Baggrund
Læsetid: 6 min.

Nye vinde på Vestegnen

I den kommende uge bliver Brøndby IF for første gang i 30 år gældfri. Til gengæld er klubben også for første gang nogensinde faldet i hænderne på en enkelt mand, nemlig den iltre mangemillionær Jan Bech Andersen
Jan Bech Andersen erobrede tidligere på måneden flertallet af aktierne i klubben efter en proces, der begyndte sidste efterår, da klubben endnu engang havde brug for en kapitaludvidelse for at holde den skrantende fodboldforretning kørende.

Jan Bech Andersen erobrede tidligere på måneden flertallet af aktierne i klubben efter en proces, der begyndte sidste efterår, da klubben endnu engang havde brug for en kapitaludvidelse for at holde den skrantende fodboldforretning kørende.

Rune Aarestrup Pedersen

Moderne Tider
28. januar 2017

Det må betragtes som skæbnens ironi, at lige netop Brøndby nu endegyldigt er faldet i hænderne på en lunefuld mangemillionær uden den store fodboldforstand.

I mange år var det ellers selve kernen i Brøndbys selvforståelse, at man ikke var ejet af det, der med et vulgærpopulistisk udtryk kaldes en ’pengemand’, men at man havde kontrol med egen skæbne gennem en ejerkonstruktion, hvor det var klubbens amatørforening, der sad på den bestemmende indflydelse i den professionelle afdeling. Det fandt man megen stolthed i, derude på Vestegnen. Ikke mindst i de endeløse diskussioner med tilhængerne af FCK om, hvad der konstituerede en ’ægte’ fodboldklub.

Nu kan Brøndbys tilhængere imidlertid godt pakke den del af selvforståelsen bort. Klubben på Vestegnen er endegyldigt ejet og kontrolleret af en rigmand i skikkelse af den i England bosatte Jan Bech Andersen, der primært har skabt sin formue på investeringer i den internationale kul-, olie- og minekoncern Glencore.  

Bech Andersen erobrede tidligere på måneden flertallet af aktierne i klubben efter en proces, der begyndte sidste efterår, da klubben endnu engang havde brug for en kapitaludvidelse for at holde den skrantende fodboldforretning kørende.

En stor del af de nye penge kom fra Jan Bech Andersen, og han øgede ved den lejlighed sin ejerandel så meget, at han var lovmæssigt forpligtet til at give resten af aktionærerne tilbud om at købe deres aktier. Tilbuddet udløb for et par uger siden. Og så stor en del af de eksisterende aktionærer valgte at takke ja, at Jan Bech Andersen nu ejer 52,4 procent af aktierne i klubben.

Resultatet er overraskende, fordi Bech Andersens tilbud til de andre aktionærer lød på en bundskraberpris på 0,55 kroner pr. aktie, hvilket er tæt på at være den laveste kurs for Brøndby-aktien nogensinde. Men det var altså attraktivt nok for en række aktionærer, der åbenbart bare gerne ville afhænde deres værdipapirer i den blå-gule fodboldforretning for enhver pris.

Og det overlader altså den totale magt på Vestegnen til Jan Bech Andersen. Hvad rigmanden så vil bruge denne magt til, kunne man som Brøndby-fan godt have sine bange anelser om.

Jan Bech Andersen – der i et interview med Berlingske har erkendt, at han kan blive »sindssygt hidsig« – har tidligere demonstreret, at han har svært ved at tøjle sit temperament, når begivenhederne på grønsværen går ham imod.

Det bærer ikke mindst den såkaldte Oscar-gate vidnesbyrd om. Her blev det afsløret, at Jan Bech Andersen gennem en længere periode havde benyttet et anonymt brugernavn til at uddele virtuelle cowboylussinger til klubbens daværende træner og sportschef – Thomas Frank og Per Rud – i det centrale debatforum for Brøndby-fans på nettet, SydSiden Online.

Dén sag kostede Jan Bech Andersen pladsen som bestyrelsesformand, men nu er han altså tilbage. Ikke i bestyrelsen, men som den egentlige magthaver. Manden med papkassen.

Nye perspektiver

Hvis vi tager som forudsætning, at Jan Bech Andersen har taget ved lære af fortidens synder og ikke begynder at bombardere klubbens nuværende træner, Alexander Zorniger, med vrede SMS-beskeder efter skuffende kampe – sådan som rygterne ville vide, at han gjorde med Thomas Frank – så åbner den seneste kapitaltilførsel fra Bech Andersen helt nye finansielle perspektiver for klubben på Vestegnen.

Helt konkret betyder det nemlig, at klubben på onsdag den 1. februar bliver gældfri for første gang i 30 år. Så kan klubbens kasserer indfri det sidste store banklån, og dermed har de blå-gule ikke længere en rentebærende gæld hængende over hovedet.

Det må siges at være noget af en turnaround (som de siger i finanslivet) i forhold til situationen for blot få år siden, hvor klubben vaklede på randen af et økonomisk sammenbrud og med stadig stigende desperation måtte afhænde spillere og afskedige medarbejdere for at holde konkursen fra døren.

Nu ser det mareridt ud til at være overstået. Ganske vist har Brøndby stadig kurs mod et underskud på driften i år. Men det underskud skulle ikke være større, end at det kan absorberes i budgettet uden behov for stiftelse af ny gæld.

Og når man tænker på, at Brøndby ifølge finanssiden Euroinvestor.dk de senere år har brugt omkring 12 millioner kroner årligt på at betale renter og afdrag, får man et indtryk af, at det økonomiske møllehjul er løftet af klubbens hals.

Økonomisk ansvarlig

Foreløbig er der dog ikke noget, der tyder på, at daleren får lov at rulle på Vestegnen. Klubben har indtil videre blot foretaget to indkøb i denne vinters transfervindue, nemlig Rosenborgs andetvalg på målmandsposten, den norsk-ghanesiske Adam Larsen Kwarasey, samt angriberen Kevin Mensah fra Esbjerg.

Altså en reservemålmand fra Tippeligaen og en skadesplaget frontløber fra en af Superligaens nedrykningskandidater. Det er ikke ligefrem det, man i England ville kalde a statement of intent, når det drejer sig om en eventuel målsætning om at melde sig ind i guldkampen.

Og da slet ikke når man sammenligner med ærkerivalerne fra FCK, der i vinterindkøbet af kantspilleren Nicolaj Thomsen fra Nantes og den serbiske midtbanekriger Uros Matic (Chelsea-Nemanjas lillebror) fra Sturm Graz har handlet spillere fra en langt højere hylde på transfermarkedet.

Snarere må Brøndbys relativt afdæmpede ageren på indkøbsfronten ses som en markering af, at klubben efter mange års hovedløst overforbrug nu endelig er ved at skalere økonomien ned på et niveau, hvor den skal kunne hvile i sig selv.

Der er i de senere år blevet skiftet grundigt ud på chefgangen i Brøndby, og klubbens endnu relativt nye direktør, Jesper Jørgensen, har meldt ud, at ledelsen hos de blå-gule har en ambition om gradvist at formindske driftsunderskuddet frem mod 2019, hvor der skal være tilvejebragt fuld balance mellem indtægter og udgifter.

Væk er tidligere tiders ambitiøse og løntunge indkøb af aktører som Daniel Agger, Morten ’Duncan’ Rasmussen og Jan Kristiansen. Nu sættes tæring efter næring på Vestegnen – og man må nøjes med indkøb af reserver eller evighedstalenter med en lang skadeshistorik.

Det er sandsynligvis også den nyfundne økonomiske ansvarlighed hos klubledelsen, der har udløst den igangværende forhandlingskrig mellem Brøndby og to af klubbens vigtigste aktører på midtbanen, nemlig Lebogang Phiri og Andrew Hjulsager.

Begge spilleres kontrakter udløber til sommer, og derfor er det ved at være sidste udkald, hvis Brøndby skal sikre sig deres ydelser for de kommende år. Men hvor man kunne have haft tidligere tiders Brøndby-ledelse mistænkt for bare at ville hæve kontraktbeløbet, indtil spillerne sagde top, så spilles der hardball fra den nuværende ledelses side – også selv om risikoen er, at Phiri og Hjulsager forsvinder og efterlader et kraterstort hul på den blå-gule midtbane. 

Permanent lillebror

I det hele taget tegner der sig et billede af en klub, som med en forholdsvis ny ledelse og bestyrelse i spidsen arbejder målrettet på at genindføre sunde forretningsprincipper i fodbolddriften på Vestegnen.

Til gengæld tegner der sig også et billede af en klub, der på mere eller mindre permanent basis har accepteret at lægge sig på et økonomisk lavere niveau end FC København. De tider ser ud til at være forbi, hvor FCK og Brøndby var finansielt lige stærke og konkurrerede om de samme topspillere på det skandinaviske spillermarked – for slet ikke at tale om dengang i midthalvfemserne, hvor det var Brøndby, der med en velvoksen prangerpung kunne ydmyge FCK ved at købe deres daværende anfører, Allan Nielsen.

Nu er Brøndby på vej til at indtage rollen som den permanente lillebror i forhold til storklubben fra Øster Allé. Hvis FCK ser sig lun på en spiller, har klubben automatisk førsteret.

Brøndbys opgave bliver at være vaksere og mere snu på spillermarkedet og udnytte de muligheder, som den pengestærke rival fra Østerbro overser.

Og så er det i øvrigt op til klubbens træner, Alaxander Zorniger, at byde FCK op til dans med det spillermateriale, han nu engang får stillet til rådighed. Forudsat at han får arbejdsro af Jan Bech Andersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her