Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Hvorfor er jeg nøgen i mine drømme?

25. februar 2017

Mand, 49

På det seneste er jeg begyndt at optræde nøgen i mine drømme. Drømmene har ikke forbindelse til noget erotisk, men handler om hverdagsagtige ting.

F.eks.: Jeg drømmer, at jeg godt lige kan nå bussen, inden jeg tager tøj på – og så pludselig står jeg meget pinligt berørt i en fyldt linje 3 uden en trævl på og prøver at skjule mig. Eller: Jeg besøger naboen, og da han lukker op, opdager jeg, at jeg kun har lille håndklæde om livet. Et alt for lille håndklæde, faktisk bare en lille klud.

Jeg har ingen problemer med min krop – og mig bekendt heller ikke noget undertrykt behov for at vise den frem. Drømmene ender altid i flovhed og forlegenhed, der kan vare flere timer, efter jeg er vågnet. Hvad handler det om?

Svar I:

Freud blev i mange år hånet for at hævde, at alt handlede om sex, for gør det virkelig det? Mere interessant er det at tænke over, at for det ubevidste findes benægtelse ikke. Det gælder også i drømme, der foregår i billeder, man ovenikøbet selv har produceret: Hvis noget er der, er det der jo?

Freud hævdede så også, at drømme nærmest skulle tydes som en rebus eller ret bogstaveligt. Linje 3? Hvorfor linje 3?  ... En klud?

Andre kan ikke tyde ens drømme, så det eneste, jeg kan gøre, er at rode lidt i dem og forsøge mig med en ’vild analyse’ så her et forsøg: Du nærmer dig 50 og er begyndt at blive usikker på dine præstationer. Præstation er magt, og det er fallos et symbol på, altså magt. Alder er faktisk ret skamfuld i vort samfund, lige meget hvor meget vi siger, at den IKKE er det.

Måske kommer du så i tredje linje og har ikke en klud at tage på? Følelsen af flovhed og forlegenhed, hvorfor mon den kommer, når der nu IKKE er noget galt med din krop, og alligevel kommer til at fremvise en nøgenhed, en skrøbelighed – en ikke erigeret penis?

Så tager man et figenblad på, klæder det i en drøm og spørger andre, hvad det betyder. For sex er det selvfølgelig ikke. Blot noget med, hvad man (ikke) magter.

— Tine Byrckel

Svar II:

Jeg drømte engang, at jeg sad i sandet på en legeplads, mens der pludselig stormede en flok skrigende vikinger frem og huggede en økse mit baghovede, så huden blafrede, og jeg faldt død om med ansigtet i sandet. Ellers kan jeg ikke huske mine drømme.

Nå, men Freud ville sikkert sige – og her gætter jeg – at du forsøger at leve op til noget eller nogen. Din afdøde far måske?

Det kan også være, at du er bange for at bliver afsløret i noget? Måske lider du af ’imposter syndrom’: en fornemmelse af, at man faker sig gennem tilværelsen, at man med løgn og held har bildt verden ind, at man kan udføre et arbejde, selv om man reelt er talentløs. Og at man hvert øjeblik risikerer at blive ’afsløret’ og stå ydmyget, afklædt og dum foran alle – ligesom kejseren i eventyret. Det kunne jo f.eks. ske i bussen. Ringer der en klokke?

Men altså, det kan jo også være, at du bare gerne vil knalde din nabo – sådan kan vi jo alle samme have det en gang imellem.

— Christian Bennike

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu