gode dårlige bøger er fede, sådan noget som Bridget Jones eller Maria Langs krimier, hvor de får ordineret en whiskysjus og en stesolid, hver gang noget har gjort dem forskrækkede.«

Hvilken type læser er du?

»Jeg er en læsehest, der midlertidigt er blevet distraheret væk fra bøgerne af nogle andre aktiviteter i livet, men som jævnligt tænker på, at hvis resten af mit liv faldt fra hinanden, og jeg blev skilt og uvenner med mine børn og arbejdsløs, ville jeg stadig have bøgerne, som det ville være ret lækkert bare at sætte sig i en stol og bruge resten af mine dage på.«

Hvornår læser du?

»Hele tiden, men for meget af tiden på internettet i stedet for i en bog.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her