Læsetid: 1 min.

Læser du bøger: Martin Krasnik

Weekendavisens nye chefredaktør, Martin Krasnik, giver hurtigt op over for litteratur, der keder ham
7. januar 2017

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Det er lidt uoriginalt, men jeg bliver nok nødt til at sige Johannes V. Jensens roman Kongens fald. Jeg læste den selvfølgelig i gymnasiet, men så først igen for et par år siden, hvor jeg slugte den tre gange i træk. Johannes V. Jensen er Danmarks svar på Virginia Woolf. Man fatter ikke, at nogen kan skrive sådan; jeg sidder og stirrer måbende på sætningerne, det er umenneskeligt godt. Og så har den en god morale: Man skal (forsøge at) turde træffe de rigtige beslutninger og gøre sig umage.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det må være den bog, jeg har læst flest gange: Når snerlen blomstrer af Bjarne Reuter. Jeg mødte ham engang og viste ham mit paperback-eksemplar, totalt mølædt og laset; han blev helt forskrækket. Reuter kan skrive let og hylende morsomt om de sværeste ting, hvilket, jeg synes, er den største kunst i verden. Og så er hovedpersonen Bjørn også en antihelt, der har svært ved at leve det liv, der passer til netop ham. Det kan alle identificere sig med.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Min kæreste læser alle bøger til ende, selv de mest elendige. Det forstår jeg ikke, man kan. Jeg giver hurtigt op, hvis jeg keder mig. Så jeg har ikke læst noget lort til ende. Men jeg forstår ikke, hvad der står i religiøse tekster og selvhjælpsbøger.«

– Hvilken type læser er du?

»Den rastløse, sporadiske, men i ferier dybt koncentrerede, type.«

– Hvornår læser du?

»I weekender, på ferier, på arbejde og i to et halvt minut, inden jeg falder i søvn.«

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

 • Le Gammeltoft: Bøger skal man ikke kunne lægge fra sig

  21. november 2020
  Le Gammeltoft, stifter af Heartbeats.dk, er aldrig nået til vejs ende i Franz Kafkas Slottet’. Hun kalder sig selv en alt eller intet-læser. Og springer gerne natur- og landskabsbeskrivelserne over
 • Pia Kjærsgaard: Jeg er ikke til femi-krimier

  14. november 2020
  Jung Changs ’Vilde svaner’ står stadig lysende klar for tidligere formand for Dansk Folkeparti, MF, Pia Kjærsgaard. Desuden læser hun gerne biografer om historiske personer, men kvindelige krimier er hun ikke til
 • Niko Grünfeld: Lydbøger har givet læsningen en ny dimension

  7. november 2020
  Tidligere kultur- og fritidsborgmester og medstifter af partiet Frie Grønne, Niko Grünfeld, læser Astrid Lindgren for sine børn og bøger om kærlighed og klimakrise for sig selv
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu